Nehogy kiöntsd! Csodákat művel a növényeiddel a főzővíz

Olcsó és hatékony megoldás!



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2025.05.28.
növény praktika műtrágya virág

Ha a növényeik gyorsabb növekedéséről, vagy éppen arról van szó, hogy minél szebbek legyenek, sokan a legfurcsább trükkökre is képesek. Pedig nincs szükség különös módszerekre, esetleg drága bolti vegyszerekre. Akad ugyanis egy olcsó és hatékony praktika, amitől a növények szó szerint kivirulnak – ehhez pedig nem kell más, mint a főzővíz!

Kész csoda, amit a főzővíz a növényekkel művel! Fotó: Annie Spratt/Képünk illusztráció/Unsplash

A módszer lényege az, hogy miután tésztát, tojást vagy zöldséget főztél, ne öntsd ki a főzővizet: helyette hagyd kihűlni, majd öntözd meg vele a növényeidet. A főzővíz ugyanis tele van olyan hasznos mikrotápanyagokkal, mint a foszfor, a kalcium vagy a nitrogén, amelyek segítik a növények növekedését és erősödését. Ez a víz egyben természetes műtrágyaként is működik: főzéskor a tápanyagok egy része kioldódik a vízbe, és ezt a tápanyagokban gazdag vizet pedig kár lenne veszni hagyni – írja a Mindmegette.

Mielőtt azonban belevágnál, íme, három fontos tipp, amire mindenképpen figyelj!

  1. A főzővíz sómentes legyen: amennyiben sós vízben főztél, ne használd öntözésre, mert a só károsíthatja a növényeket.
  2. Mielőtt meglocsolnád vele a virágokat, hagyd kihűlni a vizet, soha ne öntözd meg a növényeket forró vízzel.
  3. Kezdd egyszerűen: tésztafőző víz, párolt zöldségek leve vagy főtt tojás vize jó kiindulási alap.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás