Ha ezen a gyönyörű tálon tálalunk, akkor még segítünk is! A doktornő megosztotta a Metropollal a MEREK-tál titkát.
Dr. Pataky Emese doktornő, aki Bowen-technikával, manuálterápiával dolgozik, megosztotta velünk, honnan van a MEREK-tál, és az azon szervírozott aszalt gyümölcsös máj receptjét is elárulta.
„A hivatásom miatt is régóta kapcsolatban vagyok mozgássérült és testi fogyatékkal élő emberekkel, igyekszem őket minden lehetséges módon támogatni. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában, a Marczibányi téren vásároltam azt a 3 gyönyörű kínálótálat is, amin egy barátnős uzsonnameghíváson a harapnivalót kínáltam. Ezeket MEREK-tálaknak neveztem el, hiszen mindegyik sérült ember alkotása” – tájékoztatott Pataky Emese, aki arra is felhívta a figyelmet: azon túl, hogy a tálak megvásárlása segítséget jelent ezeknek az embereknek, a gyönyörű színük és formájuk miatt adja magát, hogy mit tegyünk rá.
„Szín szerint raktam rá a tálakra a különböző uzsonnafalatokat. A zöld virágmintás közepükre a sütőtököt sajttal, a lila lett a gyümölcskínáló tál, az átmenő színűre pedig az aszalt gyümölcsös májat tettem megfelelő színkombinációjú zöldségekkel.
Olyan nagy sikere volt a tálaknak – ételestől –, hogy a máj receptjét megosztom, hátha kedvet kap más is, hogy ilyen MEREK-tálon szervírozza.”
1 kiló szárnyasmáj
20 dkg aszalt szilva
pár szem nyers szilva
20 dkg szárnyaszsír
1 gránátalma
színes zöldségek (zöldpaprika, cékla, sárgarépa, amit szeretünk)
Az alaposan megmosott, megtisztított májdarabokat az aszalt és a friss szilvával és a szárnyaszsírral beletettem egy jénai tálba, és a sütőben – sózás nélkül – összesütöttem kb. fél óra alatt. Utána sóztam és a májdarabokat felraktam a tál zöld részére.
Tetejét – szándékos színorgiát keltve – gránátalmaszemekkel dekoráltam, mellé zöldpaprikát, sárgarépa gerezdeket és főtt cékladarabokat szórva – úgy, hogy azok elüssenek a tál színeitől. Mondhatom: szemet és gyomrot egyszerre gyönyörködtető eredmény született. És még a szívünk is jólesett, hogy a MEREK-et támogattuk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre