RETRO RÁDIÓ

„Megengedhetetlen, hogy újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázatnak tegyék ki Európát”

Megengedhetetlen, hogy újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázatnak tegyék ki Európát, Magyarország és Lengyelország ezért továbbra is ellenezni fogja a Brüsszel által folyamatosan szorgalmazott letelepítési kvótát - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.01.28. 15:30
illegális bevándorlás

Az Európai Unióban (EU) kettős kihívással szembesülünk most, az egyik az oltóanyagok rendkívül lassú beszerzése, a másik pedig a küszöbönálló újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázata” - nyilatkozott Szijjártó Péter az MTI-nek az egynapos varsói látogatás tárgyalásainak fő témáiról.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel továbbra is a kötelező letelepítési kvótát próbálja ráerőltetni az EU-tagállamokra.

Oltás nélkül lévő emberek százezreinek Európába hozatala újabb lendületet adna a világjárványnak itt”, miközben az EU-ba irányuló oltóanyag-szállítások „jóval lassabbak, mint amit előzetesen várni lehetett volna” - fejtette ki a miniszter.

Felidézte: az Európai Bizottság (EB) nemrégiben 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal állapodott meg arról, hogy megkönnyítik számukra a migránsok beérkezését Európába.

Mint Szijjártó Péter közölte, a lengyel belügyminiszterrel, Mariusz Kaminskivel csütörtökön megállapodtak arról, hogy „végsőkig gátolják és vétózzák” az EB ezen törekvését.

A miniszter beszámolt továbbá: lengyel partnereivel arról is megállapodott, hogy a letelepítési kvóta új formájától, és ezáltal újabb migrációs hullámoktól megvédik országaikat, megvédik Közép-Európát.

Megállapodtak abban is, hogy az akadozó európai uniós oltóanyag-szállítások kapcsán folyamatosan egyeztetnek.

Fontosnak nevezte, hogy a két ország legyőzze a koronavírus-járványt, ebben az összefüggésben rámutatott: a lengyel és a magyar gazdaság is minden nap újabb és újabb veszteségeket szenved el a korlátozó intézkedések miatt. Mindkét ország egyértelmű érdekének nevezte, hogy az intézkedéseket minél előbb el tudják kezdeni feloldani. „Ehhez pedig arra van szükség, hogy az emberek életét meg tudjuk védeni az oltóanyagnak köszönhetően” - magyarázta.

Továbbra is azon leszünk, hogy minél gyorsabban érkezzen oltóanyag Magyarországra” - ígérte, hozzáfűzve: az ehhez szükséges nemzetközi tárgyalásokat most még intenzívebbé teszik.

Kiemelte a lengyel és a magyar gazdaság szoros egymásra utaltságát. A magyar gazdaság járvány utáni új lendületéhez elengedhetetlen a lengyel gazdaság minél hamarabbi felépülése is, mert Lengyelország negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált Magyarországnak - húzta alá. Rámutatott: a magyar tőkekihelyezések területén Lengyelország a tizedik legkeresettebb célpont, a magyar cégek közül például a Richter, a Mol vagy a Cordia egyre fontosabb szerpet játszik a lengyel gazdaságban, Lengyelország pedig egyre fontosabb ezen cégek teljesítményében.

Ezeket olvastad már?
Lassan, de biztosan csökken az infláció

Lassan, de biztosan csökken az infláció

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: magyar kézbe magyar fegyvert!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: magyar kézbe magyar fegyvert!

Több mint gyanús találkozás az EU szocialista alelnöke és a dollármédia agyközpontja között

Több mint gyanús találkozás az EU szocialista alelnöke és a dollármédia agyközpontja között

Itt az MVM tájékoztatása: ennyi ember fizet rezsicsökkentett áron

Itt az MVM tájékoztatása: ennyi ember fizet rezsicsökkentett áron

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás