Meggytorta – Növényi joghurttal vagy túrógombóccal!

Így készítsünk valódi gyümölcstortát – ezúttal meggyből!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.07.04.
meggy joghurt túrógombóc alma

Megleptek egy kis házi meggyel, ami épp kapóra jött egy névnapi tortához, amelyben nem lehetett sem liszt, sem tejtermék. Reszelt almás-mandulás tésztájú meggytorta készült növényi joghurttal, de akinek a tejtermék nem okoz allergiát, annak javasoljuk a klasszikus joghurtfeltétet meggyleves túrógombócokkal. Mindkét verzió kiváló a maga nemében.

A nem tejérzékenyeknek túrógombóccal ajánljuk Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló kerek kerámia formához

2 kg meggy

2 darab alma

20 dkg darált mandula

1 kávéskanál sütőpor (fakultatív)

3 egész tojás

3 lapos evőkanál cukor (barna vagy eritrit)

1 nagy pohár joghurt (növényi vagy klasszik)

Vaníliás cukor ízlés szerint

20 dkg túró (fakultatív)

Mandulaliszt, alma, meggy, tojás Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A mosott és kimagozott meggyet víz hozzáadása nélkül elkezdjük forralni egy lábosban. Ha felbugyogott a leve, folyamatosan leszűrjük. Amikor már csak az összeszottyadt meggyek maradnak a lábosban, akkor ízlés szerint megcukrozzuk és azzal együtt is felrottyantjuk, félretesszük. Ez kerül majd a tészta és a joghurt tetejére.

Meggytál Fotó: Fodor Erika

A tésztaalaphoz a tojásokat a cukorral habos-krémesre felverjük. Majd a masszába belereszeljük az almákat, hozzákeverjük a mandulalisztet (ha akarunk sütőport). Az egészet megszínezzük a leszűrt meggylével. (A maradékot hűtve vagy még langyosan igyuk meg!) A színezett tésztamasszát a kivajazott (kókuszzsír is jó) sütőtálba öntjük.

Tojáshabos krém, reszelt alma, meggylé és mandulaliszt Fotó: Fodor Erika

Mandulaliszttel behintett sütőformába öntjük, és 150 fokon sütjük. Ne piskótát várjunk, ez egy szaftos, krémes, kanalas tészta marad. Mindenesetre, amikor a teteje már összebőrösödik és nem teljesen lágy a közepe, akkor zárjuk le a sütőt és hagyjuk még szikkadni, ott kihűlni. 

Meggytorta tálalva Fotó: Fodor Erika

Amikor ez megvan, jöhet rá a vaníliás cukorral kikevert joghurt és a félretett szottyos meggy. Ha teszünk rá túrógombócot, a túrót egyszerűen annyi meggylével keverjük ki, hogy még formázható maradjon. Ízesítés szintén ízlés szerint.

 


 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás