Te tudod, meddig kell gyerekülés az autóba? Ügyvéd adott választ az örök kérdésre!

Gyakori vita a szülők között, hogy hány centiméteres magasságig szükséges a gyerekülés a kocsiban, és mikortól ülhet a gyermek az autó első ülésén? Dr. Sáfrány Írisz Zsófia ügyvédet kérdezte a Fanny magazin a legfontosabb szabályokról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.18.
Módosítva: 2024.08.18.
autósülés gyerekülés gyermek életmód

A Fanny magazin szedte össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy senki ne járjon pórul, és a legnagyobb biztonságban tudhassuk csemetéinket.

biztonsági öv, seat belt, illusztráció, sablon
Fotó: Pexels

 

1.

Határ a három év!

Alapszabály, hogy a három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható, és csak erre alkalmas járműben. Ez azt jelenti, hogy olyan járműben, ahol a gyerekülés rögzítése a gépkocsi gyári kialakítása miatt nem megoldható, nem szállítható három évnél fiatalabb kisgyerek.


 

2.

Mérjük le a magasságát!

Ha a gyermek elmúlt hároméves és 135 cm-nél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyermekülés vagy ülésmagasító nélkül is utazhat, de csak bekapcsolt biztonsági övvel. Fontos, hogy a biztonsági öv a testméretéhez igazodva biztonságosan rögzítse, ne vágja a nyakát, és a vállánál megfelelő magasságban legyen rögzítve. Ha ez nem megoldható, szükséges az ülésmagasító.


 

3.

Csak így ülhet előre!

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermek is ülhet az első ülésen, de csak a testméretéhez és testsúlyához kialakított gyermekbiztonsági rendszerben. Ha a gyermek eléri a 150 cm-es magasságot, akkor kiegészítő ülés nélkül is utazhat az első ülésen.


 

4.

Kapcsoljuk ki a légzsákot!

A legkisebbeknek szánt gyereküléseket általában úgy tervezik, hogy menetiránynak háttal lehessen őket beszerelni az autóba. Ezeket a hátsó ülésre és az első ülésre is rögzíthetjük, de az első ülésen csak akkor utazhatnak menetiránnyal háttal, ha az ülés előtt nincs légzsák, vagy az ki van kapcsolva.


 

5.

Az utca felőli oldalon

Tapasztalatok szerint egy személyautóban a legbiztonságosabb hely a jobb hátsó ülés, ezért elsősorban ide érdemes berakni a gyereküléseket. Már csak azért is, mert ez a járda felőli oldal, itt a legbiztonságosabb a be- és kiszállás, valamint a biztonsági öv be- és kicsatolása is itt a legkényelmesebb.


 

6.

Utólag már nincs reklamálás!

Ha egy gyermek autósülés nélkül utazik, a járművezetőt 20 ezer forint helyszíni bírsággal sújtják. Ha nem fogadja el a helyszíni bírságot és az eljárást lefolytatják, a pénzbírság összege 39 ezer forint. Fontos, hogy ha a helyszínen tudomásul veszi a szabálysértést, utólag már nem lehet vitatni, még akkor sem, ha otthoni mérés során kiderül, hogy a gyermek 135 cm-nél magasabb.


 

7.

Kivétel erősíti a szabályt

A gyermeket nem kell gyermekülésben szállítani, ha taxiban a jármű hátsó ülésén, rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik. Ugyancsak nem szükséges, ha menetrend szerinti autóbuszon utazik, vagy olyan buszban, amely nem menetrend szerinti személyszállítást végez, de álló utasokat is szállíthat. Emellett nem szükséges gyermekülés, ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

 

1.

Hogyan válasszunk megfelelőt?

Először ellenőrizzük az autósülés címkéjén, hogy megfelel-e az aktuális biztonsági előírásoknak. Jelenleg két különböző szabvány van érvényben: a régebbi ECE R44/04, amely súly szerint csoportosítja a gyereküléseket, és az újabb ECE-R129, más néven i-Size szabvány, amely a gyártó által meghatározott méretek alapján osztályozza az üléseket.


 

2.

Gyermekkel együtt nő

Válasszunk olyan gyerekülést, amely megfelel a gyermek korának, magasságának és testsúlyának. A túl nagy vagy a túl kicsi gyerekülés nem biztonságos. Kaphatóak több korcsoportos gyerekülések is, amelyek háttámlája a gyermek növekedésével állítható, és később akár autósülésként is használható.


 

3.

Egyetlen kattintással

Fontos, hogy az ülés megfelelően rögzíthető legyen az autónkban. Az ISOFIX-rendszer előnye, hogy egy kattintással rögzíthető, ezáltal csökkenthető a hibás rögzítés, de csak ISOFIX-szel rendelkező autóba szerelhető. A hagyományos üléseket biztonsági övvel kell rögzíteni, ezért ellenőrizzük, hogy az autónk öve elég hosszú-e a kiválasztott ülés becsatolásához.


 

4.

Tökéletesen szellőzzön!

Különösen a nyári utazások során fordul elő, hogy a gyerekek beleizzadnak az ülésbe, ezért fontos, hogy az ülés anyaga légáteresztő legyen. Erre a legjobb a poliészter huzat, ami könnyen levehető és mosható. Tartsuk be a mosásra vonatkozó útmutatót, különösen, ha a huzat tűzgátló anyagot tartalmaz, mert a mosás során ezek sérülhetnek.


 

5.

Előre vagy hátra néz?

Kisebbeknek érdemes olyan ülést választani, amely mindkét irányban rögzíthető. Töréstesztek bizonyítják, hogy az újszülöttek nagyobb biztonságban vannak, ha menetiránynak háttal utaznak, ezért amíg lehetséges, így utazzanak. Később, amikor izomzatuk megerősödik, megfordíthatjuk a gyerekülést.


 

6.

A kényelmes alvás titka

Hosszabb autóutak során gyakran előfordul, hogy a gyermek elalszik az autóban. Léteznek már több fokozatban dönthető gyerekülések, amelyeket legalább két pozícióban állíthatjuk, így a gyermek kényelmesebben alhat az úton. A kisebbek számára megfelelő testtartást is biztosít, mivel a fekvő pozícióban nem terhelik feleslegesen a gerincüket.


 

7.

Legyen jól kipárnázva

Keressük a jól párnázott üléseket, mivel ezek nemcsak kényelmesebbek, hanem a rezgéseket is csillapítják. Az is előnyös, ha a biztonsági öv vállpárnával van ellátva, mert ez nemcsak komfortosabbá teszi az utazást, de ütközés során is csökkenti a testre ható nyomást.


 

8.

Meddig használható?

A használt ülés vásárlása kockázatos, mivel nem tudhatjuk, érte-e bármilyen baleset vagy sérülés. Még ha külsőleg nincsenek is nyomok, belső szerkezeti sérülések előfordulhatnak, amelyek miatt az ülés már nem biztosítja a megfelelő védelmet. Vásárlás előtt ellenőrizzük a lejárati időt is, amely időpontig a gyártó garantálja az ülés újkori állapotával megegyező védelmi szintet.


 

Szöveg: Reiter Georgina


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás