Így készítsd el a Géraldine-szeletet, királynői torta Auguszt-Arató Flórától - Videó





Az Albánia egykori királynőjéről elnevezett torta elkészítésébe Auguszt-Arató Flóra avatott be minket.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.07.16.
Különlegesség

Ha már új cukrászdát nyitnak Auguszték, ahhoz dukál egy új sütemény is. Auguszt-Arató Flóra és Perge-Oláh Norbert megalkották a Géraldine-szeletet. Auguszt-Arató Flórától megtudtuk, hogy a Géraldine-szeletben birsalmazselé van, főzött csokoládé, és ezek tojásfehérjehab-lap réteggel váltakoznak.

„Azt gondoltuk, hogy ez a kicsit mediterrán, mégis klasszikus sütemény jól illik a névadó Apponyi Géraldine-hoz.”

Íme a recept!

Piskóta

3 egész tojás

12 dkg porcukor

12dkg mandulaliszt

3dkg liszt

2,5 dkg vaj

2 tojásfehérje

1,6 dkg kristálycukor

Formába öntjük, 1 cm vastagon, 170 fokon sütjük.

Auguszt-Arató Flóra és Géraldine (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Habalap

4 db tojásfehérje

25 dkg porcukor

11 gr kukoricakeményítő

A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, majd 50 fokos sütőben szárítjuk.

 

Birszselé

24 dkg bisalma pürésítve

1,6 dkg cukor

1,2 dkg pektin

1 mokkáskanál citromlé

Összemelegítjük a cukorral, amíg el nem olvad.

Auguszt-Géraldine (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Csokikrém

3 tojás

13 dkg cukor

1 dkg vaníliás cukor

6 dkg sötét kakaópor

6 dkg étcsokoládé

15 dkg vaj

30 dkg tejszínhab

A tojásokat a cukorral, a kakaóporral és a csokival csípősre melegítjük, kihűlés közben robotgépben habosra keverjük, és apránként adjuk hozzá a lágy vajat. Hidegen adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

Perge-Oláh Norbert a fagylaltmester is(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Flóra férje, Oláh-Perge Norbert a fagylaltkészítés mestere is, tőle azt is megtudtuk, hogyan készül modern körülmények között a hagyományos, kézműves Auguszt-fagyi.

A sütemények készítéséhez hasonlóan a fagylalthoz sem használunk alapport. Mi magunk balanszírozzuk a saját fagyinkat. Itt a fagyáspontokkal, folyáspontokkal kell úgy manipulálnunk, hogy a nap végére egyazon pultban egyazon hőmérsékleten ugyanazt a krémes állagot érjük el, és nem utolsó sorban az íz intenzitása is megmaradjon. Ma már a modern körülmények között használunk ehhez Excell-táblát, ami pontosan kiírja a pontokat, és ha szerencsénk van, akkor jó eséllyel, jó minőséget tudunk készíteni, de igazából ez akkor dől el, amikor kész, és akkor látjuk, ha kellene még rajta „finomhangolni”.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás