Mennyei meggyesek: három meggyes sütemény, amit kár lenne kihagyni

Savanykás desszertek, amikkel garantáltan leveszed a lábáról a családot!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.06.
recept meggy desszert

A meggy kissé savanyú ízével a nyár egyik igazán üdítő szezongyümölcse. A Fanny magazin segítségével összegyűjtöttünk néhány ebből készült, ínycsiklandó desszertkülönlegességet, amik az egész család kedvencei lehetnek.

Túrós-meggyes szelet

Hozzávalók (14-16 szelethez):

Az alaphoz: 3 db tojás * 1 csésze cukor * 1 csipet só * fél csomag sütőpor * 2 csésze liszt * 100 g olvasztott vaj * 1 evőkanál holland kakaó 

A töltelékhez: 400 g túró * 150 g + 1-2 evőkanál cukor * 2 db tojás * 1 csomag vaníliás cukor * 1 kg magozott meggy * 1 db citrom leve * 250-300 g porcukor

Túrós-meggyes szelet, recept, Fanny magazin
Túrós-meggyes szeletFotó: Vidék Íze

Elkészítés:

1. A három egész tojást keverjük össze a cukorral, a sóval, majd forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és az olvasztott vajat. A tészta kétharmad részét simítsuk egy közepes tepsibe, a maradékhoz keverjük hozzá a kakaót.

2. A túrót keverjük össze a 150 g cukorral, a két tojássárgájával, a vaníliás cukorral, majd forgassuk bele a fehérjékből vert habot. Simítsuk rá a tésztára. Szórjuk rá a kimagozott meggyet, hintsük meg 1-2 evőkanál cukorral. Oszlassuk el a tetején a kakaós nyers tésztát kis pöttyökben kanállal adagolva.

3. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt süssük meg. Ha kihűlt, kavarjunk citrommázat a citromléből és a porcukorból, és csíkozzuk be vele a sütemény tetejét. 

Elkészítési idő: 85 perc

1 adag: 210 kcal

Meggyes pavlova

Hozzávalók (4 személyre): 4 db tojásfehérje * 1 késhegynyi sütőpor * 200 g porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * ½ evőkanál keményítő * 1 evőkanál meggylekvár (elhagyható)

A rakományhoz: 300 ml tejszín * 1 csomag vaníliás cukor * 1 evőkanál porcukor * 500 g meggy * 1 csipet őrölt fahéj

Meggyes pavlova, recept, Fanny magazin
Meggyes pavlova  Fotó: Vidék Íze

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket a sütőporral verjük fel kemény habbá. Több adagban adjunk hozzá 100 g porcukrot, és verjük ezzel tovább, mindaddig, míg kőkemény nem lesz a hab.

2. A maradék porcukrot vegyítsük össze a vaníliás cukorral és a keményítővel, forgassuk a habhoz az áttört lekvárral együtt. Habzsákból papírral bélelt tepsire nyomjunk két, körülbelül 20 cm átmérőjű kört. 80-100 fokon, fakanállal kitámasztott sütőben szárítsuk 1-1,5 órát. 

3. Ha kihűltek a lapok, állítsuk össze a pavlovát. Az alsó lapot tegyük tálra.

4. A tejszínt verjük kemény habbá a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felét simítsuk rá az alsó lapra, rakjuk ki kimagozott friss meggyel. Tegyük rá a felső hablapot, gyengéden nyomjuk rá. Kenjük rá a tejszín maradékát, hintsük meg őrölt fahéjjal, rakjuk ki száras meggyel. Azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 100 perc 

1 adag: 150 kcal

Meggyes Éva

Hozzávalók (16 szelethez):

A tésztához: 2 db tojás * 70 g puha vaj * 100 g cukor * 1 evőkanál méz * 1 késhegynyi szódabikarbóna * 400 g liszt * 1 evőkanál kakaó * kevés meleg tej

A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor * 4+2 evőkanál kristálycukor  *1 csomag vaníliás cukor * 650 ml tej * 80 g porcukor * 100 g puha vaj * 400 g friss meggy magozva

A tetejére: 150 g étcsokoládé * 1 teáskanál kókuszzsír

Meggyes Éva, recept, Fanny magazin
Meggyes Éva  Fotó: Vidék Íze

Elkészítés:

1. Állítsuk össze a tésztát: keverjük habosra az egész tojásokat a puha vajjal, a cukorral, a mézzel és a szódabikarbónával, majd gőz felett melegítsük fel (közben keverjük). Vegyük le, adjuk hozzá a lisztet. Osszuk három felé, az egyikbe keverjük bele a kakaót pici tejjel együtt.

2. Még melegen mindegyiket nyújtsuk ki vékonyra, és egyenként süssük meg 180 fokon a tepsi hátán.

3. Főzzünk sűrű vaníliás pudingot négy evőkanál cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, és 650 ml tejjel. Ha kihűlt, dolgozzuk bele a porcukorral kikevert puha vajat.

4. A meggyet keverjük össze a két evőkanál kristálycukorral, hagyjuk állni tíz percig. Utána finoman nyomkodjuk ki, és keverjük bele a vaníliás krémbe.

5. Állítsuk össze a süteményt: egy sárga lapra kenjük rá a meggyes krém felét, erre nyomjuk rá a kakaós lapot. Simítsuk rá a maradék krémet, és nyomjuk a tetejébe a másik sárga lapot. Gyengéden nyomjuk össze.

6. A csokoládét vágjuk apróra, gőz felett olvasszuk össze a kókuszzsírral, és kenjük rá a sütemény tetejére. Hagyjuk állni legalább fél napot hideg helyen, hogy megpuhuljanak a tésztalapok. Végül kockákra vágva kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 

Sütés: 8 perc/lap 

1 adag: 350 kcal

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás