Így készítsünk valódi gyümölcstortát – ezúttal meggyből!
Megleptek egy kis házi meggyel, ami épp kapóra jött egy névnapi tortához, amelyben nem lehetett sem liszt, sem tejtermék. Reszelt almás-mandulás tésztájú meggytorta készült növényi joghurttal, de akinek a tejtermék nem okoz allergiát, annak javasoljuk a klasszikus joghurtfeltétet meggyleves túrógombócokkal. Mindkét verzió kiváló a maga nemében.
Hozzávaló kerek kerámia formához
2 kg meggy
2 darab alma
20 dkg darált mandula
1 kávéskanál sütőpor (fakultatív)
3 egész tojás
3 lapos evőkanál cukor (barna vagy eritrit)
1 nagy pohár joghurt (növényi vagy klasszik)
Vaníliás cukor ízlés szerint
20 dkg túró (fakultatív)
A mosott és kimagozott meggyet víz hozzáadása nélkül elkezdjük forralni egy lábosban. Ha felbugyogott a leve, folyamatosan leszűrjük. Amikor már csak az összeszottyadt meggyek maradnak a lábosban, akkor ízlés szerint megcukrozzuk és azzal együtt is felrottyantjuk, félretesszük. Ez kerül majd a tészta és a joghurt tetejére.
A tésztaalaphoz a tojásokat a cukorral habos-krémesre felverjük. Majd a masszába belereszeljük az almákat, hozzákeverjük a mandulalisztet (ha akarunk sütőport). Az egészet megszínezzük a leszűrt meggylével. (A maradékot hűtve vagy még langyosan igyuk meg!) A színezett tésztamasszát a kivajazott (kókuszzsír is jó) sütőtálba öntjük.
Mandulaliszttel behintett sütőformába öntjük, és 150 fokon sütjük. Ne piskótát várjunk, ez egy szaftos, krémes, kanalas tészta marad. Mindenesetre, amikor a teteje már összebőrösödik és nem teljesen lágy a közepe, akkor zárjuk le a sütőt és hagyjuk még szikkadni, ott kihűlni.
Amikor ez megvan, jöhet rá a vaníliás cukorral kikevert joghurt és a félretett szottyos meggy. Ha teszünk rá túrógombócot, a túrót egyszerűen annyi meggylével keverjük ki, hogy még formázható maradjon. Ízesítés szintén ízlés szerint.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre