
Tanulmány mutatta ki, mely ételeket nem szabad sosem megmikrózni.
A hétvégi maradékok jól jöhetnek a következő héten ebédnek, vacsorának, akár egy kis nassolnivalónak. De az már korántsem mindegy, hogyan melegíted fel újra ezeket az ételeket. Noha csábító megoldás a másnapos étel megmikrózása, ám szakértők szerint vannak ételek, amelyeket egészségügyi okokból tilos mikrohullámú sütőben melegíteni.
A Michigani Állami Egyetem szerint a mikrohullámú sütők egyenetlenül melegítik és főzik meg az ételt, és úgynevezett „hideg foltokat” hagynak maguk után, ami lehetővé teszi a káros baktériumok túlélését az ételekben az újramelegítési folyamat során. Ráadásul a mikrohullámú sütőben újramelegített ételek nem mindig olyan finomak, mint eredetileg voltak, a maradékok kiszáradhatnak vagy akár túl is sülhetnek – írja a Life.
Kiváló fehérjeforrás, ráadásul finom is, könnyű magaddal vinni, akár ebédre is. De inkább edd hidegen, mert nagy bajt is okozhat, ha mikróba teszed.
„Soha ne mikrózzuk a kemény tojást. Gőz és nyomás keletkezik a tojásfehérjében és ez robbanáshoz vezethet, amikor a tojást felvágjuk. Ez a robbanás megtörténhet a mikrohullámú sütőben, a tányéron vagy ami ijesztőbb, a szánkban is, amikor beleharapunk a tojásba” – mondta Amanda Holtzer dietetikus.
Mivel a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nagyon érzékeny a hőre, ezért nem mikrózható, hiszen a magas hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül a szakember szerint. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a brokkoli, a paprika, a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek. Ezeknek az ételeknek a nyers fogyasztását ajánlja a dietetikus.
Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirke újramelegítése általában teljesen biztonságos.
„Minőség-ellenőrzési szempontból azonban nem javasolnám a csirke újramelegítését. Ha a csirkét főzés után a hűtőben tárolják, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirke kémiai szerkezetét és ezáltal az ízét is. Ezután, amikor újra felmelegítjük, minden nedvesség, ami a csirkében volt, elpárolog, így olyan húst kapunk, amelynek sem az íze, sem az állaga nem megfelelő” – magyarázza el a dietetikus, aki azt javasolja, hogy a megmaradt csirkét olyan receptben használjuk fel, amely nem igényel újramelegítést, például csirkesalátás szendvicsben vagy wrapben.
A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet a szakértő szerint
„A hal az egyik olyan étel, amit egyáltalán nem ajánlok újramelegíteni. A mikrohullámú sütő magas hője miatt a halban lévő nedvesség gyorsan elpárologhat, ami nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet. Nagyon nehéz a tenger gyümölcseinek újramelegítése anélkül, hogy valamilyen káros hatást szenvednénk el, de a mikrohullámú sütő különösen kiszárítja azokat” – mondja a szakértő.
A frissen ízletes steak másnap, a mikrohullámú sütőben felmelegítve már nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani. A steak újramelegítésével elveszítheti omlós állagát és ízét, mivel a további hő hatására a hús kiszárad és megkeményedik. Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A steak egyes részei túlsülhetnek, míg mások hidegek maradnak.
Eláruljuk, mi utal szív-, tüdő- és pajzsmirigy-problémára!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre