„4 éve nem vettem boltban élelmiszert, csak a kukából eszem – 8 milliót spóroltam, és még a barátaimnak is ezt szolgálom fel”

Egy új világ tárult ki a 37 éves nő előtt.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.12.08.
Módosítva: 2024.12.08.
Kukabúvár élelmiszer pazarlás spórolás

Sahar Khalili egy szupermarket parkolójának sarkában lévő szemetesben turkált, és izgatottan vette észre, hogy lazacsteak, gourmet sajtok és finom pudingok kerülnek elő. Anélkül, hogy egy fillért is ki kellett volna fizetnie érte, a 37 éves nő három hétre elegendő finomságot zsákolt be, amik egy gyors öblítés után máris fogyaszthatóak voltak.

Food,Waste,Environment,Concept,,People,Throwing,Food,Garbage,Into,Bin
Fotó: Pormezz/Shutterstock

És mivel Sahar az elmúlt 4 évben nem vásárolt heti rendszerességgel különféle szupermarketben, hatalmas összeget takarított meg.

Mielőtt elkezdtem a kukabúvárkodást, hetente körülbelül 75 fontot (kb. 37 ezer forintot) költöttem élelmiszerre. Most, négy évvel később, hogy semmit nem vettem boltban 16 000 fontot (nagyjából 8 millió forintot) tettem félre

– magyarázta. Arra is kitért, hogy egyesek őrültnek és undorítónak tartják, de ő egyáltalán nem érti, hogy miért.

2019 februárjában, amikor Sahar a helyi szupermarket pékségrészlegén dolgozott, tudatosult benne először, hogy mennyi élelmiszert dobnak ki.

Minden reggel akár 200, előző nap frissen sütött termék is a kukában landolt, mert ez volt a vállalati szabályzat.

A szupermarketben eltöltött három hónap után Sahar üzleti elemzőként kapott munkát, de a régi munkahelyén keletkezett felesleges pazarlás továbbra is nyomasztotta.

Végeztem egy kis kutatást, és megdöbbentem. Az OzHarvest szerint az ausztrálok évente 7,6 millió tonna élelmiszert pazarolnak el – ennek 70 százaléka pedig tökéletesen ehető

– magyarázta az ausztráliai Melbourne-ben élő Sahar.

Sahar kicsit tovább kutakodott, és kiderítette, hogy az öt legtöbbet pazarolt élelmiszer a gyümölcs és zöldség, a zacskós saláták és a maradékok. 

Visszagondolva arra, hogy mennyi élelmiszert dobtam ki a szupermarket egyetlen részlegéből, a statisztika életszerűnek tűnt, különösen, ha az ország minden boltja ugyanezt teszi. Ezért megfogadtam, hogy nem vásárolok túl, és minden ételből, amit elkészítek, felhasználom az összes maradékot.

Miközben a hulladékcsökkentés további módjait kutatta, Sahar rábukkant a „kukabúvárok” Facebook-csoportjára, akik a vállalatok által a kukákba dobott tárgyakat (főleg élelmiszereket) viszik el. Majd maga is belevágott ebbe az „életmódba”.

A kukabúvár szakemberek arra is figyelmeztették, hogy gondosan ellenőrizze a lejárati dátumokat, és ügyeljen arra is, hogy a vákuumzárak sértetlenek legyenek, hogy elkerülje a megbetegedést. Az új tudással felvértezve Sahar megvárta, amíg besötétedik, mielőtt először elment volna „kukázni”.

Elhajtottam a helyi szupermarketekhez, ahol több kukát is láttam, amelyek nyitva voltak. Belenyúlva nagy reményeket fűztem ahhoz, hogy bőséges élelemre bukkanok. A kukába merülni pedig olyan volt, mintha egy élelmiszerboltba sétáltam volna be – csakhogy minden ingyen volt

– írja a The Sun.  

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás