Megőrjíti, ahogyan a kamaszok öltözködnek? Így térítheti őket jobb útra

Ez a módszer mindent visz!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.27.
Módosítva: 2024.10.27.
gyerek ruha vélemény szekrény

Nincs könnyű dolgunk, ha gyerekeink öltözködését szeretnénk befolyásolni. Szembetaláljunk magunkat a makacssággal, az „én ezt jobban tudom” és az „ezt akarom felvenni” mondatokkal. Ám van néhány remek tippünk, hogy érjük el mégis, amit szeretnénk – írja a Fanny Magazin.

Sokszor különösen öltözködnek a kamaszok

A színek hatalma

Vannak színek, amelyeket szívesen viselünk, de akadnak olyanok is, amelyektől kimondottan idegenkedünk. Pont így van ez a gyerekeknél is, akár kicsikről, akár nagyobbakról van szó. Ezért fontos, hogy kitapasztaljuk, milyen színeket hord szívesen, és a fazon választásakor máris óriási előnyre teszünk szert, ha a neki kevésbé tetsző ruhát az ő kedvenc színében ajánljuk fel neki.

Együtt az igazi!

Fontos, hogy együtt menjünk ruhákat venni, mert így óvatosan irányítani tudjuk a választását, ráadásul ha hagyjuk, hogy ő maga válassza ki a ruháit – persze a segítségünkkel –, azzal kialakíthatja a saját stílusát, és ezzel máris jobban érdekli őt az öltözködés.

Kössünk egyezséget

Ha gyerekünk egy őrült divatot követ, amely számunkra hajmeresztőnek tűnik, akkor is próbáljuk elfogadni! Jusson eszünkbe, hogy mi sem voltunk különbek az ő korukban! Esetleg próbáljunk meg kompromisszumot kötni, például ha eszméletlen bő cuccokat vesz magára, akkor avassuk be az „alul bő, felül szűk vagy alul szűk, felül bő” szabályba, vagy beszéljük meg vele, hogy ha a barátokkal találkozik, akkor jó, de a suliba inkább ne így öltözködjön.

Árulkodó képek

Ugye mi is jártunk már úgy, hogy egy ruháról azt gondoltuk, hogy remekül áll nekünk, majd amikor egy fotón megláttuk magunkat benne, rájöttünk, hogy valójában borzalmasan áll. Ha azt látjuk, hogy a gyerekünk rettenetesen néz ki egy szerelésben, csak fotózzuk le és mutassuk meg neki!

Mutassunk neki jó példát

A gyerekek elsősorban mintát követnek. Megfigyelnek minket, és akarva-akaratlanul is utánoznak minket, akár viselkedésről, akár öltözködésről van szó. Ezért fontos, hogy magunkkal is legyünk kritikusak, ha ruhaválasztásról van szó, és kérjük ki a gyerek véleményét is, így szinte biztos, hogy ő is ezt fogja majd tenni velünk.

Becsülje meg a ruháit

Ne csak arra tanítsuk meg a gyereket, hogy melyik nadrág melyik pólóval passzol össze, vagy hogy milyen színek előnyösek számára, hanem arra is, hogy becsülje meg a ruháit, mindig szépen hajtogassa össze azokat, tegye el a szekrénybe, ha koszos, akkor pedig rakja a szennyesbe.

Kényelem kontra divat

A reggeli öltözködéskor vegyük figyelembe a gyerek aznapi programjait, és mindig ahhoz illő öltözéket válasszunk ki együtt. Ha például lesz tornaórája, akkor olyan ruhát válasszunk, amelyet könnyű le- és felvenni. Ha egész nap ül az iskolában, ne adjunk rá szűk cuccokat, mert ha elszorítja a hasát, mellkasát, a vérkeringését, annak egészségi következményei lehetnek, ráadásul a közérzetét, koncentrációs képességét is jelentősen befolyásolja.

Az összkép számít

Hiába öltözik szép vagy menő cuccokba, ha közben koszos a cipője, nincs levágva a körme, vagy loncsos a haja. Már egészen kicsi korától tanítsuk meg arra, hogy az ördög a részletekben rejlik.

Hogyan ne öltöztessük?

Soha ne erőltessünk rá olyan göncöket a gyerekre, amelyeket utál. Amikor az öltözködését szeretnénk befolyásolni, akkor ügyeljünk rá, hogy ne parancsolgassunk, hanem inkább anyai jó tanácsokkal lássuk el, azt éreztetve vele, hogy a megjelenése az ő döntése, mi csak segítünk.

A tiltott gyümölcs édesebb

Ne tiltsuk meg bizonyos divatok követését, mert azzal csak azt érjük el, hogy még vonzóbb lesz számára. Szeretik feszegetni a határokat, s bár a korlátok kijelölése fontos, biztos, hogy tiltással nem érünk célt, sőt éppen az ellenkezője fog történni annak, mint amit szeretnénk.

Óvatosan a megjegyzésekkel

Soha ne mondjuk a gyereknek, hogy pufi vagy dagadt! Az önértékelés, az önkép kialakításában sokkal fontosabb szerepünk van, mint azt gondolnánk. Ha azt mondjuk neki, hogy egy bizonyos ruhában kövér, akkor ne lepődjünk meg, ha előbb-utóbb étkezési zavarokkal, szorongással, depresszióval fog küzdeni.

A túl szexi veszélyes!

Bátran beszélgessünk arról, hogy ha túlságosan kihívóan öltözködik, annak milyen veszélyei lehetnek. Ezzel ne az legyen a célunk, hogy félelemben tartsuk, hanem az, hogy felkészítsük arra, hogy bizony vannak a világban aberrált és rossz emberek. Előzzük meg a bajt, tanítsuk meg neki, hogy ő mit tehet – vagy éppen, hogy ne tegyen – ennek érdekében. Ne hagyjuk, hogy az áldozatukká váljon!

Maradjon meg gyereknek

Ne aggassunk rá felnőttes ruhákat, akkor se, ha a saját ízlésünknek az felelne meg, mert attól úgy fog kinézni, mint egy koravén kisember. Hagyjuk, hogy legyen gyermek, és öltözzön korának megfelelő ruhába. Gondoljunk arra is, hogy mit szól a többi gyerek ahhoz, ha a kicsinyített hasonmásunk lép be hozzájuk a terembe. Ne hozzuk őt ezzel kellemetlen helyzetbe, és főleg ne csináljunk belőle céltáblát.

Ne költsünk rá vagyonokat

A gyerekek hamar kinőnek a ruhákból, nagyobbaknál meg ami ma divatos, az holnap már ciki. Így nem érdemes vagyonokat költeni dizájnercímkékre, drága darabokra. Fókuszáljunk inkább a minőségre és a megfizethetőségre. Egyre népszerűbb és trendibb dolog online ruházati oldalakról rendelni, akár új, akár használt ruhát, így néhány ezer forintért is beszerezhetünk kifejezetten divatos ruhákat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás