Magas, légies, könnyed: mutatjuk a tökéletes piskóta titkát!

Ezeket a buktatókat érdemes elkerülni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.06.03.
piskóta recept tészta titok kudarc

Habár elméletben a tökéletes piskóta receptjét szinten mindenki ismeri, a gyakorlatban csak keveseknél lesz igazán habkönnyű és magas a piskótatészta. Ennek oka az, hogy a piskótasütésnek akad néhány buktatója, amikről a legtöbb recept nem tesz említést, a kudarc miatt pedig sokaknak elmehet a kedve a további próbálkozásoktól. Pedig van megoldás a problémára: a Mindmegette maestrója, Farkasinszki Ildikó süticoach videón mutatta meg, hogyan készül a tökéletes piskóta, illetve pontokba szedte, mikre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy a tészta légiesen könnyed, a sütemény pedig magas legyen.

piskóta
Így lesz tökéletes a piskóta Fotó: Nick Fewings/unsplash.com/Képünk illusztráció
  1. Az első fontos szabály, hogy a tojások szétválasztása során nem szabad egy csepp sárgájának sem belekerülnie a fehérjébe, a tojásfehérjét ugyanis csak akkor tudjuk felverni, ha tiszta.
  2. A tojásfehérje felverése közben jön is a második alapszabály: a fehérjét a cukorral együtt kell felverni, de nem szabad, hogy nagyon kemény legyen, mert sütés közben ezek a légbuborékok kipukkadnak, és így fog összeesni a piskóta. A tojásfehérjét verjük fel tejföl sűrűségűre.
  3. A tojássárgáját is kihabosítjuk, majd óvatosan, alulról felfelé végzett mozdulatokkal, egy szilikonspatula segítségével összeforgatjuk a sárgáját és a fehérjét.
  4. A lisztet apránként, szitálva adjuk hozzá a tojásos keverékhez.
  5. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát szabadon hagyjuk, sőt, ki sem kenjük vajjal. Ez fontos, ugyanis ha kivajazzuk, akkor a tészta nem tud megtapadni a forma oldalán, lecsúszik róla és nem fog megnőni szép magasra a piskóta.
  6. A nyers tésztát, miután beletöltöttük a formába, egy spatula segítségével óvatos mozdulatokkal húzogassuk rá a forma szélére, így tudjuk elérni, hogy a piskóta teteje egyenletes, vízszintes legyen és ne középen púposodjon fel.




 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás