Ezzel az egyszerű taktikával mindig tökéletes rizst fogsz főzni

Régóta vita tárgyát képezi, hogy megmossuk vagy ne mossuk.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.09.16.
rizs főzés konyhai praktikák konyhai trükk

Véget ért a háziasszonyok, sztárséfek és közel-keleti bölcsek vitája, eldőlt, hogy meg kell-e mosni a rizst főzés előtt, vagy sem. Nos a válasz az, hogy igen, de főként akkor, ha a pergős rizs szerelmese vagy. Nemcsak a száraz rizsben megtalálható szennyeződések eltávolítása miatt kell megmosni a rizsszemeket, hanem azért is hogy a felesleges keményítőt eltávolítsuk róluk, és ezzel már egy hatalmas lépést tettünk a siker felé.

rizs, rice
A tökéletes rizs főzéséhez jó döntés lehet az előmosás Fotó: Pexels

A Mindmegette gasztroblog számolt be róla, hogy az ázsiai konyhaművészet nagymesterei szerint a rizs átmosása során csak a felesleges keményítő távozik a rizsből, amennyire szükségünk van, az ki fog főni főzés közben. Ennek hála finom, és könnyű pergős rizs lesz az eredményünk. Ne ijedjen meg az sem, aki a ragacsos rizst szereti, az előmosás nem befolyásolja, hogy mennyire főzzük puhára.

A gasztroblog elárulta a rizs mosás fortélyait is

Öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsd hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsd a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Áztatás előtt is érdemes átmosni a rizst

Vannak, akik a kínai módszerre az áztatásra esküsznek, a számukra is ajánlott a rizs átmosása, és utána megkezdhetjük az áztatást, amely során a rizsben felhalmozódott arzént igyekszünk kivonni, illetve lecsökkenteni a főzési időt.

Ezeket a rizsfajtákat illik áztatni

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják – számolt be róla a lap.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás