Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon





Apró csodák a mindennapokra.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.05.06.
Módosítva: 2024.05.06.
szervezet idegrendszer zsálya

A félelemérzet, a bizonytalanság bizonyos fokig mindannyiunk életében jelen van, ez teljesen normális. Ám ha túlzásba visszük, az megkeseríti az életünket, tönkreteszi a kapcsolatainkat. A Fanny magazin összeállítása bemutatja, milyen gyógyfüvek segítenek minket a stressz ellen.


 

Csak egyszerűen!

Az idegrendszer kibillenései, az aggodalom, a szorongás és depresszió ellen nagyon sokféle módon felvehetjük a harcot. Nem kell azonnal kimondhatatlan nevű csodanövényekre gondolnunk, és felkutatnunk, beszereznünk a világ másik végéről! Olykor a legegyszerűbb növények azok, amelyek megoldást jelentenek a problémáinkra. Bármilyen hihetetlen, de az egyik leghatásosabb erre a célra a zab, amely az emberi idegrendszerre nyugtatólag hat. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, édesen és sósan egyaránt.


 

Amit kerüljünk

A cukor, a finomított lisztek és az ezekből készült pékáruk, sütemények, valamint a koffein és az alkohol kerülendő, mert ezek csak tovább fokozzák az aggodalmunkat.


 

Mi fán terem?

Az idegrendszert érintő problémák gyakran társulnak emésztőrendszeri, szív-érrendszeri vagy akár más szervrendszereket érintő panaszokkal. Az úgynevezett adaptogén gyógynövények segítenek a szervezetnek megbirkózni a fizikai, érzelmi és mentális stresszel egyaránt, vagyis segítik a teljes szervezet alkalmazkodóképességét, ráadásul még az immunrendszert is erősítik. Más tájakon is előszeretettel alkalmaznak ilyen növényeket, mint például a ginszenget, az ashwagandhát, a gojit vagy a tulsit. De hazánkban is találunk szép számmal fantasztikus növényeket, mint például a bíbor kasvirágot, bazsalikomot, benedekfüvet, levendulát, apróbojtorjánt, angyalfüvet vagy az édesgyökeret. Ezeket bármikor könnyen beszerezhetjük vagy akár termeszthetjük mi magunk is.


 

Nyugtató teák

A nyugtató teák többfélék lehetnek. A legenyhébbek jó hatással vannak az idegrendszerre, de találunk közöttük erőteljes nyugtató és alvást segítő hatásúakat is.

Jobb hatást érhetünk el, ha több gyógynövény keverékéből készítünk főzetet, mert így a különböző füvek támogatják egymás hatását, emellett egyéb jótékony hatásaikat is kihasználhatjuk, mint például az emésztésjavító vagy szívnyugtató képességüket.


 

Melyiket válasszuk?

– Idegrendszer-erősítésre kitűnő választás az őszi margitvirág, izsóp, zab, zsálya, hársvirág, bodzavirág, rozmaring és a bazsalikom. Ezek a gyógynövények harmonizálják a szervezetet, kellemes közérzetet biztosítanak.

Szorongáscsökkentésre az illatos macskamenta, kamilla, komló, golgotavirág, zsálya, fodormenta, szúrós gyöngyajak, kakukkfű, csalán és csucsóka alkalmas. Ezek a gyógynövények csökkentik a belső feszültséget és annak egyes kísérőtüneteit.

– Antidepresszánsok közül az orbáncfű a legjobb, melynek hatását támogatja a zab, macskagyökér, mezei menta vagy a bazsalikom. Ugyanakkor az orbáncfű azon gyógynövényeink egyike, amely gyógyszer szedése mellett nem ajánlott, hiszen azokkal kedvezőtlen kölcsönhatásba léphet.

– Idegnyugtató és altató hatású a bodzavirág, galagonyabogyó, kálmos, citromfű, levendula és a citromfű.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás