RETRO RÁDIÓ

Soros-ügyész próbálja megvádolni Trumpot

Harminc vádponttal próbálkoznak.Megosztás
Szerző:
2023.04.04. 21:28
Donald Trump

Alvin Bragg ügyész – úgy tudni – több mint harminc vádpontban szeretné elmarasztalni a volt elnököt.

Trump a Soros-ügyész előtt.

Bragg a demokrata párt támogatásával került az ügyészi székbe 2021-ben. A Magyar Nemzet azt írta:

kampányát Soros György fia, Jonathan Soros és annak felesége, Jennifer Allan Soros is támogatta, fejenként tíz-tízezer dollárral, pedig ők korábban pénzügyileg nem avatkoztak bele kerületi ügyészi versenyekbe.

Az ügyész indítványát a múlt csütörtökön jóváhagyta a 23 tagú vádesküdtszék is.

A volt elnök ugyan mindenben együttműködik a hatóságokkal, de közösségi oldalán jelezte, jogtalannak tartja az eljárást, Bragget pedig Soros emberének tartja.

Egyértelműen úgy gondoljuk, hogy ez politikai ügy. Szerintem mindkét oldal tudja, hogy ez a hatalommal való visszaélés” – jelentette ki a volt elnök ügyvédje és hangsúlyozta, Trump a végsőkig küzdeni fog igazáért.

Nem a jogállamiság, de nem is a biztonság a céljuk – írta nemrég a Fox News arról a manhattani kerületi ügyészről, Alvin Braggről, akinek a vizsgálata nyomán emeltek vádat a múlt héten Donald Trump volt amerikai elnök ellen.

A Fox News szerint Alvin Bragg stratégiája a „bűnözés elleni küzdelemben” az, hogy egyszerűen egyáltalán nem harcol ellene. Az ügyészek fiatalabb, „woke” generációjához tartozik, akik a mai jogi egyetemek új igazságszolgáltatási filozófiájának köszönhetően nem hisznek a bebörtönzésben vagy a készpénzes óvadékban. Az ő irányvonaluk a liberalizáció. Rekordszámú rendőr hagyja el hivatását más állásért, vagy vonul korai nyugdíjba azért, mert demoralizálja őket, ha a bűnözőket indokolatlanul enyhe vádakkal vagy lerövidített büntetéssel sújtják. Nem meglepő, hogy miután a rendőröket egyre gyakrabban rasszistának nevezik, a toborzás sosem látott mélyponton van.

Bragg kampányában ígéreteket tett a hivatala kultúrájának megváltoztatására, és más progresszív ügyészekkel szövetkezett, amelyek célja a készpénzes óvadék megszüntetése.

Nem sokkal hivatalba lépése után nyilvános feljegyzést tett közzé, amelyben megígérte, hogy a kerületi ügyész a továbbiakban nem fog vádat emelni néhány kisebb vétség elkövetése miatt – írja az AP hírügynökség.

 Soros György magyar származású amerikai üzletember hatalmas összegeket költött arra, hogy Alvin Bragg legyen a manhattani kerületi ügyész.

Soros egymillió dollárral finanszírozta azt a Color of Change nevű civil szervezetet, amely a Fox News szerint jelentősen befolyásolta a 2021-es kerületi ügyészi választás kimenetelét, amelyen a balliberális Demokrata Párt színeiben induló Alvin Bragg legyőzte jobboldali, republikánus párti ellenfelét. Soros György fia, Jonathan Soros és annak felesége, Jennifer Allan Soros is támogatta pénzzel Bragg kampányát, fejenként tíz-tízezer dollárral. Az amerikai hírtelevízió szerint a házaspár korábban nemigen tett ilyet, pénzügyileg nem avatkoztak bele kerületi ügyészi versenyekbe.

A Fox News felidézi: Soros György viszont több radikális baloldali ügyészjelölt kampányát is támogatta az elmúlt években, ezektől az ügyészektől azt várja, hogy a saját szája íze szerint alakítsák át az amerikai igazságszolgáltatási rendszert.

A Daily Mail brit lap kevésbé visszafogottan fogalmaz: Soros „választásokat vásárolt meg”, amelyek ahhoz vezettek, hogy a baloldali nézeteit támogató emberek kerültek ügyészi pozícióba. Matt Palumbo, a Sorosról és hálózatáról írt könyv szerzője szerint a milliárdos legalább negyvenmillió dollárt költött erre a célra, amiből összesen 75 Soros által jelölt progresszív ügyészt választottak meg Amerika-szerte. Ezek az ügyészek nem emelnek vádat a kevésbé súlyos bűnöket elkövető, például tolvajlás miatt elfogott bűnözők ellen, hozzájárulva ahhoz, hogy ezekben a városokban tomboljon a bűnözés. A szintén Soros által támogatott Kim Foxx chicagói kerületi ügyész megválasztása óta követték el például a legtöbb gyilkosságot a nagyvárosban 1994 óta. Larry Krasner felügyelete alatt pedig megnőtt a droghasználók és az erőszakos bűncselekmények száma Philadelphiában – írja a Daily Mail.

Soros György magyar származású amerikai üzletember hatalmas összegeket költött arra, hogy az az Alvin Bragg legyen a manhattani kerületi ügyész, akinek a vezérletével precedenst teremtve vádat emeltek egy egykori amerikai elnök, nevezetesen Donald Trump ellen – emlékeztet a Fox News a vádemelés kapcsán.

Soros egymillió dollárral finanszírozta azt a Color of Change nevű civil szervezetet, amely a Fox News szerint jelentősen befolyásolta 2021-es kerületi ügyészi választás kimenetelét, amelyen a balliberális Demokrata Párt színeiben induló Alvin Bragg legyőzte jobboldali, republikánus párti ellenfelét. Soros György fia, Jonathan Soros és annak felesége, Jennifer Allan Soros is támogatta pénzzel Bragg kampányát, fejenként tíz-tízezer dollárral. Az amerikai hírtelevízió szerint a házaspár korábban nem igen tett ilyet, pénzügyileg nem avatkoztak bele kerületi ügyészi versenyekbe.

Egyértelműen politikai boszorkányüldözésnek tekintik a bírósági ügyet Trump hívei is – a volt elnök továbbra is a legnépszerűbb a republikánus elnökjelöltségre pályázók között. A párt vezetői ugyanakkor azt kérték, a támogatóktól, hogy akárhogyan is alakuljon a bírósági ügy, a demonstrációk maradjanak békés keretek közt.

A demeokrata politikusok – beleértve Joe Biden elnököt is – nem kommentálják a Trump elleni eljárást. Bár nyilvánvaló – egy esetleges ítélettől azt várják, hogy csökken majd Donald Trump esélye a visszatérésre az elnöki székbe.

Trump szerint a bíró személye és a helyszín sem megfelelő

Trump kedden közösségi média platformján, a Truth Soicalon úgy fogalmazott, szerinte a manhattani „igazságtalan helyszín, nem a legalkalmasabb a vád alá helyezésére, ezért azt javasolta, hogy az ügyet helyezzék át a közeli Staten Islandre – számolt be a Fox News.

Nagyon igazságtalan helyszín, olyan területekkel, ahol a lakosság egy százaléka szavazott a republikánusokra. Ezt az ügyet a közeli Staten Islandre kéne áthelyezni – fair és biztonságos helyszín lenne a tárgyaláshoz” – írta az Egyesült Államok korábbi elnöke, aki a kijelölt bíró személyével sincs megelégedve.

„Ráadásul a bíró és családja közismerten Trump-gyűlölő.

Katasztrofális volt egy korábbi Trump-ügyben. Mindent elutasított, borzalmas utasításokat adott az esküdtszéknek, és lehetetlen volt vele együttműködni a boszorkányüldözési per során” – fejtette ki Trump.

Hozzátette: az említett Juan Merchan bíró lánya is demokrata. Korábban Kamala Harris amerikai alelnöknek dolgozott, illetve a Biden–Harris-kampányban jelenleg is ténykedik.

Órákkal a meghallgatás előtt összecsaptak a tüntetők

Nem sokat kellett várni az első összecsapásra a manhattani bíróság épülete előtt gyülekező tömegben. A Fox News beszámolója szerint egy maroknyi Trump-párti és Trump-ellenes tüntető dulakodott egymással.

Fotó: Kena Betancur/Getty Images

A kaotikus jelenetről készült fotók alapján az egyik Trump-szimpatizáns megragadott egy nagy transzparenst, amelyen a „Trump folyamatosan hazudik” felirat volt olvasható. A nő elesett, és ráfeküdt a transzparensre. Ezt követően a volt elnök letartóztatását követelő pólókat viselő tüntetők elkezdtek dulakodni vele.

Vezető amerikai republikánusok határozottan elítélték a Donald Trump volt elnök elleni vádemelést.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke a manhattani államügyészt bírálva azt mondta, hogy

a vádemeléssel helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak, és beavatkozik az elnökválasztásba.

McCarthy Twitter-üzenetében azt írta, hogy Alvin Bragg demokrata párti államügyész a hatalmával visszaélve használja az igazságszolgáltatást fegyverként Trump ellen.

„Az amerikai nép nem fogja eltűrni ezt az igazságtalanságot, és a képviselőház felelősségre fogja vonni Alvin Bragget a hatalommal való példátlan visszaélésért” – írta.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki Trump potenciális kihívója lehet az elnökjelöltségért, szintén azt hangsúlyozta a Twitteren, hogy fegyverként használják az igazságszolgáltatást egy „politikai ügy” előmozdítására.

„Ez Amerika-ellenes”

– írta, és jelezte, hogy Florida nem fog segíteni, ha az államban élő Trump kiadatását kérik New Yorkból.

Mike Pence volt amerikai alelnök a CNN-nek nyilatkozva botránynak nevezte a Trump elleni vádemelést, és azt hangsúlyozta, hogy ezzel csak még jobban megosztják az országot. „Ez egy politikus ügyész rossz döntése” – mondta Pence, aki 2017 és 2021 között volt Trump alelnöke.

 

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás