„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Nem először lepődtek meg a doktor szavain!Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.04.19.
középfülgyulladás Dr. Novák Hunor kezelés

Bátran beleáll a megszokott, de szakmailag megkérdőjelezhető „megszokott” kezelésekbe a bizonyítékon alapuló orvoslás híveként ismert dr. Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász. A szakember most a gennyes középfülgyulladás kapcsán mutatott rá egy sokak számára meglepő gyógymódra, igaz, a döntéshez elengedhetetlen, hogy szakember lássa a beteget.

Dr. Novák Hunor azt mondja: a gennyes középfülgyulladások nagy részénél csak várakozás javasolt, antibiotikum nem

„Orvosi vizsgálat után a gennyes középfülgyulladások nagy részénél csak várakozás javasolt antibiotikum nélkül, ugyanis a betegek nagyobb része spontán meggyógyul, ha adunk időt az immunrendszerének. Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés, ami a gyermek érdekét szolgálja, mert a gyógyszernek lehetnek mellékhatásai!”
– írta Facebook-oldalán dr. Novák Hunor. Hozzátette: „Természetesen a várakozásról vagy azonnali antibiotikum adásáról orvos tud dönteni, vizsgálat után.” A szakember azt is megjegyezte, hogy ha a beteg nem kap antibiotikumot és az időre bízzák a gyógyulást, akkor az orvosnak 2-3 nap múlva vissza kell hívnia a pácienst, és újból meg kell néznie a dobhártyát.

Elengedhetetlen, hogy orvos lássa a kis páciens fülét! (Fotó: Pexels/Thomas Ronveaux – Képünk illusztráció)

A téma kapcsán egy hozzászóló bedobta a savós középfülgyulladás témáját, melyre így válaszolt dr. Novák Hunor: „Savós középfülgyulladásra teljesen hatástalan a mometasone orrspré. Ha műtét kell, akkor pedig dobhártyatubus, és nem orrmandulaműtét. Ezek az angol és amerikai ajánlások is, sajnos hazánkban legtöbbször pont az ellenkezője történik. (...) Sajnos sokkal erősebb a »mi így szoktuk«, és az egyértelmű tények ellenére legtöbbször nem a korszerű terápiát kapják meg a gyermekek hazánkban. De ez nemcsak a fülproblémáknál van így, hanem például a fitymaszűkületnél, kisajak-összenövésnél, krupp kezelésénél, hányás csillapításánál, vashiány diagnózisánál is stb.”

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás