Ezt a hibát sokan elkövetik a sárgabaracklekvár befőzése során! Te is köztük vagy?





Eljött az idő a befőzéshez, most sokan azon ügyködnek, hogy télire a kamra megteljen mindenféle finomsággal, köztük a sárgabaracklekvárral.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.07.16.
Módosítva: 2023.07.16.
befőzés lekvár baracklekvár életmód

A sárgabaracklekvár szinte mindenhez megy, süteményekbe, palacsintába és még a grízes tészta mellé is. A lekvár nemcsak finom, de egészséges is, hiszen tele van hasznos ásványi anyagokkal, és magas a rosttartalma. A baracklekvár elkészítése is egyszerű, főleg akkor, ha nem dőlsz be egy óriási hazugságnak, ami a befőzés kapcsán terjed. 

Hogy hogyan kell elkészíteni, arra mindenkinek megvan a tuti módszere, de van egy lépés, amit rengetegen elvégeznek – teljesen feleslegesen. Ez pedig nem más, mint a barack héjának eltávolítása – írja a Ripost.

Fotó: Pixabay

Mindenki másként csinálja

A legtöbben úgy látták már nagyanyáiktól is, hogy a barack héját le kell húzni befőzés előtt. Egy alapos mosás után forrásban lévő vízbe dobják két-három percre a gyümölcsöt, majd kiszedik, és ugyanennyi időt áztatják jeges vízben. Így egy mozdulattal lejön a héj a barackról. Akik alkalmazzák ezt a módszert, azt mondják, hogy finomabb lesz a lekvár, mert a héjtól enyhén kesernyés mellékíze lehet. Szintén a barackhéjat teszik felelőssé azért, ha néhány hét állás után bebarnul a lekvár. Ha nincs héj, nincsenek a rajta megtapadó apró szennyeződések, nem fog megromlani a lekvár.

Ez lesz, ha lehúzod a héját: lassabban sűrűsödik

Azonban ha lehúzod a barack héját, azzal nem csupán időt, de energiát is veszítesz, hiszen a héjban van a legnagyobb mennyiségben a barack pektintartalma, ami segít a sűrűsödésben. Vagyis ha leveszed a héjat, sokkal tovább kell főzni a gyümölcsöt, mire lekvár lesz belőle. Ha úgy döntesz azonban, hogy rajta hagyod a barackon a héját, akkor nagyon alaposan át kell nézned minden szemet, hiszen semmilyen szennyeződés vagy sérülés nem kerülhet a lekvárba.

Elkészítés

Hozzávalók:

  • 5 kg sárgabarack
  • 1,5 kg cukor
  • 5 mk citromsav

Folyamatok

  • Válogasd át a barackokat, csak az egészséges, ép szemeket tedd a lekvárba; amelyik sérült, azt tedd félre, süteménybe még jó lehet. Alaposan mosd meg, majd magozd ki a gyümölcsöket. Az előkészített barackot vágd minél apróbb darabokra. Le is darálhatod, bár úgy nagyobb az esélye annak, hogy a kész lekvár sötétebb árnyalatú lesz. 
  • Tedd a gyümölcsöt egy fazékba, hintsd rá a cukrot, keverd össze, és tedd félre egy éjszakára.
  • Másnap add hozzá a citromsavat is, majd tedd a tűzre, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Folyamatosan kavargasd, nehogy leégjen! Ha habja lesz, szedd le. Forrástól számítva fél órán át főzd; ha elég sűrű, vedd le a fazekat a tűzről, és még forrón meregesd csírátlanított üvegekbe a lekvárt, majd jól zárd le az üvegeket.
  • A kész lekvárokat tedd száraz dunsztba, és hagyd ott kihűlni; ez 1-2 nap is lehet. Ezzel a módszerrel tartósítószer nélkül is el fog állni a lekvárod.




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás