Gazdik figyelem! Ezért lehet veszélyes a karácsony kedvenceink számára





Ezeket a tippeket a legjobb lesz, ha betartod!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.24.
karácsonyfa növény csont kutya

A Fanny magazin összeállításában megtudhatod, mire kell vigyáznod karácsonykor, hogy háziállatod bizotnságban legyen. Sosem hinnéd, milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre az ünnepek során. 

1. Veszélyes az ünnep a kedvencekre?

Bármilyen sóvárgó szemekkel is néz a kutyánk, meg kell állnunk, hogy adjunk neki az ünnepi ételből. A zsíros koszt amennyire ízlik nekik, annyira rosszat is tesz. A maradékot se kapják meg, mert hasmenést, hányást és hasnyálmirigy betegséget okozhat. 

 

2. Nem mindegy, milyen csont

A kutyák imádnak csontokon rágódni, ráadásul jót is tesz nekik: eltávolítja fogkövüket. Azonban nem mindegy, hogy milyen fajtát adunk nekik. A csöves csontok a tiltólista elején szerepelnek! Ezért például a csirkecsontot is el kell kerülni, de ugyanez a helyzet a pulykával is. A megakadó szilánkok fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz vezetnek. 

 

3. Szigorú diéta

Sok kutya megveszik az édességért, viszont sajnos nem adhatunk nekik belőle. A cukor és az édesítőszer szintén káros az egészségükre. Ez kifejezetten igaz a csokira. 

Macska cica állat négylábú sablon
Fotó: Pexels

4. Óvatosan a jelmezekkel

Karácsonykor mi is díszes ruhákba öltözünk, így kedvenceinket is meglepjük egy-egy stílusos darabbal. Vannak kutyák, akik élvezik illegetni magukat különböző jelmezekben, de a többségüket viszont inkább zavarja. Ha azt látjuk rajta, hogy idegesíti és próbálja leszedni, ne erőltessük rá. A ruhadarabokhoz való szoktatást kölyök korban kell elkezdeni.

 

5. Húzzuk ki a konnektorból

A díszeket próbáljuk meg minél magasabbra elhelyezni, hogy nehogy a négylábúak belegabalyodjanak. Az égősorokat és egyéb konnektorba dugható eszközöket mindig húzzuk ki, ha elmegyünk otthonról. Ezzel elkerülhetjük, hogy megrágják vagy áramütést szenvedjenek, amíg felügyelet nélkül vannak. 

 

6. Rögzítsük jól a fát

Leginkább a kölyökkutyák vagy cicák esetében szokott előfordulni a nagy baleset. Természetes kíváncsiságuk következtében a fa könnyedén felborulhat, ha nincs megfelelően rögzítve. Akár rakhatunk köré egy kisebb barikádot is, hogy elkerüljük a bajt. 


7. Jobb félni, mint megijedni

A gyertyákat mindig olyan helyre helyezzük, ahol nem érik el az állatok, illetve biztosan nem borulhatnak el. A kutyák is be vannak zsongva a nagy készülődések láttán, így mozgásuk is koordinálatlanabbá válhat. Mindig fújjuk el a gyertyát, még akkor is, ha csak pár percre hagyjuk el a szobát. 

Fotó: jákob zoli 

8. Mondjunk le az üveggömbről

Bár az év egyik nagy slágerdísze az üveggömb, ha van házikedvencünk, akkor inkább mondjunk le róla. Ugyanis az összetört darabok szilánkjai megvághatják a lábukat. Használjunk inkább műanyag gömböket, amiket nem baj, ha labdának néznek.


9. Ez nem a tálkája

Ha a karácsonyfa talpában víz van, és ez elérhető a kutya számára, akkor előfordulhat, hogy inni kezd belőle. Ezt viszont mindenképpen meg kell akadályoznunk. Terítsük le egy pokróccal vagy terítővel. 

10. Nem bánt, mégis félelmetes

Karácsonykor a gyerekek imádnak fényszórókat gyújtani. Ez a kutya számára egyáltalán nem veszélyes, mégis ijesztő lehet a számára. Amíg a kicsik meggyújtják a fényszóró pálcákat, addig kutyát tereljük egy számára biztonságos szobába. 

11. A mérgező növények

A télen virágpompát hozó növények többsége kifejezetten mérgező a kutyák számára. Óvatosnak kell lennünk a mikulásvirággal, amarillisszel, fagyönggyel, de a tűlevelekkel is. Ha ezeket kedvencünk megcsócsálja, akkor hányást és hasmenést okozhat. Amennyiben ezt tapasztaljuk vigyük azonnal állatorvoshoz. 

12. Fájó talpak

A lefagyott utakat a legtöbb helyen útszóró sóval kezelik. Ez a magas koncentrációjú anyag viszont súlyos irritációt okozhat kutyáink mancsán. Tájékozódjunk a település oldalán, hogy mikor szórják be az utakat, és a sétát ehhez időzítsük. Ha kutyánk elviseli, akkor esetleg a cipő hordása is szóba jöhet. Az ebek fájó tappancsaikat nyalogatni kezdik, így a só a szervezetükbe is bekerül, ami szintén rosszulléthez vezethet. 

Christmas Season In Toronto, Canada
Fotó: NurPhoto via AFP

13. A legveszélyesebb ellenség

A fagyálló folyadékoknak édes íze van, ami kifejezetten csábítja állatkáinkat. Azonban ez az egyik legveszélyesebb ellensége a szervezetüknek. Nagyon figyeljünk arra, hogy ahol használjuk, például garázsban vagy az udvaron, egy csepp se maradjon a földön. Kis mennyiségben is végzetes veseelégtelenséget okozhat. 

14. Egy biztos pont

A hatalmas nyüzsgés és készülődés a kutyáinkat is kimerítheti. Ezen kívül a sok vendég is zavarhatja őket, akik az ünnepek alatt megfordulnak a lakásban. Gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek mindig legyen egy biztos és nyugodt helye, ahová elvonulhat a tömeg és hangok elől. Ez lehet egy szoba vagy akár egy kennel. A gyerekeknek is magyarázzuk el, hogy ha ez eb elvonul, akkor hagyják pihenni. 

 









Ezeket olvastad már?
Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás