Lambert-napi jóslatok és hiedelmek: ma végleg eldől, milyen időre számíthatunk

Nem is gondolnád, milyen elképesztő dolgok derülnek ki szeptember 14-én! A Lambert-nap ráadásul a jövődre is befolyással bír.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.14.
hiedelem jóslat Lambert időjárás előrejelzés

A 2024-es ősz sem mentesül a különleges népi hiedelmektől és jóslatoktól. Némelyik talán annyira bizarr lehet a jövődre nézve, hogy el sem hiszed, míg más esetben szinte biztosra veheted, hogy működik. Most eláruljuk, milyen hatással lesz rád szeptember 14-e!

jövődre
Szeptember 14-én dől el, milyen lesz a jövő tavaszi időjárás (Képünk illusztráció – Fotó: Pexels)

Szeptember 14-e nem pusztán azért érdekes, mert Lambert névnap van, ami egy olyan eredetű német név, melynek a magyar naptárban csak egyetlen hivatalos névnapja létezik. Sokkal fontosabb, hogy a népi hiedelem szerint a mai nap időjárása előrejelzi a jövő, azaz a 2025-ös év tavaszának időjárását. A szóbeszéd szerint, ha a mai napon napsütéses és kellemes időnk lesz, akkor a következő év tavasza is hasonlóra számíthatunk. Más a helyzet akkor, ha esős, borús, borongós az idő. Lássuk, mire készüljünk!

A Köpönyeg előrejelzése szerint a hétvégén barátságtalan, gyakran esős, többfelé szeles idő körvonalazódik. Szeptember 14-én, szombaton az ország nagy részén erősen felhős vagy borult idő várható, sok helyen esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal. A nyugati szél több helyen megerősödik, az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak, ami a közlekedést is nehezítheti. A hajnali hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, napközben pedig 12 és 19 fok között várható. Az esős idő és a szél miatt az utakon csúszós felületekre, erős oldalszélre kell készülni.

Így alakul a hétvége időjárása

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, sok helyen esővel és záporokkal, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra is számítani lehet. A nyugati irányú szél több helyen megerősödik, az Északnyugat-Dunántúlon akár viharos lökések is előfordulhatnak, amelyek lassíthatják a közlekedést és megnehezíthetik a járművek irányítását, főként motorok, robogók, kerékpárok, rollerek esetében. A hajnali hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul, míg délután 12 és 20 fok várható. Az esős, szeles idő miatt az utakon a csúszós felületek, és az erős oldalszél jelenthet veszélyt, így érdemes fokozott figyelemmel vezetni.

Erre számíthatunk jövő tavasszal

Az előrejelzés szerint tehát a 2025-ös év tavasza meglehetősen nehezen, sok csapadékkal, szelekkel és viharokkal indul majd. Azt, hogy a népi hiedelem mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket vagy éppen ellenkezőleg, csupán hónapok múlva tudjuk meg. Reméljük, ezúttal nem válik be a jóslat és a szombatival ellentétes, kellemes, napsütéses időnk lesz a következő tavasszal!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás