
A leheleted ezt árulja el az egészségi állapotodról!
Érdemes figyelni az apró jelekre és a visszajelzésekre.
A szakértők elárulták melyik hús a lejobb a szervezetednek.
Egy vitatott új kutatás szerint a sovány marhahús kevésbé árthat a bélflórádnak, mint a csirkehús. Bár a vörös és feldolgozott húsokat régóta összefüggésbe hozzák a vastagbélrák és szívbetegségek kockázatával, a baromfi eddig biztonságosabbnak számított – de talán nem minden esetben.
Spanyol kutatók 16 egészséges fiatal felnőtt (18–22 év körüli) bélbaktériumait vizsgálták. Négy-hat hétig heti háromszor csirkehúst, ugyanezt követte egy marhahús-os periódus is. A résztvevők normál étrendet követtek ezen felül. A székletminták alapján kiderült: mindkét étrend megváltoztatta a bélflórát, de a csirkehús jelentősebb a mikrobiom ritkaságának és sokszínűségének csökkenéséhez vezetett. A bélflóra – azaz a bélben élő "jó" baktériumközösség – nem csak az emésztésben játszik szerepet, de az immunvédelemben és az aggyal való kommunikációban is fontos. - számol be a Daily Mail.
A csirke étrend után megemelkedett a rontó baktériumok szintje, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségekkel – köztük a vastagbélrákkal. Ezzel szemben a marhahúsos étrend megnövelte a Blautia baktériumok számát, amelyek támogatják a bél nyálkahártyáját, védenek a gyulladástól és betegségektől. A marhahús-változat Pirenaica marhát tartalmazott, amely gazdag káliumban, cinkben és B-vitaminban.
Mindkét étrendnél ugyanazokat az elkészítési módokat alkalmazták: grillezés, sütés, párolás. Két diéta között 5 hetes „mosóidőt” tartottak, amikor a résztvevők visszatértek a normál étrendhez. A mintavételezést a diéta elején és végén végezték el.
A csirkehúsos étrend ronthatta a szervezet glükózkezelését – azaz hosszabb ideig magasabb vércukorszintet eredményezhet. Emellett csökkent az aminosav-termelés, pedig ezek az immunrendszer és a bél egészségéhez létfontosságú építőelemek. Ezzel szemben a marhadiéta pozitívabb hatásokat mutatott – hangzik a tanulmány következtetése a Molecular Nutrition and Food Research szaklapban.
A szerzők elismerték, hogy: Az étrendet önbevallás alapján követték, így előfordulhat, hogy néhány fontos tápanyag vagy ételféleség kimaradt. A mintaszám kicsi – mindössze 16 fő – így további nagyobb vizsgálatok szükségesek. Egy másik olasz kutatás szerint, aki heti 300 g-nál (kb. négy adag) több csirkét fogyasztott, kétszeresre emelkedett a halálozás kockázata 11 különféle emésztőrendszeri daganat esetében, köztük vastagbél- és gyomorrákban.
A kutatók gyanúk szerint ennek hátterében lehet: a magas hőmérsékletű sütés („csirke kérge”), vagy a baromfi takarmánya.
Egészségügyi szervezetek, például a Cancer Research UK szerint a vörös és feldolgozott húsok – a hét 21%-ában – szerepet játszanak a vastagbélrákos esetek többségében. Kémiai vegyületek keletkezhetnek sütés vagy feldolgozás során, amelyek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
Az NHS és hasonló egészségügyi szervezetek hangsúlyozzák, hogy: A húsfogyasztás lehet része egy kiegyensúlyozott étkezésnek, hiszen a hús fehérjéje segít az izomépítésben, a hormon- és enzimtermelésben. A hús B12-vitaminban is gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer egészségéhez. Ugyanakkor az NHS javasolja, hogy ha napi ~90 g vörös húst eszel (kb. 3 vékony szelet sült marhahús), csökkentsd azt 70 g-ra a kockázatok minimalizálásához.
Egy kis mennyiségű, sovány marhahús beillesztése az étrendbe potenciálisan kedvezőbb lehet a bélflóra és a szervezet számára, mint a heti többszöri csirkefogyasztás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csirkehús rossz lenne – csak azt, hogy a túlzott fogyasztás kockázatokkal járhat, főként, ha magas hőfokon sütött vagy feldolgozott formában kerül az asztalra.
Érdemes figyelni az apró jelekre és a visszajelzésekre.
Ideje őszintének lenni magunkkal.
Az emberek mindössze 4 százaléka tudja ezt megfejteni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.