Az Albánia egykori királynőjéről elnevezett torta elkészítésébe Auguszt-Arató Flóra avatott be minket.
Ha már új cukrászdát nyitnak Auguszték, ahhoz dukál egy új sütemény is. Auguszt-Arató Flóra és Perge-Oláh Norbert megalkották a Géraldine-szeletet. Auguszt-Arató Flórától megtudtuk, hogy a Géraldine-szeletben birsalmazselé van, főzött csokoládé, és ezek tojásfehérjehab-lap réteggel váltakoznak.
„Azt gondoltuk, hogy ez a kicsit mediterrán, mégis klasszikus sütemény jól illik a névadó Apponyi Géraldine-hoz.”
3 egész tojás
12 dkg porcukor
12dkg mandulaliszt
3dkg liszt
2,5 dkg vaj
2 tojásfehérje
1,6 dkg kristálycukor
Formába öntjük, 1 cm vastagon, 170 fokon sütjük.
4 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
11 gr kukoricakeményítő
A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, majd 50 fokos sütőben szárítjuk.
24 dkg bisalma pürésítve
1,6 dkg cukor
1,2 dkg pektin
1 mokkáskanál citromlé
Összemelegítjük a cukorral, amíg el nem olvad.
3 tojás
13 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
6 dkg sötét kakaópor
6 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
30 dkg tejszínhab
A tojásokat a cukorral, a kakaóporral és a csokival csípősre melegítjük, kihűlés közben robotgépben habosra keverjük, és apránként adjuk hozzá a lágy vajat. Hidegen adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.
Flóra férje, Oláh-Perge Norbert a fagylaltkészítés mestere is, tőle azt is megtudtuk, hogyan készül modern körülmények között a hagyományos, kézműves Auguszt-fagyi.
„A sütemények készítéséhez hasonlóan a fagylalthoz sem használunk alapport. Mi magunk balanszírozzuk a saját fagyinkat. Itt a fagyáspontokkal, folyáspontokkal kell úgy manipulálnunk, hogy a nap végére egyazon pultban egyazon hőmérsékleten ugyanazt a krémes állagot érjük el, és nem utolsó sorban az íz intenzitása is megmaradjon. Ma már a modern körülmények között használunk ehhez Excell-táblát, ami pontosan kiírja a pontokat, és ha szerencsénk van, akkor jó eséllyel, jó minőséget tudunk készíteni, de igazából ez akkor dől el, amikor kész, és akkor látjuk, ha kellene még rajta „finomhangolni”.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre