Mennyei desszertek a nagymamától: 5 süti recept, amit az egész család imádni fog

Ezeket érdemes kipróbálni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.05.05. 12:00
recept desszert nagymama

Darálós keksz

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (25 darabhoz):

  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 35 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 biocitrom lereszelt héja

Elkészítés:

  1. A darálós keksz elkészítéséhez a cukrot és a vaníliás cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a puha, felkockázott vajat. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Kemény tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát kettéosztjuk. A kakaóport simára keverjük egy kevés hideg vízben, majd az egyik tésztadarabhoz gyúrjuk. A másik tésztadarabba belegyúrjuk a lereszelt citromhéjat. Mindkettőt alufóliába csomagoljuk, és 3 órára a mélyhűtőbe tesszük.
  3. A húsdarálóra felszereljük a kekszformázót. Átnyomjuk rajta először az egyik, majd a másik tésztát. Késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Ez akkor a legegyszerűbb, miközben átnyomjuk.
  4. Egyenesen vagy megcsavarva sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket. Végül 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

45 perc

1 adag 420 kcal

Görhe

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 tojás
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 bögre olaj
  • 1 bögre tej
  • 1.5 bögre kukoricaliszt
  • 1.5 bögre finomliszt
  • 1 dkg sütőpor
  • 1 dkg vaj
  • A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:

  1. A tojásokat egy nagyobb méretű keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot és az olajat. Egy habverő segítségével krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is, és ezzel tovább folytatjuk a keverést.
  2. Jöhetnek a száraz hozzávalók. Egy szűrő segítségével beleszitáljuk a kukoricalisztet, majd a finomlisztet a sütőporral együtt. Az egészet csomómentesre keverjük.
  3. Egy 24 × 34 centiméteres tepsit kivajazunk és kilisztezünk. Ebbe öntjük a süteményalapot, majd sütőbe tesszük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mint a piskótát.
  4. A kihűlt süteményt felkockázva, porcukorral meghintve tálaljuk.

40 perc

1 adag 530 kcal

Lajcsi szelet

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 személyre):

A tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojás
  • 2 ek. méz
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna

A vaníliás krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 0.5 l tej
  • 12.5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

A puncsos krémhez:

  • 2 csomag puncsízű pudingpor
  • 0.5 l tej
  • 10 dkg porcukor
  • 12.5 dkg vaj

A csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsoki
  • 2 ek. olaj

Elkészítés:

  1. Először egy kis lábaskába feltesszük a vizet forrni, ugyanis a tészta hozzávalóit gőz fölött kell összeolvasztani. Hőálló edénybe tesszük a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a mézet és a vajat. A vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a vajas keveréket, és először kézi robotgéppel, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta
  3. A tésztát három egyforma adagra osztjuk, és sütőpapíron 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ráhúzzuk a tésztalapokat sütőpapírral együtt a tepsire és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel.
  4. A tepsiket egyenként a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor még puhák, de ha teljesen kihűlnek, meg fognak keményedni
  5. Amíg sülnek és hűlnek a mézes lapok, elkészítjük a krémeket. Ehhez a pudingporokat külön-külön sűrűre főzzük a tejjel, majd lefolpackozva a tetejüket – a bőrösödés elkerülése érdekében – félretesszük teljesen kihűlni.
  6. A puha vajat kihabosítjuk porcukorral, és összekeverjük kézi robotgéppel a vaníliás pudinggal. Ugyanezt megismételjük a puncs ízű pudinggal is.
  7. Következik a tészta összeállítása: az alsó mézes lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzük, és megkenjük egyenletesen a vaníliás krémmel. Erre ráhelyezzük a következő mézes lapot, majd megkenjük egyenletesen a puncsos krémmel. A tetejére tesszük a harmadik mézes lapot, és az egészet lefedjük folpackkal. A tetejére teszünk egy másik deszkát és a tésztát pár órára, de inkább egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megpuhuljanak a lapok.
  8. Ha letelt a pihentetési idő, elkészítjük a sütemény tetejére a csokimázat. Ehhez a csokit darabokra törjük, és vízgőz fölött összeolvasztjuk az étolajjal.
  9. Elővesszük a hűtőből a tésztát, levesszük róla a deszkát és a folpackot, majd egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Visszatesszük fél órára a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki. A süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik a csoki a tetején.

120 perc

1 adag 920 kcal

Rongyos lapótya

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. só
  • 0,5 ek. szódabikarbóna
  • 1 dl aludttej
  • 1-2 dl víz
  • 3 ek. zsír

Elkészítés:

  1. A kimért lisztbe szórjuk a sót és a szódabikarbónát, beleöntjük az aludttejet és a víz egy részét. A többit apránként adagolva adjuk hozzá dagasztás közben, ha szükséges. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyit pont felvesz.
  2. A tésztát kézzel kidagasztjuk. Ezt a tésztát alulról felfelé, „felverve” kell dagasztani, és mindenképpen kézzel. Géppel nem lesz a megfelelő állagú. A dagasztással levegőt is adunk a tésztához. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarva pihentetjük 20-30 percet, akkor jó a tészta pihentetés után, ha a felületén kisebb légbuborékok is felfedezhetők.
  3. Ezután lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és lekenjünk hideg zsírral. Minél hidegebb, annál jobban lesz kezelhető a következő nyújtás után. Miután lekentük, feltekerjük. A henger formájú tésztarudat felszeleteljük nagyjából 2-3 ujjnyi szeletekre, a keletkezett tekercseket lefektetjük, a csigák tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és letakarva ismét 20 percig pihentetjük.
  4. A tésztacsigákat egy nyújtófa segítségével óvatosan kilapítjuk, korongokat formázunk belőle, közben egy serpenyőben közepes lángon zsírt hevítünk, és egyik oldalát két-három perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk, és 1-2 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. Akkor dolgoztunk jól, ha sütés közben kissé hólyagos, buborékos lesz a tészta állaga a szódabikarbónának köszönhetően.
  5. Az elkészült lapókát lecsöpögtetjük, papírtörlőre tesszük. Az összes csigát ennek megfelelően sütjük meg, figyelve arra, hogy a serpenyőben pótoljuk a zsiradékot. Még melegen, kapros-fokhagymás tejföllel vagy szilvalekvárral tálaljuk, és úgy fogyasztjuk, mint a kakaós csigát.

90 perc

1 adag 830 kcal

Szilvalekvárral töltött tepertős papucs

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 3 dl joghurt
  • 3 dkg élesztő
  • bors
  • 30 dkg tepertőkrém
  • 2 tojás
  • 1 üveg szilvalekvár
  • fahéj
  • porcukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.
  2. A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojássárgáját belekeverhetünk, ettől jobban összesül.
  3. A szilvalekvárral töltött papucsokat sütés előtt tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.

60 perc

1 adag 850 kcal

Forrás: Fanny magazin









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás