Ha kíváncsi vagy, miből lett a ma csak rácsos linzernek nevezett süti, nézd meg Annamária néni receptjét!
Gáspár Györgyné Fabó Annamária évtizedek óta süti már Váncza József A mi süteményeskönyvünk 1936-os, 14. kiadása alapján a Főispánné remekét! Az unokája mester diplomakoncertjén módunk volt megkóstolni ezt az előkelő neve ellenére nem is olyan bonyolultan elkészíthető édességet. Valóban remek, ezért aztán meg is szereztük a receptjét, hátha olvasóink is szeretni fogják.
25 dkg vaj vagy margarin
3 tojássárgája
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Az eredeti recept szerint nem kell pihentetni, de 1-2 óra a hűtőben jót tesz neki.)
A tészta ¾ részét vastagabbra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt, nagyobb méretű tepsibe tesszük. Vastagon megkenjük lekvárral.
A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd egyenletesen a lekváros tésztára kenjük. Az ¼ rész tésztából ceruzavastagságú rudakat formálunk, melyekkel berácsozzuk a habréteget. Előmelegített, 170-180 Celsius-fokos sütőben addig sütjük, amíg a rács szép sárga lesz. Kihűlés után szeleteljük. Jó étvágyat kívánok!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre