MEREK-tál: aszalt gyümölcsös máj a doktornőtől

Ha ezen a gyönyörű tálon tálalunk, akkor még segítünk is! A doktornő megosztotta a Metropollal a MEREK-tál titkát.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.10.23.
Módosítva: 2024.10.23.
Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesület máj szín tál

Dr. Pataky Emese doktornő, aki Bowen-technikával, manuálterápiával dolgozik, megosztotta velünk, honnan van a MEREK-tál, és az azon szervírozott aszalt gyümölcsös máj receptjét is elárulta.

Merek-tál
 Egy szép MEREK-tál, rajta gránátalmás máj  Fotó: Fodor Erika

A hivatásom miatt is régóta kapcsolatban vagyok mozgássérült és testi fogyatékkal élő emberekkel, igyekszem őket minden lehetséges módon támogatni. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában, a Marczibányi téren vásároltam azt a 3 gyönyörű kínálótálat is, amin egy barátnős uzsonnameghíváson a harapnivalót kínáltam. Ezeket MEREK-tálaknak neveztem el, hiszen mindegyik sérült ember alkotása” – tájékoztatott Pataky Emese, aki arra is felhívta a figyelmet: azon túl, hogy a tálak megvásárlása segítséget jelent ezeknek az embereknek, a gyönyörű színük és formájuk miatt adja magát, hogy mit tegyünk rá.

Dr. Pataky Emese manuálterápiával gyógyít  Fotó: Fodor Erika

Szín szerint raktam rá a tálakra a különböző uzsonnafalatokat. A zöld virágmintás közepükre a sütőtököt sajttal, a lila lett a gyümölcskínáló tál, az átmenő színűre pedig az aszalt gyümölcsös májat tettem megfelelő színkombinációjú zöldségekkel. 

A zöld lett a sütőtökös  Fotó: Fodor Erika

Olyan nagy sikere volt a tálaknak – ételestől –, hogy a máj receptjét megosztom, hátha kedvet kap más is, hogy ilyen MEREK-tálon szervírozza.”

A lila a gyümölcsös  Fotó: Fodor Erika

MEREK-tálra kívánkozó gránátalmás máj 

Hozzávaló

1 kiló szárnyasmáj

20 dkg aszalt szilva

pár szem nyers szilva

20 dkg szárnyaszsír

1 gránátalma

színes zöldségek (zöldpaprika, cékla, sárgarépa, amit szeretünk)

Színek szerint megrakott MEREK-tálak (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

Az alaposan megmosott, megtisztított májdarabokat az aszalt és a friss szilvával és a szárnyaszsírral beletettem egy jénai tálba, és a sütőben – sózás nélkül – összesütöttem kb. fél óra alatt. Utána sóztam és a májdarabokat felraktam a tál zöld részére. 

Már a látványa is ellenállhatatlan!  Fotó: Fodor Erika

Tetejét – szándékos színorgiát keltve – gránátalmaszemekkel dekoráltam, mellé zöldpaprikát, sárgarépa gerezdeket és főtt cékladarabokat szórva – úgy, hogy azok elüssenek a tál színeitől. Mondhatom: szemet és gyomrot egyszerre gyönyörködtető eredmény született. És még a szívünk is jólesett, hogy a MEREK-et támogattuk.
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás