
A tarot nem hazudik: három csillagjegynek meg kell állni egy pillanatra, hogy továbbléphessen
3 csillagjegyre nagy változások várnak, ha most hallgatnak ránk – illetve a tarot szavára.
Zöldborsórecepteket mutatunk, változatos formában. Itt a szezonja, fejtse frissen a zsenge zöldborsót! Kattintson a receptekért!
Ne spórolja meg a munkát: a friss és zsenge szemek gyorsan feledtetik a fagyasztott vagy konzervtársaik ízét. Ha már itt a zsenge zöldborsó szezonja, érdemesebb azt használni a következő, Fanny magazin által válogatott zöldborsó- receptekhez, amiből biztosan kér még repetát a család.
1. A zsenge zöldborsót mossuk meg, szűrjük le, tegyük az aprítógépbe. Adjuk hozzá a meghámozott, kettévágott fokhagymát, a ricottát és a citromlét. Krémesítsük, ha szükséges, egy kevés olívaolajat is adjunk hozzá, hogy így könnyebben vigye az aprító.
2. Öntsük át az egészet egy tálba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük át.
3. Tálaláskor halmozzuk a zöldborsókrémet egy tányér közepére, vékonyan locsoljuk meg olívaolajjal, morzsoljuk rá a feta sajtot. Kínáljuk a zöldborsókrémet pitákkal és a rukkolával.
Ez a zöldborsókrémrecept rendkívül könnyen és gyorsan elkészül, ráadásul alacsony a kalória tartalma. Javasoljuk frissen fejtett, zsenge zöldborsóból készíteni.
15 perc
1 adag 220 kcal
1 csokor petrezselyemzöld
1 marék zsályalevél
60 ml olívaolaj + a sütőedényhez
50 g zsemlemorzsa
só
bors
400 g sertésszűzérme
olívaolaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
300 g fehér rizs
500 ml csirkehúsleves-alaplé
só
150 g fejtett zsenge zöldborsó
1. A petrezselymet és a zsályát aprítógépben daráljuk le a zsemlemorzsával és az olívaolajjal együtt. A morzsalékot sózzuk, borsozzuk meg, és vonjuk be vele a szűzérmét.
2. Az így előkészített húst tegyük egy vékonyan kiolajozott sütőedénybe, és süssük a 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig.
3. A rizibizihez fazékban hevítsünk fel kevés olívaolajat. Pároljuk meg rajta a meghámozott, apróra vágott vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá az átmosott, lecsepegtetett rizst, majd kevergetve pirítsuk 2 percig a hagymákkal együtt. Öntsük fel az alaplével. Sózzuk meg. Néhány perc főzés után mehet bele a zsenge zöldborsó is. Főzzük együtt 10-15 percig, amíg a zöldborsó is megpuhul, és a rizs pergős nem lesz. Még melegen tálaljuk a rizibizit a felszeletelt hús mellé.
FANNY-TIPP: Kínálhat mellé friss zöldsalátát citromos-olívaolajos dresszinggel.
60 perc
1 adag 570 kcal
olívaolaj
150 g póréhagyma
só
bors
180 g fejtett zsenge zöldborsó
300 ml tej
50 g vaj + a formákhoz
2 ek. liszt
4 tojás
140 g reszelt parmezán
1. Serpenyőben hevítsünk fel kevés olívaolajat, és pároljuk meg rajta a megmosott, felkarikázott pórét. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a zsenge zöldborsót, valamint a tejet. Forraljuk fel, főzzük 10 percig, majd botmixerrel pürésítsük.
2. Magas falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Hintsük meg a liszttel, és kevergessük addig, amíg egyneművé nem válik. Ezután adjuk hozzá a zöldborsópürét, és kevergetve főzzük kis lángon körülbelül 10 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor öntsük át egy nagyobb tálba, és hagyjuk hűlni 5-10 percig.
3. Adjuk hozzá a szétválasztott tojások sárgáját és a reszelt parmezán felét. Alaposan keverjük el. A fehérjét 1 csipet sóval verjük kemény habbá, majd körkörös, óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a zöldborsómasszába.
4. Osszuk el a kivajazott szufléformákba, és tepsibe téve süssük aranybarnára a 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt. Szórjuk meg a szuflékat a maradék parmezán sajttal, és még melegen, azonnal tálaljuk a családnak.
60 perc
450 kcal
200 g sárgaborsó
500 g nyers füstölt tarja
2 babérlevél
150 g sárgarépa
300 g fejtett zsenge zöldborsó
2 vöröshagyma
1 szárzeller
só
bors
rozskenyér
zöldfűszer
1. Éjszakára áztassuk be a sárgaborsót körülbelül 2 liter hideg vízbe.
2. Másnap a füstölt tarját tegyük egy nagyobb fazékba, és öntsük fel 2 liter hideg vízzel. Forraljuk fel, tegyük bele a babérleveleket, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, vöröshagymát és szárzellert, valamint a beáztatott sárgaborsót, amelyről előzőleg leöntöttük a maradék vizet. Főzzük 100 percig kis lángon, egészen addig, amíg a tarja meg nem puhul. Közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgó vizet.
3. Miután a tarja elkészült, vegyük ki a levesből, és kockázzuk fel. Szedjük ki a babérleveleket is.
4. Adjuk a leveshez a zsenge zöldborsót, és főzzük addig, amíg az meg nem puhul. Ekkor botmixerrel turmixoljuk le. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
5. A sűrű, még meleg zöldborsókrémlevest tálaljuk a felkockázott tarjával. Friss rozskenyeret adjunk mellé. Ízlésünk szerint zöldfűszerrel, csomborral, petrezselyemmel díszíthetjük a zöldborsókrémlevest.
125 perc + áztatás
1 adag 310 kcal
3 csillagjegyre nagy változások várnak, ha most hallgatnak ránk – illetve a tarot szavára.
Emlékszel még? Vagy talán nem is éltél még akkor?
Mit tartogatnak számunkra a csillagok csütörtökön?
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre