Sokak kedvenc gyümölcse számtalan előnnyel bír, de...
Nem csak ízében finom, de számtalan kincset is rejt a banán: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat – nem véletlenül a világ egyik legkedveltebb gyümölcse! Ugyanakkor több dolgot sem árt tudni a fogyasztásával kapcsolatban, mert az előnyei mellett hátrányai, sőt veszélyei is lehetnek – mutat rá a Ripost!
A banán magas cukortartalma ismert, ám azt kevesen tudják, hogy keményítőből is sok található benne, ami szinte odatapasztja a cukrot a fogzománchoz, vagyis jelentősen növelheti a fogszuvasodást. Ezért, ha banánt eszel, utána minél előbb moss fogat!
Nem csak cukorban és keményítőben, de káliumban is gazdag gyümölcs a banán. Bár utóbbi hatékony vérnyomás csökkentő, sajnos túladagolható, ami hiperkalémiához vezethet, ami szívritmuszavart, izomgyengeség, extrém esetben átmeneti bénulást okozhat. Igaz, utóbbihoz extrém mennyiségű banánt kéne megenni, azért a mértékletesség a banán esetében sem árt. Sőt!
Éjszakba nyúló munkánál, tanulásnál, illetve vezetésnél jól jön az extra frissesség, csakhogy banánban rejlő triptofán, azon túl, hogy csökkenti az éhségérzetet, álmosít. Vagyis kétszer is gondoljuk meg, hogy banánnal lakunk jól amikor komoly figyelmet, összpontosítást igénylő feladatot kell elvégeznünk.
Fogyókúra esetén érdemes megfontolni, hogy mennyi banánt fogyasztunk, ugyanis mindössze két darab banánnal 300 kalória feletti mennyiséget is bevihetünk a szervezetünkbe!
Magas cukortartalma miatt óvatosságra intik a banánkedvelő cukorbetegeket. Napjaink ajánlásai azt mondják, hogy a diabéteszesek alkalmanként maximum 50 gramm banánt fogyaszthatnak, s annak szénhidráttartalmát feltétlenül vegyék bele a napi engedélyezett mennyiségbe.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre