Ezerrel terem a fekete szeder, ez a csodálatos, élettel teli, eleven színű, minden földi jóval, vitaminnal teli gyümölcsünk. Ráadásul úgy tűnik, ebből van bőven, nem tette úgy tönkre a termést a tavaszi szélsőséges időjárás, mint a baracknál. Együnk, amennyit csak tudunk nyersen, de csinálhatunk belőle – főzés nélkül – egy jó kis jeges gyümölcslevest is a nyári melegben. Az esetleges feketeszeder-allergián kívül minden ételérzékenységgel élő számára fogyasztható!
Szederleves jégkockával
80 dkg fekete szeder
2 liter tej (tehén vagy mandula, rizs)
4 darab nyers, hámozott, darabolt őszibarack (fakultatív)
10 deka cukor (nyírfa vagy eritrit)
2 dl tejszín (növényi)
jégkocka (tetszés szerint)
A fekete szedret a cukorral (eritrittel) összerottyantjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejet (növényi vagy állati) hidegen belekeverjük a rottyantott gyümölcsbe. Jégkockákat és nyers szedret, illetve más idénygyümölcsből dobálunk bele néhány darabot. Ha tetszik, tejszínhabbal (növényi vagy állati eredetűből) tálaljuk.
A cukorral felfőzőtt darabos szedres sűrűjéhez keverjük bele a tejet, és nem fordítva, így az edény aljáról is jól beleoldódik a gyümölcs színe a levesünkbe.
Ha a rántás módjára sűríteni szeretnénk a levest, 2-3 kanál almapürét is keverhetünk a (növényi) tejbe.
Ez a gyümölcs nemcsak gyönyörű, de egészséges is! Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B6- és a C-vitamin, illetve van benne folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz. Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoid vegyületeknek köszönhetjük. A fekete szeder rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre