A 30 fok feletti hőségben érthető, ha nincs kedve az embernek (az asszonynak se) begyújtani a tűzhelyet. Ilyenkor jön jól egy nyers zöldekből összedobott gazdag saláta – hússal, tonhallal vagy akár csak tojással, no meg egy speciális (a családban egy nagynéniről Maki-félének nevezett) szósszal. Arról nem is beszélve, hogy négy főre való adagot készíthetünk annyi pénzből, mint amennyiért mondjuk egy Cézárt kapunk egy gyorsétteremben.
1 fej saláta
1 csokor újhagyma (lila)
Friss bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
1 evőkanál mustár
Fél citrom leve
4 fürtös uborka
8 darab paradicsom
8 tojás
20-30 dkg felvágott, maradék sült hús, tonhal
só
ízlés szerint cukor a szószba
A tojásokat megfőzzük. (Kizárólag ennyi időre kell bekapcsolni a tűzhelyet.) A salátát levelenként megmossuk. Amíg lecsepegtetjük, felkarikázzuk az újhagymát, és egy külön tálba tesszük, majd ráöntjük a szószt. A szószt egy kistálban keverjük össze úgy, hogy beleöntjük az olívaolajat, a mustárt, a citrom levét, a sót, és aki akar cukrot vagy mézet.
A felkarikázott újhagymára ráöntjük a szósz, és az abban érik, amíg vágjuk a saláta többi összetevőjét. A lecsepegett salátaleveleket összetépkedjük apróra, és áttesszük egy nagy salátástálba.
Ebbe kerül a tetszés szerint szeletekre vagy máshogyan vágott paradicsom, uborka, főtt tojás, felvágott vagy maradék sült hús, tonhal aprítva. Amikor minden összetevői benne van, ráöntjük a hagymás szószt, és szedőkanállal jól átforgatjuk. Kész az ebéd vagy vacsora az egész családnak!
A salátát nem, csak a szószt sózzuk, akkor amikor összekeverjük a mustárral és az olívával! Ez a szósz legyen jóval sósabb, mint ami kóstolásra jól esne, mert a hagymát és végül az egész salátát is ez ízesíti majd be.
Tetszés szerint variálhatunk, hogy hússal, felvágottal vagy tonhallal keverjük be a salátát, de kiváló könnyű étel húsmentesen. Aki meg éppen a tojást kerülné el, azt húsféleséggel, gombával helyettesítheti.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre