RETRO RÁDIÓ

Meggykrémes mákszelet – liszt, cukor, vagy akár tejtermék nélkül, a gyümölcs ízével





Sajnos a finom sütemények ára is felkúszott némileg az új esztendővel, nem is beszélve a mentes változatokéról. Aki nem ehet a hagyományos összetevőkből, vagy azok valamelyikéből készült desszertet, annak jól jön egy otthon, nagyobb mennyiségben összedobható édesség, főleg, ha nem csak egyetlen ember számára kell ilyet a cukrászdában megvásárolni.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
2022.02.04. 17:30
Mentes meggykrémes máktorta

Hozzávaló 20×30 cm-es téglalap alakú tepsihez

Piskóta

20 dkg mák

5 tojás

5 lapos evőkanál eritrit

1 mokkáskanál sütőpor (GM)

Meggykrémes mákszelet, mentesen! Fotó: Metropol/FE

Krém

25 dkg light mascarpone vagy növényi mascarpone

40 dkg fagyasztott meggy

Kevés eritrit ízlés szerint (kihagyható)

Teteje

2–4 dl tejszín (vagy növényi) – attól függően, milyen vastag réteget szeretnénk ebből

1 tasak nyírfaporcukor

Formázzuk a süteményestálhoz! Fotó: Metropol/FE

Elkészítés

A kemény tojáshabba belekeverjük a sárgáját és a darált mákot Fotó: FE

Piskóta

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk (evőkanalanként) az eritritet, és ezzel együtt ropogásmentesre tovább verjük a habot, egészen addig, amíg a feje tetejére állított edényben meg se moccan. Keverőlapáttal beledolgozzuk a sárgájákat, és fokozatosan hozzáadjuk a 20 dkg mínusz 2 maréknyi darált mákot és a sütőport. Ha megvan a fekete-fehér massza, a kókuszzsírral és szórt mákkal kibélelt tepsibe öntjük, és közepes hőfokon megsütjük, körülbelül, mint a hagyományos piskótát. Figyeljünk, hogy ne égjen meg a mák, és ne hagyjuk kiszáradni a tésztát, inkább kicsit masszás legyen a villapróbánál. Még borítsuk ki egy nagy deszkára hűlni. Amikor már langyos, fordítsuk vissza a tésztát, és késsel szabjuk ki a süteményes tál formájára.

Mákpiskóta kiszabva, jöhet rá a meggykrém Fotó: FE

Krém

A mascarponét a kiolvasztott, lecsepegtetett meggyel keverjük homogén krémmé. A gyümölcs levét rácsorgathatjuk a tésztára, vagy egyszerűen hörpintsük fel! A krémet egyenletesen keverjük el, és kenjük rá a mákalapra.

A szemes gyümölcs még jobban megdobja az ízét Fotó: Metropol/FE

Teteje

A tejszínt a nyírfaporcukorral verjük fel, és a meggykrémre borítva terítsük szét. Formázhatjuk a tetejét, hogy mintába szórjuk rá a daráltmák-borítást. Apró piros gyümölcsdarabokkal dekorálhatjuk.

Egy falat tömény krémes mák Fotó: Metropol/FE

Tuti Tipp

A 20 dkg darált mákból 2 maréknyit kiveszünk. Egy marékkal „kilisztezzük” a zsiradékkal megkent tepsi fenekét, hogy ne ragadjon le a tészta. A másik maroknyi kerül porcukorként ráhintve a sütemény tetejére.

Egyáltalán nem kell szabályos szeletekben porciózni, vágjuk kedvünkre! Fotó: FE

+1Tipp

Bátran térjünk el a szabályos szeletelésmódtól. Vágjunk kedvünkre háromszög és téglalap alakú sütiket, nem baj, ha kicsit extravagáns lesz! Már a tésztaalapot is átformázhatjuk az eredeti téglalaptól eltérően.





Ezeket olvastad már?
Csirketorta: Ezt még a „nem vagyok egy édesszájú”-ak is nyakalják - Videóval és galériával!

Csirketorta: Ezt még a „nem vagyok egy édesszájú”-ak is nyakalják - Videóval és galériával!

Kenyérke a Wekerléről! - Békebeli pékárú, békebeli környezetben

Kenyérke a Wekerléről! - Békebeli pékárú, békebeli környezetben

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

Korianderes karaj – A véletlen szülte kedvenc kaja olvasónktól

Korianderes karaj – A véletlen szülte kedvenc kaja olvasónktól

Top hírek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás