RETRO RÁDIÓ

MCC-vezető: szélsőjobboldali párt csatlakozott az Orbán-ellenes szövetséghez

Szélsőjobboldali párt csatlakozott az Orbán-ellenes szövetséghez címmel közölte a hírportálján csütörtökön a Bild című német közéleti napilap Bauer Bence, a Matthias Corvinus Collegiumnál (MCC) működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójának írását a vasárnapi magyarországi országgyűlési választásról.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.31. 14:30
választás 2022

Bauer Bence az Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon? alcímmel közölt írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor az EU-s tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja és a felmérések szerint jó esélye van az újraválasztásra.

Az 58 éves politikust külföldön ugyan „gyakran az Európai Unióban betöltött különleges szerepére redukálják”, de „kormánya sok választó szemében szilárdan megállja a helyét”. Különösen „család-, gazdaság- és migrációs politikája népszerű sok magyar körében”, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja „beárnyékolja” a választási kampányt - írta.

Hozzátette: Orbán Viktor negyedszer próbálkozik az újraválasztással és a verseny valószínűleg szorosabb lesz, mint korábban, mert míg az elmúlt három választáson az ellenzéki pártok külön-külön indultak, ezúttal összefogtak és a magyar választási rendszerben leginkább az számít, hogy ki nyer az egyes választókerületekben.

Mint írja, az ellenzék „furcsa” szövetségében vannak baloldali, zöld és liberális pártok, valamint egy „kakukktojás”, a Jobbik, amelyet korábban radikális jobboldalinak tartottak.

Kifejtette: a baloldal korábban kizárta az együttműködést a Jobbikkal, de mivel most „valós közelségben van a hatalom”, szükség van a pártra Orbán leváltásához. A Jobbik az ellenzéki szövetség második legnagyobb formációja és győzelem esetén akár kormánytagokat is adhat - mutatott rá.

Hozzátette, hogy a Jobbik a kommunikációban „igyekszik mérsékeltebb lenni”, de személyi állományát tekintve „nagyon is a régi”. Képviselői újra és újra antiszemita kijelentésekkel hívták fel magukra a figyelmet. Képviselői újra és újra antiszemita kijelentésekkel hívták fel magukra a figyelmet, így például egy tavalyi időközi választáson jelöltjük a „Judapest” elnevezéssel illette Budapestet.

Bauer Bence arról is ír, hogy a Jobbik két alelnöke évekkel korábban egymástól függetlenül Hitler-köszöntésre emelte a kezét, egyik európai parlamenti képviselője pedig 2012-ben azt követelte az Országgyűlésben, hogy „a kormány készítsen listát a zsidó származású emberekről”.

Bauer Bence írásában azt állítja, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem titkolja partnerei „színes” összetételét, arról beszélt, hogy szövetségében „kommunisták és fasiszták” is vannak és tudni véli, hogy hány zsidó van a Fideszben.

A 49 éves politikust „a Jobbik fedezte fel és építette fel”. Márki-Zay Péter ezt nem tartja gondnak, saját „mozgalmának” azonban csak egyetlen tagja van, aki bejuthatna a parlamentbe: ő maga - írta a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, hozzátéve, hogy a miniszterelnök-jelölt így „egyedül van”, szövetségesei pedig sokfélék és nem egységesek, „csak Orbán leváltásának vágya köti össze őket”.

Kiemelte, hogy a Jobbiknak „nagyon fontos szerepe” van a szövetségben, képviselői akár a kormányba is bekerülhetnek. Ugyancsak fontos szerepet játszik a szövetség „legerősebb pártja”, a Demokratikus Koalíció, amely a „posztkommunistákból” vált ki.

„Ez teszi tökéletessé a volt kommunisták és a volt radikálisok szövetségét” - írta Bauer Bence. Hozzáfűzte, hogy „ezt a tényt Európa többi részén eddig alig vették tudomásul”, de „nem csak Magyarországon kongatják a vészharangot a zsidó egyesületek és a média”.

Arról is írt, hogy sok megfigyelő kiemeli: Magyarországon sokszínű zsidó élet folyik, és „zsidó polgártársaink sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint más országokban”.

„Gyakorlatilag nincsenek erőszakos antiszemita támadások, a hivatalban lévő kormány támogatja a zsidó közösségeket, és biztosítja a békés együttélést a különböző vallási közösségek között” - írta Bauer Bence, hozzátéve, hogy „Budapest az egyetlen olyan főváros az EU-ban, ahol lényegesen több a zsidó, mint a muszlim”.

Elindult a Ripost alkalmazása! MZP beszól!

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje előszeretettel sérteget különböző társadalmi csoportokat, ami ugyan egyáltalán nem vicces, de a Ripost most mégis a dolog humoros oldalát (is) meg akarta fogni, ezért jött létre az „MZP beszól!” nevű alkalmazás, ahol Te irányíthatod, hogy Márki-Zay Péter kit sértsen vérig legközelebb.

Az alkalmazást Ide kattintva éred el.

Ezeket olvastad már?
Lassan, de biztosan csökken az infláció

Lassan, de biztosan csökken az infláció

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: magyar kézbe magyar fegyvert!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: magyar kézbe magyar fegyvert!

Több mint gyanús találkozás az EU szocialista alelnöke és a dollármédia agyközpontja között

Több mint gyanús találkozás az EU szocialista alelnöke és a dollármédia agyközpontja között

Itt az MVM tájékoztatása: ennyi ember fizet rezsicsökkentett áron

Itt az MVM tájékoztatása: ennyi ember fizet rezsicsökkentett áron

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás