Figyelmeztet az orvos: ezért hagyd abba azonnal a fültisztító pálcika használatát!

Több kárt okoz, mint gondolnád!



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2024.07.02.
Módosítva: 2024.07.02.
fültisztító pálcika ártalmas orvos tanács

Kézenfekvőnek tűnhet a köznyelvben fültisztító pálcikaként emlegetett eszköz segítségével megtisztítani a fület, noha ez a létező legrosszabb mód, ami valójában több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Dr. Suraj Kukadia, aki a közösségi médiában dr. Sooj néven oszt meg tartalmakat, nemrég egy TikTok-videóban elárulta, milyen veszélyekkel járhat, ha fültisztító pálcikát nyomunk a fülünkbe.

fültisztító
Komoly veszélyekkel járhat, ha fültisztító pálcikával nyúlunk a fülünkbe (Fotó: unsplash)

Hogyan tisztíthatod meg a füledet biztonságos módon?

– tette fel a kérdést videójában a hertfordshire-i háziorvos, majd megadta rá a nagyon egyszerű választ: sehogy! Ne tegyük!

Ennek az az oka, hogy a füled öntisztuló, a fülzsírnak pedig védő funkciója van. Segít megállítani a mikroorganizmusokat, felfogni a szennyeződéseket, és a dobhártya védelmét szolgálja

– magyarázta el dr. Sooj.

Ha elkezdesz dolgokat dugdosni a füledbe, hogy megpróbáld kiszedni a zsírt – például fültisztító pálcikákat vagy vattacsomókat –, akkor azzal akaratlanul is a dobhártyádnak fogod nyomni a fülviaszt. Igazán szerencsétlen esetekben még a dobhártyád is szétrepedhet, ez pedig egy olyan helyzet, amibe nagyon nem szeretnél kerülni. Tehát azt javaslom, hogy ne nyúlj a füledbe!

– jelentette ki az orvos. Hozzátette, a fül külső részének tisztítása rendben van, a hallójáratba nyúlni azonban szigorúan tilos. Ellenkező esetben ugyanis súlyos következményekkel kell számolnunk.

Amikor a fülzsír a dobhártyához kerül, akkor az fülzúgást vagy fülcsengést okozhat. Szédüléshez, hányingerhez, hányáshoz, sőt akár halláskárosodáshoz is vezethet. Ha bármilyen problémád akad, keresd fel az orvost, mivel a szakrendelőben nagyon könnyen ellenőrizhetik a füled belsejét, elmondhatják, van-e benne viasz, és ha igen, akkor néhány egyszerű, de biztonságos és hatásos lépésben megoldhatják a problémát

– tette hozzá dr. Sooj a LADBible beszámolója szerint.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás