Bevásárláshack: így védd ki a piacon a trükköző árust

A piacozás jó program, de nem árt odafigyelni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.03.
piac pénz trükkök

Vigyázzunk a hétvégi piacozással! Az internetes csoportokban egyre gyakrabban hallani arról, hogyan trükköznek az árusok. Ha nem figyelünk a mennyiségre és az árakra, több ezer forintot is elbukhatunk a bevásárlás során – írja a Fanny Magazin.

Érdemes résen lenni a piacon, ha nem akarunk ráfizetni (Fotó: BS – Képünk illusztráció)

Első legyen a bizalom!

Ne vásároljunk az első standnál! Járjuk körbe a piacot, hasonlítsuk össze az árakat és a minőséget több helyen, majd válasszuk a legjobb ajánlatot. Ha rendszeresen vásárolunk piacon, érdemes visszatérni azokhoz az árusokhoz, akikkel már jó tapasztalataink voltak.

Válogassunk kedvünkre!

Gyakran előfordul, hogy az árusok a standokon csak a szép árut mutatják, miközben a vásárlóknak zsákból vagy autóból veszik elő a kisebb, vagy sérült termést. Ezt megelőzhetjük, ha olyan helyről vásárolunk, ahol mi magunk válogathatjuk ki a zöldségeket.

Elárulják az üres rekeszek

A kereskedők gyakran trükköznek azzal is, hogy az olcsóbb import árut átcsomagolják, és magyarként kínálják jóval drágábban. Nézzünk körül a helyszínen, sokszor a pult körül tornyosodó üres spanyol, görög vagy török rekeszek árulkodnak arról, hogy import terméket árulnak.

Mutassa az igazolványt!

Ha közvetlenül magyar termelőtől vásárolunk, mindig kérdezzük meg az eladótól, milyen fajtájú zöldséget, gyümölcsöt árul, melyik termőterületről származik. Bátran kérjük el az őstermelői igazolványát, hiszen ezáltal bizonyítható, hogy a zöldség valóban magyar földről származik.

Nem kell kapkodni!

Az eladók sokszor sietve mérik le az árut, így a vásárlónak nincs ideje ellenőrizni a mérlegen a súlyt. Ha ilyennel találkozunk, kérjük meg az eladót, hogy mérje le újra a zöldséget, hogy mi is ellenőrizhessük a mennyiséget.

Számoljunk bátran utána!

Sokan panaszkodnak arra is, hogy az eladó nem pontosan számolja ki a kért mennyiséget, hanem hozzáad többet, remélve, hogy a vásárló nem tud utánaszámolni, ha nem kerek mennyiséget vásárol. Nyugodtan nézzük meg a mobiltelefonunkon a számológépen, és ellenőrizzük, hogy az eladó helyesen számolta-e ki az árat.

Fizetni kell a szatyorért

A legtöbb helyen a szatyorért is fizetni kell, ami több száz forinttal megdobhatja az árat. Vigyünk magunkkal saját hálós zsákot a zöldségekhez, így elkerülhetjük a felesleges költségeket és csökkenthetjük a műanyag szemét mennyiségét is.

Ellenőrizzük a súlyt!

Mindig kérjük el a blokkot, és ellenőrizzük a tételeket és az árakat a vásárlás után. Ha gyanítjuk, hogy az eladó nem a mennyiségnek megfelelő összeget kérte, menjünk a piacon található ellenőrző mérleghez, és nézzük meg, hogy valóban annyit fizettünk-e, amennyit kellett volna.

Rendet tesz a felügyelő

Ha a számla magasabb a vártnál, ne hagyjuk szó nélkül, reklamáljunk, vagy értesítsük a piacfelügyelőt. Ezzel a többi vevőnek is segítünk, hiszen a csalók a jövőben nem mernek majd trükközni. Ha sikerül tetten érni, jelentős pénzbírságra is számíthat.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás