A húsmentes böjti ételek jó hatással vannak a szervezetre.
A húsvétot megelőző utolsó böjti időszak a nagyhét. Ilyenkor az ünnepre ráfordulva, sokan még komolyabban veszik az egyszerű, ínyencségeket elhagyó puritán táplálkozást, hogy a szervezetüket is előkészítsék a húsvéti fokozott „igénybevételre”. Aki nem a kenyér és víz mellett dönt, annak ajánljuk a könnyű zöldségsalátát, olajos magvakkal növelve a tápértékét. A bevásárlásra és az elkészítésre fordított idő megspórolásával is böjtölhetünk. Főzzünk abból, amit otthon találunk.
Répa
Kápia paprika
Magvak
Olivabogyók (zöld és fekete vegyesen)
Sajt (ami van)
Inka rizs vagy tészta
Olívaolaj
Tökmagolaj
Só ízlés szerint
Fehér és fekete szezámmag
Fél citrom leve
A 4 darab hűtőben lévő répát meghámoztam, a megmaradt száraz sajtvéget lereszeltem. A korábban tepsiben megpirított vegyes olajos magvas üveget leemeltem a polcról. Elővettem az olívaolajat és az utolsó pár csepp tökmagolajat is kinyertem az üvegből.
A 2 darab a konyhában árválkodó, már eléggé összeaszott bőrű kápiát kevés olíván, összevágva megpirítottam. Előkerült egy kis tasaknyi vörös quinoa, azt sós vízben (kétszeres mennyiség) megfőztem. Ezután már csak egy mély üvegtál kellett, és rétegesen egymásra raktam az előkészített „talált” hozzávalókat.
Mindez a látvány kedvéért történt (ez is hozzátesz a fogyasztás élményéhez), mert miután a tál aljáról felfelé haladva a szezámmagokat is rászórtam, és olajjal is meglocsoltam, és kinyönyörködtem magam a színsávokban, az egészet alaposan összekevertem. Cserépedénybe tálalva még jobban mutat – talán még finomabb is…?
Aki nem szereti az inka rizst, quinoát, esetleg a magvakat sem, az dúsíthatja a salátát az általa kedvelt fajtájú főtt tésztával. Ebben az esetben sem kell rá sem majonéz, sem másfajta öntet.
Még több böjtös fogás a nagyhétre a Mindmegette oldalán, ITT
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre