Sárgabarack-kosárkák töltve - Mentes és mennyei!

Sárgabarack-kosárka, ez maga az Éden: tészta, krémmel betöltve



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.07.14.
Módosítva: 2024.07.14.
sárgabarack kosárka mascarponét

A sárgabaracknak talán még mindig a legnépszerűbb felhasználási módja a lekvár befőzés. Persze, ha már eleget ettünk belőle így frissen. Most egy köztes megoldásként a töltött sárgabarack-kosárkák receptjét ajánlom, amelyben majdnem nyers a gyümölcs, de vajon mégiscsak meg van már picit kapatva, és kezd lekvárosodni. Főleg azok próbálják ki, akik nem tészta-, hanem gyümölcsalapú sárgabarack desszertre vágynak!

Sárgabarack-kosárkák, gyümölcstésztából! Fotó: Fodor Erika


Hozzávaló

1 kg sárgabarack

1 evőkanál vaj

1 tasak vaníliás cukor (elhagyható)

25 dkg mascarpone (Camembert vagy más krémes sajt – sós változathoz, aki szereti)

Serpenyőben, vajon pirulnak a kosárkák Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A sárgabarackokat mosás után felezzük, és kimagozzuk. Amelyik hibás, azt külön lábosba dobjuk, ezeket a végén egy kevés vízzel összerottyantjuk, és ennek a levéből csinálunk majd friss sárgabarack koktélt, a húsát pedig tartósítószer-mentesen megesszük, mint natúr lekvárt.

Sárgabarack ivólé, kosárkák, töltelék - 3 az 1-ben! Fotó: Fodor Erika

Egy serpenyőbe beledobjuk a vajat (ha 2 alkalommal férnek be a barackok, akkor csak a vaj felét), majd a fél sárgabarackokat lefelé fordítva takarékon pirítjuk úgy, hogy a tetejét megszórjuk a vaníliás cukorral. 

Gyümölcskosárkához igazi gyümölcslé jéggel és barackdarabokkal! Fotó: Fodor Erika

Figyeljünk, hogy a kosárka tartása megmaradjon, ne málljon szét. (Nekem ezúttal ez nem sikerült, a végén csak kanállal lehetett megenni, de az íze így is kifogástalan!) Felfelé fordítva (amelyik oldal sült a vajon) tálra szedjük a fél sárgabarackokat, és hagyjuk kihűlni, különben kifolyik a mascarpone a meleg gyümölcskosárkából. Amíg hűl a barack, ízlés szerinti cukorral kikeverjük a mascarponét. 

Vajon karamellizált barack brownie-s mascarponéval betöltve Fotó: Fodor Erika

Kiskanállal vagy nyomózsákkal betöltjük vele a sárgabarack kosárkákat. A tetejére rácsorgatjuk a a serpenyő aljából a vajas-barackos maradékot.

Fordított sárgabarck-kosárka - ez sem rossz! Fotó: Fodor Erika

Tipp

Nekem volt maradék mandulalisztes brownie alapom, erre kentem a mascarponét, és pogácsaszaggató meg kiskanál segítségével ezzel töltöttem be a sárgabarack-kosárkákat. Aki szeretné, ha tészta is lenne a desszertben, készítsen egy csokis piskóta alapot, kör formára szaggassa ki, erre tegye a mascarponét és a tetejére mehet a vajban pirított sárgabarack kalap.

A hibás barackból készül az ivólé és a cukormentes friss lekvár Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Aki sajttal, sósan is szereti a gyümölcsöt, annak javaslom a kosárkákat camembert darabkákkal, kecskesajttal vagy bármilyen sós krémsajttal betölteni. Sőt lehet hozzá tenni a friss, cukormentes gyümölcslekvárból is.

 

 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás