Dobd fel a menüt zsenge zöldborsóval!

Zöldborsórecepteket mutatunk, változatos formában. Itt a szezonja, fejtse frissen a zsenge zöldborsót! Kattintson a receptekért!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.06.04.
Módosítva: 2025.06.04.
Zsenge recept zöldborsó

Ne spórolja meg a munkát: a friss és zsenge szemek gyorsan feledtetik a fagyasztott vagy konzervtársaik ízét. Ha már itt a zsenge zöldborsó szezonja, érdemesebb azt használni a következő, Fanny magazin által válogatott zöldborsó- receptekhez, amiből biztosan kér még repetát a család.

Zsenge zöldborsó
A zsenge zöldborsó számos fenséges étel alapja Fotó: Pexels/R. Khalil

Fetás zöldborsókrémrecept

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):
300 g fejtett zsenge zöldborsó
200 g ricotta
1 gerezd fokhagyma
2 ek. citromlé
olívaolaj

bors
100 g feta sajt
4 darab pita
1 marék rukkola

A fetás zöldborsókrémrecept elkészítése:

1. A zsenge zöldborsót mossuk meg, szűrjük le, tegyük az aprítógépbe. Adjuk hozzá a meghámozott, kettévágott fokhagymát, a ricottát és a citromlét. Krémesítsük, ha szükséges, egy kevés olívaolajat is adjunk hozzá, hogy így könnyebben vigye az aprító.
2. Öntsük át az egészet egy tálba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük át.
3. Tálaláskor halmozzuk a zöldborsókrémet egy tányér közepére, vékonyan locsoljuk meg olívaolajjal, morzsoljuk rá a feta sajtot. Kínáljuk a zöldborsókrémet pitákkal és a rukkolával.

Ez a zöldborsókrémrecept rendkívül könnyen és gyorsan elkészül, ráadásul alacsony a kalória tartalma. Javasoljuk frissen fejtett, zsenge zöldborsóból készíteni.
15 perc
1 adag 220 kcal

Kiadós zöldborsórecept: szűzérme rizibizivel

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

1 csokor petrezselyemzöld
1 marék zsályalevél
60 ml olívaolaj + a sütőedényhez
50 g zsemlemorzsa

bors
400 g sertésszűzérme

A RIZIBIZIHEZ:

olívaolaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
300 g fehér rizs
500 ml csirkehúsleves-alaplé

150 g fejtett zsenge zöldborsó

ELKÉSZÍTÉS:

1. A petrezselymet és a zsályát aprítógépben daráljuk le a zsemlemorzsával és az olívaolajjal együtt. A morzsalékot sózzuk, borsozzuk meg, és vonjuk be vele a szűzérmét.
2. Az így előkészített húst tegyük egy vékonyan kiolajozott sütőedénybe, és süssük a 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig.
3. A rizibizihez fazékban hevítsünk fel kevés olívaolajat. Pároljuk meg rajta a meghámozott, apróra vágott vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá az átmosott, lecsepegtetett rizst, majd kevergetve pirítsuk 2 percig a hagymákkal együtt. Öntsük fel az alaplével. Sózzuk meg. Néhány perc főzés után mehet bele a zsenge zöldborsó is. Főzzük együtt 10-15 percig, amíg a zöldborsó is megpuhul, és a rizs pergős nem lesz. Még melegen tálaljuk a rizibizit a felszeletelt hús mellé.

FANNY-TIPP: Kínálhat mellé friss zöldsalátát citromos-olívaolajos dresszinggel.

60 perc
1 adag 570 kcal

Zöldborsós szuflé

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

olívaolaj
150 g póréhagyma

bors
180 g fejtett zsenge zöldborsó
300 ml tej
50 g vaj + a formákhoz
2 ek. liszt
4 tojás
140 g reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS:

1. Serpenyőben hevítsünk fel kevés olívaolajat, és pároljuk meg rajta a megmosott, felkarikázott pórét. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a zsenge zöldborsót, valamint a tejet. Forraljuk fel, főzzük 10 percig, majd botmixerrel pürésítsük.
2. Magas falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Hintsük meg a liszttel, és kevergessük addig, amíg egyneművé nem válik. Ezután adjuk hozzá a zöldborsópürét, és kevergetve főzzük kis lángon körülbelül 10 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor öntsük át egy nagyobb tálba, és hagyjuk hűlni 5-10 percig.
3. Adjuk hozzá a szétválasztott tojások sárgáját és a reszelt parmezán felét. Alaposan keverjük el. A fehérjét 1 csipet sóval verjük kemény habbá, majd körkörös, óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a zöldborsómasszába.
4. Osszuk el a kivajazott szufléformákba, és tepsibe téve süssük aranybarnára a 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt. Szórjuk meg a szuflékat a maradék parmezán sajttal, és még melegen, azonnal tálaljuk a családnak.

60 perc
450 kcal

Sárga- és zöldborsókrémleves-recept füstölt hússal

HOZZÁVALÓK (6 ADAGHOZ):

200 g sárgaborsó
500 g nyers füstölt tarja
2 babérlevél
150 g sárgarépa
300 g fejtett zsenge zöldborsó
2 vöröshagyma
1 szárzeller

bors
rozskenyér
zöldfűszer

ELKÉSZÍTÉS:

1. Éjszakára áztassuk be a sárgaborsót körülbelül 2 liter hideg vízbe.
2. Másnap a füstölt tarját tegyük egy nagyobb fazékba, és öntsük fel 2 liter hideg vízzel. Forraljuk fel, tegyük bele a babérleveleket, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, vöröshagymát és szárzellert, valamint a beáztatott sárgaborsót, amelyről előzőleg leöntöttük a maradék vizet. Főzzük 100 percig kis lángon, egészen addig, amíg a tarja meg nem puhul. Közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgó vizet.
3. Miután a tarja elkészült, vegyük ki a levesből, és kockázzuk fel. Szedjük ki a babérleveleket is.
4. Adjuk a leveshez a zsenge zöldborsót, és főzzük addig, amíg az meg nem puhul. Ekkor botmixerrel turmixoljuk le. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
5. A sűrű, még meleg zöldborsókrémlevest tálaljuk a felkockázott tarjával. Friss rozskenyeret adjunk mellé. Ízlésünk szerint zöldfűszerrel, csomborral, petrezselyemmel díszíthetjük a zöldborsókrémlevest.

125 perc + áztatás
1 adag 310 kcal

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás