A darálós keksz elkészítéséhez a cukrot és a vaníliás cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a puha, felkockázott vajat. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Kemény tésztát kell kapnunk.
A tésztát kettéosztjuk. A kakaóport simára keverjük egy kevés hideg vízben, majd az egyik tésztadarabhoz gyúrjuk. A másik tésztadarabba belegyúrjuk a lereszelt citromhéjat. Mindkettőt alufóliába csomagoljuk, és 3 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A húsdarálóra felszereljük a kekszformázót. Átnyomjuk rajta először az egyik, majd a másik tésztát. Késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Ez akkor a legegyszerűbb, miközben átnyomjuk.
Egyenesen vagy megcsavarva sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket. Végül 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
45 perc
1 adag 420 kcal
Görhe
Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (4 személyre):
4 tojás
1 bögre kristálycukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
0.5 bögre olaj
1 bögre tej
1.5 bögre kukoricaliszt
1.5 bögre finomliszt
1 dkg sütőpor
1 dkg vaj
A tálaláshoz: porcukor
Elkészítés:
A tojásokat egy nagyobb méretű keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot és az olajat. Egy habverő segítségével krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is, és ezzel tovább folytatjuk a keverést.
Jöhetnek a száraz hozzávalók. Egy szűrő segítségével beleszitáljuk a kukoricalisztet, majd a finomlisztet a sütőporral együtt. Az egészet csomómentesre keverjük.
Egy 24 × 34 centiméteres tepsit kivajazunk és kilisztezünk. Ebbe öntjük a süteményalapot, majd sütőbe tesszük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mint a piskótát.
A kihűlt süteményt felkockázva, porcukorral meghintve tálaljuk.
40 perc
1 adag 530 kcal
Lajcsi szelet
Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (6 személyre):
A tésztához:
20 dkg cukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 tojás
2 ek. méz
5 dkg vaj
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna
A vaníliás krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
0.5 l tej
12.5 dkg vaj
10 dkg porcukor
A puncsos krémhez:
2 csomag puncsízű pudingpor
0.5 l tej
10 dkg porcukor
12.5 dkg vaj
A csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
2 ek. olaj
Elkészítés:
Először egy kis lábaskába feltesszük a vizet forrni, ugyanis a tészta hozzávalóit gőz fölött kell összeolvasztani. Hőálló edénybe tesszük a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a mézet és a vajat. A vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a vajas keveréket, és először kézi robotgéppel, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta
A tésztát három egyforma adagra osztjuk, és sütőpapíron 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ráhúzzuk a tésztalapokat sütőpapírral együtt a tepsire és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel.
A tepsiket egyenként a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor még puhák, de ha teljesen kihűlnek, meg fognak keményedni
Amíg sülnek és hűlnek a mézes lapok, elkészítjük a krémeket. Ehhez a pudingporokat külön-külön sűrűre főzzük a tejjel, majd lefolpackozva a tetejüket – a bőrösödés elkerülése érdekében – félretesszük teljesen kihűlni.
A puha vajat kihabosítjuk porcukorral, és összekeverjük kézi robotgéppel a vaníliás pudinggal. Ugyanezt megismételjük a puncs ízű pudinggal is.
Következik a tészta összeállítása: az alsó mézes lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzük, és megkenjük egyenletesen a vaníliás krémmel. Erre ráhelyezzük a következő mézes lapot, majd megkenjük egyenletesen a puncsos krémmel. A tetejére tesszük a harmadik mézes lapot, és az egészet lefedjük folpackkal. A tetejére teszünk egy másik deszkát és a tésztát pár órára, de inkább egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megpuhuljanak a lapok.
Ha letelt a pihentetési idő, elkészítjük a sütemény tetejére a csokimázat. Ehhez a csokit darabokra törjük, és vízgőz fölött összeolvasztjuk az étolajjal.
Elővesszük a hűtőből a tésztát, levesszük róla a deszkát és a folpackot, majd egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Visszatesszük fél órára a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki. A süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik a csoki a tetején.
120 perc
1 adag 920 kcal
Rongyos lapótya
Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg liszt
1 ek. só
0,5 ek. szódabikarbóna
1 dl aludttej
1-2 dl víz
3 ek. zsír
Elkészítés:
A kimért lisztbe szórjuk a sót és a szódabikarbónát, beleöntjük az aludttejet és a víz egy részét. A többit apránként adagolva adjuk hozzá dagasztás közben, ha szükséges. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyit pont felvesz.
A tésztát kézzel kidagasztjuk. Ezt a tésztát alulról felfelé, „felverve” kell dagasztani, és mindenképpen kézzel. Géppel nem lesz a megfelelő állagú. A dagasztással levegőt is adunk a tésztához. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarva pihentetjük 20-30 percet, akkor jó a tészta pihentetés után, ha a felületén kisebb légbuborékok is felfedezhetők.
Ezután lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és lekenjünk hideg zsírral. Minél hidegebb, annál jobban lesz kezelhető a következő nyújtás után. Miután lekentük, feltekerjük. A henger formájú tésztarudat felszeleteljük nagyjából 2-3 ujjnyi szeletekre, a keletkezett tekercseket lefektetjük, a csigák tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és letakarva ismét 20 percig pihentetjük.
A tésztacsigákat egy nyújtófa segítségével óvatosan kilapítjuk, korongokat formázunk belőle, közben egy serpenyőben közepes lángon zsírt hevítünk, és egyik oldalát két-három perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk, és 1-2 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. Akkor dolgoztunk jól, ha sütés közben kissé hólyagos, buborékos lesz a tészta állaga a szódabikarbónának köszönhetően.
Az elkészült lapókát lecsöpögtetjük, papírtörlőre tesszük. Az összes csigát ennek megfelelően sütjük meg, figyelve arra, hogy a serpenyőben pótoljuk a zsiradékot. Még melegen, kapros-fokhagymás tejföllel vagy szilvalekvárral tálaljuk, és úgy fogyasztjuk, mint a kakaós csigát.
90 perc
1 adag 830 kcal
Szilvalekvárral töltött tepertős papucs
Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (6 személyre):
50 dkg liszt
1 ek. cukor
3 dl joghurt
3 dkg élesztő
só
bors
30 dkg tepertőkrém
2 tojás
1 üveg szilvalekvár
fahéj
porcukor
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojássárgáját belekeverhetünk, ettől jobban összesül.
A szilvalekvárral töltött papucsokat sütés előtt tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.