Diétabarát lángos: a tökéletes, bűntudat nélküli kényeztetés receptje

Lángos, amit lelkiismeret-furdalás nélkül is élvezhetsz! Ha a klasszikus nehéz feltétek helyett friss, nyári salátával tálalod, nemcsak finom, de könnyedebb, egészségesebb is lesz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.21. 15:00
lángos recept saláta

Lángos bűntudat nélkül? Így készítsd el friss, nyári salátával!

A nyár és a lángos kéz a kézben járnak, de nem kell lemondanod róla akkor sem, ha figyelsz az alakodra! A klasszikus sajtos-tejfölös verzió helyett próbáld ki egy könnyedebb, frissítő salátás változatban, amit akár diéta mellett is élvezhetsz. Ha imádod a strandos hangulatot, de nem akarsz lelkiismeret-furdalást érezni egy-egy lángos után, ez a recept neked szól.

Lángos újragondolva – könnyedebb, frissebb élmény

Nem csak a strandon csábító a lángos! Tökéletes vendégváró fogás kerti partikon, családi összejöveteleken vagy egy hétvégi ebédnél is. A titok? A feltét lecserélése! A nehéz tejfölös-sajtos kombó helyett tálald ropogós, friss salátával – így nemcsak ízletes, de sokkal könnyebb is lesz.

Készül a lángos az egyik hazai strandon /
A nyár és a lángos kéz a kézben járnak / Fotó: Flajsz Peter (Illusztráció)

Hozzávalók – kb. 12 darab lángoshoz

A tésztához:

  • 250 ml langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 1-2 főtt, áttört burgonya
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 2 evőkanál libazsír vagy étolaj
  • olaj a sütéshez

A salátához:

  • 1 kígyóuborka
  • 3-4 paradicsom
  • 2-3 kaliforniai vagy TV paprika
  • 2 lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, frissen őrölt bors

Tipp:

Ha még alakbarátabb megoldást keresel, a tejföl helyett használj natúr joghurtot vagy kefirt, a sajt mennyiségét pedig csökkentsd, vagy cseréld le light változatra. A salátához pedig bátran adhatsz plusz zöldfűszereket!

Így készül a könnyed lángos salátával

Kovász készítése: Egy pohárba önts kb. fél deci langyos vizet, keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni, míg felhabzik.

Tészta dagasztása: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a langyos, áttört krumplit, sót, majd add hozzá a maradék vizet és az élesztős keveréket. Fakanállal vagy kézzel dolgozd össze a tésztát. Mikor kezd összeállni, add hozzá a libazsírt vagy olajat, és dagaszd simára, amíg hólyagos nem lesz.

Pihentetés: Letakarva keleszd kb. 40-60 percig, majd tedd hűtőbe további egy órára.

Formázás és sütés: A megkelt tésztát lisztezett felületen oszd kisebb cipókra, formázz belőle kb. fél centi vastag korongokat. Forró, bő olajban süsd aranybarnára, majd papírtörlőn csepegtesd le.

Friss saláta: Közben készítsd el a salátát: a zöldségeket tisztítsd meg, nagyobb darabokra vágd fel, keverd össze. Az olívaolajat keverd el a citromlével, sóval, borssal, és locsold meg vele a salátát – írja a life.hu.

Tálalás: A friss lángost tálald a salátával, esetleg egy kevés joghurttal megbolondítva – a könnyedség garantált!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.