Vajas kifli – otthon sütve, melegen az egész családnak!

A karantén időszakában sokan beletanultak a házi kenyérsütésbe, mi erre nem vállalkoztunk, de az egyszerűbbnek tűnő kiflikészítést kipróbáltuk néhányszor. Most úgy alakult, hogy nem volt otthon vacsorára pékáru, ezért készítettünk gyorsan 8 kiflit. Nagyon jó lett – és nem csak a nosztalgia miatt!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.25.
XXII. kerület Vjas kifli házilag

Vajas csavart kifli kb. 8 db

Hozzávalók

0,5 kg liszt

2 evőkanál só

2,5 dl tej vagy víz

20 gramm friss élesztő

10 dkg vaj

szezámmag a tetejére

1 tojás vagy víz a kenéshez

Vajas kifli házilag Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Egy bögrébe langyos tejet teszünk, beledobjuk az élesztőt, egy kevés cukorral elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. Amint kész, hozzáadjuk a liszthez és sóhoz, majd ezután dolgozzuk bele a vajat, és az egészet homogén halmazállapotúra gyúrjuk.

Otthon készül: szívvel, szeretettel Fotó: Fodor Erika
A tésztagombócot 1 órát pihentetjük Fotó: Fodor Erika

Ha túl száraz lenne a tészta, akkor adjunk még hozzá egy kevés vajat, vizet vagy tejet. Ha pedig túl nedves, akkor pici lisztet. A lágy tésztát gombóccá formálva, letakarva hagyjuk 1 órát pihenni. Ezalatt mi is pihenhetünk vagy egyéb dolgainkat végezhetjük.

A kicsi gombócokat egyesével háromszög alakúra nyújtjuk Fotó: Fodor Erika
A háromszöget így csavarjuk fel Fotó: Fodor Erika

Miután megkelt a tészta, 8 azonos méretű gombócot csinálunk belőle, és azokat is hagyjuk félórát konyharuhával letakarva pihenni. Ha megkeltek a gombócok, mindegyiket háromszög alakúra nyújtjuk, és feltekerjük őket az élüktől kezdve, majd kicsit összesodorjuk.

Többé-kevésbé egyforma 8 gombóc Fotó: Fodor Erika

Végül a háromszög sarkát ráragasztjuk a kiflire. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amíg felmelegszik a sütő 180-190 fokra (alul-felül), addig hagyjuk kelni a kifliket. Mielőtt beraknánk a sütőbe, megkenjük őket vízzel vagy egész tojással, megszórjuk szezámmaggal. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna lesz, és átsült a belseje.

Ilyen kiflivel fejedelmi a reggeli vagy a vacsora! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A kifliket nem szabad lisztezni, amikor felcsavarjuk, mert úgy a kifli nem fog önmagához hozzáragadni. (A deszkához sem, éppen a vaj miatt.)

Frissen, langyosan és vajpuhán! Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Ha egy kis köményt hozzáadunk a tésztához, az nagyon feldobja a kifli ízét.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás