RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk a Budapest-sztéket és a palóclevest a Gundelből – Videóval!





A legendás Gundel étterem, a magyar gasztronómia fellegvára Nemzeti 11 ételválogatottból bemutattuk már az Újházi-tyúkhúslevest, a Gundel-palacsintát, a somlói galuskát, a Rákóczi-túróst, a lecsót mangalicakolbásszal és a gulyáslevest. Ezúttal a Budapest-szték és a palócleves következik, amelyről maga a séf, Wolf András mesél nekünk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.03.
XIV. kerület Palócleves Budapest Szték Wolf András Gundel

– Amit ma magyar gasztronómiának nevezünk, annak nagy része a Gundel falain belül született meg. Gundel Károly nagyon innovatív volt. Ha lenne egy olyan, hogy nemzeti gasztronómiai válogatott, akkor mi ezt a 11 ételt küldenénk csatába a többi nemzettel szemben. Itt is van, hogy kiöregednek a játékosok, lecserélik őket. A Nemzeti 11-ben változnak a szereplők, de a Gundel Nemzeti11 gondolata megmarad – számolt be a Metropolnak Wolf András. A Gundel sztárséfjétől megtudtuk azt is, hogy szeptember végén cserélik az étlapot, tehát a Budapest-hátszín a lecsószezon elmúltával lekerül, de a palócleves marad. Addig azonban mindkettőt lehet, és érdemes megkóstolni!

Wolf András séf tálalt a Metropolnak a Gundel-kertben Fotó: Fodor Erika

Budapest-hátszín

„A Budapest egy régi klasszikus étel, ennek az általunk gondolt változatát készítettük el, úgy hogy a mai, illetve a mi saját elgondolásainknak megfeleljen. A Budapest változat az magát a ragut jelenti.

Gundel-féle Budapest-szték Fotó: Fodor Erika
A lecsós köret Fotó: Fodor Erika

„A hátszínt magyar tenyészetből vesszük, hozzá zsírban sült burgonyát tálalunk, és mellé külön lecsót, borsót, pirított ördögszekérgombát és vörösborban pácolt libamájat kínálunk. A lecsós köretben zöld petrezselyemolaj és egy mikro-petrezselyemkeverék van ízesítésként, frissítésként.” (Wolf András)

Wolf András és az átgondolt palócleves Fotó: Fodor Erika

Palócleves

„Ezt is Gundel Károlynak köszönhetjük. A legendárium szerint Gundel János készítette ezt először Mikszáth Kálmánnak mint az egyik legnagyobb palócnak. Ezért és a palócokhoz köthető ízvilág miatt kapta a nevét. A palócleves 120-130 éve közöttünk van, és nálunk, a Gundelben ma is megkóstolhatják a vendégek.

Az elsőt Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak Fotó: Fodor Erika

Ez egy ürühúsból, bárányhúsból készült leves, zöldbabbal, kicsit savanykásan, kaprosan. Természetesen a palóclevest is átgondoltuk, a szerint, hogy hogyan lehetne ezt úgy elkészíteni, hogy egy bárányalaplevest sűrítünk be tejföllel, zöldbabbal. Van rajta egy pácolt lilaburgonya, ez adja az ecetes-savas friss ízt.

Bárányragú tejföllel, zöldbabbal besűrítve Fotó: Fodor Erika

Teszünk rá kaporolajat, ami a klorofilt, a zöldes frissességet adja, és egy termelő által készített mikrokapor-petrezselyem-zellerkeveréket.” (Wolf András)





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás