Ezekhez a praktikus járművekhez jogsi sem kell

Ha útnak indulnánk, de nincs B kategóriás vezetési engedélyünk, manapság már számtalan alternatíva közül választhatunk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.12.
teljesítmény jogosítvány használat életmód

A Fanny magazin mutat néhány járművet, amelyekkel jogosítvány nélkül is közlekedhetünk.

 

1.

Még ritkaságnak számítanak

Bármilyen hihetetlen, bizonyos autókhoz nem szükséges B kategóriás jogosítvány. Ilyen az elektromos buborékautó is, amely kis méretének köszönhetően kiváló szolgálatot tehet nekünk a városi forgatagban, ráadásul a parkolással sem kell sokat bajlódnunk.


 

2.

Utazzunk két keréken

Ha szívesen átmozgatnánk magunkat, a hagyományos kerékpár ideális megoldás lehet. Arra azonban készüljünk fel, hogy a KRESZ szabályait ismernünk kell a biciklivel való zavartalan közlekedéshez, akkor is, ha nincs jogosítványunk.


 

3.

Villámgyors bicikli

Az elektromos kerékpárok esetében sem szükséges jogosítvány, amennyiben a jármű megfelel bizonyos feltételeknek. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi az aktuális jogszabály, mindenképp érdemes utánajárni. A vezetői engedély szükségessége ugyanis a jármű teljesítményétől és a maximum sebességétől is függ.


 

4.

Így tudunk robogni

Az elektromos robogók is megoldást jelenthetnek, azonban ebben az esetben is ajánlott utánanézni az aktuális jogszabályoknak és a jármű tulajdonságainak, mielőtt forgalomba indulunk. Ha a teljesítménye maximum 4000 W és a végsebessége nem haladja meg a 25 km/h-át, akkor nem szükséges a jogosítvány. A biztosításról és a bukósisakról azonban ebben az esetben is gondoskodnunk kell.


 

5.

Suhanjunk könnyedén

A segway egyre gyakrabban tűnik fel a közlekedésben. Sokan szívesen suhannak a kétkerekű járművel városnézés közben, de akár csoportos túrákon is részt vehetünk a segítségével. Habár könnyen kezelhető, mindenképp figyeljünk oda a környezetünkre a balesetek elkerülése érdekében.


 

6.

Egyensúly az utakon

A hoverboard használata előtt célszerű néhány napot rászánni a gyakorlásra. Azonban ha ráérzünk, hogyan kell közlekedni a kétkerekű eszközzel, bárhová gyorsan odaérhetünk vele. Ráadásul kiváló időtöltés lehet akkor is, ha a családdal együtt manővereznénk. Így talán a gyerekeket is egyszerűbb lesz kicsábítani a szabadba.


 

7.

Modern monocikli

Az airwheel előnye, hogy kis helyen elfér, és a súlya is könnyű, ezért egyszerűen magunkkal vihetjük, ráadásul otthon sem foglal sok helyet. Az elektromos egykerekűvel zsúfolt helyeken is könnyedén suhanhatunk, és egy töltéssel akár több kilométert megtehetünk.


 

8.

Egyszerű használat

Az elektromos rollert sokan kedvelik. Városnézéshez és kiránduláshoz is ideális, de gyakran szívesen indulnak vele iskolába vagy munkába, hiszen gyorsan elérhető vele az úti cél.

1.

Egyszerű a bérlése

Elektromos rollerrel közlekedve bárhová gyorsan és könnyedén eljuthatunk. Ráadásul ha bérelhető változatot választunk, akkor nem szükséges beszereznünk sajátot. Így élvezhetjük a jármű előnyeit akkor is, ha helyhiány miatt nem szívesen tárolnánk otthon a kétkerekű járművet. Ha mégis úgy döntünk, hogy szívesen beszereznénk saját elektromos rollert, akkor is javasolt a bérléssel kezdeni és néhány napig kipróbálni, valóban nekünk való-e. Így a vele való közlekedést is megszokjuk, és rutint szerzünk, mire eljutunk a vásárlásig.


 

2.

Mikor lehet használni?

A roller ideális választás, ha szeretnénk szabadidős programot szervezni a családdal. Ha elutazunk, suhanva fedezhetjük fel a város látványosságait anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat. Azonban nem csupán a kirándulások alkalmával hasznos, akár a munkába való eljutást is megkönnyítheti az eszköz. A városi dugóban gyakran hamarabb célba érhetünk, ha rolleren gurulunk.


 

3.

Kezdjünk neki bátran!

Első lépésként töltsük le az adott márka telefonos applikációját, ahol megadhatjuk az adatainkat és a fizetési módot. Ezután keressük meg az alkalmazás segítségével, hogy hol van a közelünkben bérelhető elektromos roller, és foglaljuk le.


 

4.

Nézzük meg az árakat

Ha megtaláltuk a rollert, a QR-kód beolvasásával láthatjuk a jármű használatának aktuális árát. Van, ahol a feloldásért fix díjat számolnak fel, a vezetésért pedig percdíj alapon fizethetünk. Az alkalmazásban megnézhetjük a pontos díjszabást, mielőtt használni kezdjük az eszközt.


 

5.

Induljunk útnak

A rollert akkor használhatjuk, ha a QR-kód beolvasása után regisztrálunk és fizetünk. Ezt bankkártyával tehetjük meg, majd nincs más dolgunk, mint útnak indulni. Célszerű előzetesen tájékozódni az alkalmazásban arról, hogy melyik zónában hol közlekedhetünk. Annak is járjunk utána, hogy az adott területen milyen gyorsan haladhatunk.


 

6.

Hol tudunk parkolni?

Az elektromos rollerek parkolásánál figyeljünk rá, hogy az út végén ne tilos zónában álljunk meg a járművel! Az applikációban utánanézhetünk, hogy melyik területen nem szabad hagynunk az eszközt. Ellenkező esetben büntetésre is számíthatunk.
 

 

Szöveg: Balatoni Kitti

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás