Kiakasztotta a netet ez a matekfeladvány: te meg tudod oldani?

Mindenki azt gondolja, ő tudja a megoldást, aztán kiderül, hogy talán mégsem.Megosztás
Szerző: P. E.
Létrehozva: 2023.03.26.
Módosítva: 2023.03.26.
matematika feladvány

A látszólag egyszerű egyenlet hatalmas vitát robbantott ki az interneten. Már matematikusok is beszálltak a megoldásba, akik elmagyarázták, hogy annyira nem egyértelmű a válasz, mint amilyennek látszik.

Íme a feladvány:

 

Vajon mi a helyes megfejtés?

nyíl le
Fotó: Pixabay

Nos, a matematikusok szerint nincs objektíven helyes válasz. Ez azért van így, mert bár a matematika alapelvei adottak, a szimbólumok értelmezése nem az. 

„Ez egy nagyon művészien kitalált probléma. Mintha a zűrzavar maximalizálására lett volna kialakítva” – mondta Steven Strogatz, a Cornell Egyetem matematikaprofesszora, aki korábban írt az ilyen típusú egyenletekről . „Csodálni kell annak a kis ördögnek a ravaszságát, aki megteremtette őket” – tette hozzá. 

Sokan meg voltak győződve arról, hogy az egyetlen igaz válasz az 1. Egyes számítógépek és számológépek azonban a 9-es választ adták.

Sokan a 6 ÷ 2(1 + 2)-t 6 ÷ 2(3)-ra egyszerűsítették.

A műveletek alkalmazásának  sorrendje azonban nem objektív . Ezért minden azon dőlt el, hogy az egyenlet melyik részét csinálta meg először: a zárójel kiterjesztését vagy az osztás végrehajtását.

A matematikai műveleteknél a szorzás és osztás egyenértékű, de a zárójelben lévő művelet mindig elsőbbséget élvez. Ha nincs zárójel, akkor a szorzásokat és osztásokat balról jobbra haladva kell elvégezni. Ennek az elvnek a mentén a megoldás: 9.

Ha azonban az „implicit” szorzást előnyben részesítjük az „explicit” szorzással vagy osztással szemben, tehát először a 2(3) műveletet hajtjuk végre először, akkor a megoldás 1.

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás