Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!





Furcsa kiütések az arcon, amelyektől úgy néz ki az ember, mintha jól felpofozták volna vagy mintha egy hatalmas élénkvörös pillangó pihenne az arcán széttárt szárnyakkal. De vajon mi okozza ezt a különös tünetet?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.25.
parvovírus vérszegénység állapotos nő lepkehimlő kiütés

A parvovírus-fertőzés nagyon gyakori és rendkívül fertőző, elsősorban gyermekeket érint. Ötödik betegségnek is nevezik, mivel a történelem során az ötödik helyen szerepel a gyakori, kiütéssel jellemezhető betegségek listáján. A tünetekről és a veszélyeiről beszélt dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Fanny magazinnak.

The,Rash,From,Fifth,Disease,On,A,Child.
Fotó: weakiva/Shutterstock

Milyen jelei vannak?

Gyakran a parvovírussal fertőzött embereknél semmiféle tünet nem jelentkezik, de ezt erősen befolyásolja, hogy milyen életkorban történik a vírusfertőzés.

Gyerekeknél

A fertőzés korai jelei és tünetei gyermekeknél a láz, hasfájás, fejfájás és orrfolyás. Néhány nappal az első tünetek megjelenése után jellegzetes élénkvörös, a közepétől kifelé halványodó, csipkeszerű kiütés jelenhet meg a gyerek arcán, általában mindkét oldalon. Idővel átterjedhet a karokra, a törzsre, a combokra és a fenékre, ahol a kiütés rózsaszínű, hálós, enyhén kidudorodó lehet. A kiütés viszket, különösen, ha a lábfejen jelenik meg. A bőrtünetek általában a betegség vége felé jelentkeznek, addig viszont könnyen összetéveszthető más vírusos kiütésekkel vagy a gyógyszerallergia jellegű bőrelváltozásokkal. A kiütések akár három hétig is fennállhatnak, közben időnként elmúlhatnak, majd újra megjelenhetnek, főleg akkor, ha a gyerek szélsőséges hőmérsékletnek van kitéve, tehát nagyon melegben vagy nagyon hidegben tartózkodik, esetleg hosszabb időt tölt a napon.

Felnőtteknél

Esetükben kimondottan ritkán jelentkeznek az élénkvörös kiütések. A parvovírus- fertőzés jellegzetes tünete felnőtteknél az ízületi fájdalom, amely néhány naptól akár hetekig is eltarthat. A leggyakrabban érintett ízületek a kéz, csukló, térd és a boka.

Dermatitis,Rash,Viral,Disease,With,Immunodeficiency,On,Body,Of,Young
Fotó: Mumemories/Shutterstock

Veszélyes lehet!

„A legtöbb gyermeknél a parvovírus-fertőzés enyhe és csak minimális kezelést igényel. Néhány felnőttnél azonban a fertőzés súlyos is lehet. Állapotos nők esetében akár súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ugyanis veszélyes lehet a magzat számára, vérszegénységet eredményezhet, amely vetélést vagy halvaszületést is kiválthat. Főként a terhesség első felében jelent ez nagy kockázatot. A fertőzés súlyosabb azoknál az embereknél, akik valamilyen okból vérszegénységben szenvednek, mert az egy olyan állapot, amelyben a szervezetben oxigént szállító sejtek, vagyis a vörösvérsejtek gyorsabban kimerülnek, mint ahogy a csontvelő pótolni tudja azokat. Emiatt a parvovírus-fertőzés leállíthatja a vörösvértestek termelődését, és vérszegénységi krízist okozhat. A sarlósejtes vérszegénységben szenvedők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Azoknál is súlyos szövődmények jelentkezhetnek, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, mert olyankor a szervezet nem képes leküzdeni a vírusokat. Legyengült immunrendszert eredményezhetnek az onkológiai kezelések, a szervátültetés után kapott kilökődésgátlók és az autoimmunbetegségek fennállásakor kapott immungyengítők is” – avat be dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A parvovírus-fertőzés miatt általában nem kell orvoshoz fordulni. Ha azonban olyan állapot is fennáll, amely növelheti a szövődmények kockázatát, akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost. Ilyen kockázati tényező lehet a sarlósejtes vérszegénység, a meggyengült immunrendszer vagy a terhesség.

Mi okozza?

„A humán parvovírust a B19 vírussal való megfertőződés okozza. Ez nem összetévesztendő a kutyákat és macskákat veszélyeztető parvovírussal, így nem is lehet elkapni a fertőzést háziállattól, és azok sem tudják elkapni az embertől. A humán parvovírus-fertőzés nagyon gyakori az általános iskolás gyerekeknél, főleg a téli és tavaszi hónapokban terjedhet, akár járványszerűen, de alapvetően bárki megfertőződhet az év bármely szakaszában. Cseppfertőzéssel, emberről emberre terjed, éppúgy, mint a megfázás, tehát légzéssel, köhögéssel, nyállal, közös pohár vagy evőeszköz használattal. Mivel azonban vérrel is terjed, sajnos a terhes nők átadhatják a fertőzést babájuknak. Érdekessége, hogy nem a kiütések megjelenésekor válik fertőzővé, hanem az azt megelőző héten, amikor a legtöbb embernek még fogalma sincs arról, hogy beteg. Amikor viszont már szemmel látható jelei vannak a vírusfertőzésnek, akkor már nem fertőz” – tájékoztat a főorvos.

8,Years,Old,Child,With,Red,Skin-,Enterovirus,Infection,,Diathesis,
Fotó: Yevhen Prozhyrko/Shutterstock

Meg lehet előzni?

A vírus megelőzésére nincs védőoltás. Viszont, ha valaki egyszer megfertőződik, az onnantól kezdve életre szóló immunitást kap a vírussal szemben. Csökkentheti a fertőzés esélyét, a gyakori kézmosás és a száj, az arc érintésének kerülése és a közös evőeszközök használatának kerülése.

Kezelési lehetőségek

Egészséges gyermekek esetében a legtöbbször nincs szükség kezelésre, hiszen az immunrendszer képes legyőzni a vírust, így a betegség magától gyógyul. A viszketés és az esetleges ízületi fájdalmak csökkentésére antihisztamint, illetve fájdalomcsillapítókat lehet szedni. Antibiotikum adása szükségtelen és teljesen felesleges, mivel nem baktérium, hanem vírus okozza a betegséget. Terhesség alatti fertőzés esetén a magzat kezelése érdekében, akár méhen belüli vérátömlesztésre vagy immunglobulin-kúrára is szükség lehet. Azért, hogy a kezelést időben el lehessen kezdeni, ha egy állapotos nő lepkehimlős beteggel érintkezik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ilyenkor egy laborvizsgálattal ellenőrizni lehet, hogy a kismama megfertőződött-e.

 









Ezeket olvastad már?
Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás