Te hallottál már a temetői etikettről? Ezeket mindenképpen illik betartani

Közeleg a halottak napja, amikor sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját a temetőben. Az ünnep alkalmából Csorba Katalin protokoll- szaktanácsadót kérdezték, hogyan illik viselkedni a temetőben és a temetésen.



Megosztás
Szerző: P. E.
Létrehozva: 2023.10.30.
Módosítva: 2023.10.30.
temetés koszorú temető

Temetői etikett

1. Kerüljük el a hangoskodást

A temetőben maradjunk csendben, ne zavarjuk meg mások megemlékezését hangos beszélgetésekkel vagy nevetéssel. Ha rég nem látott ismerőssel találkozunk, akkor is beszélgessünk halkan. Hasonló okokból ne hallgassunk hangosan zenét az autóban. A telefont is illik lehalkítani vagy kikapcsolni. Kerüljük a rágógumizást, cukorkaszopogatást, cigarettázást vagy más oda nem illő viselkedést – mondta a Fanny Magazinnak Csorba Katalin protokoll-szaktanácsadó.

Fotó: Lang Róbert

2. A temető nem játszótér!

Tanítsuk meg a gyerekeknek is a tiszteletteljes viselkedést a temetőben. Vigyázzunk rájuk, és ne engedjük meg nekik, hogy szaladgáljanak a sírok között. Nemcsak azért, mert megzavarhatnak másokat, hanem mert ez balesetveszélyes is lehet. Ha nem tudnak egy helyben maradni, sétáljunk velük a temetőben, miközben az elhunyt szeretteinkről mesélünk nekik, így méltóságteljes módon emlékezhetünk.

3. Visszafogott öltözékben

A temetőlátogatás során lazábbak az öltözködési szabályok, mint a temetési szertartásokon, de ilyenkor is figyeljünk arra, hogy visszafogottan öltözködjünk. A temető nem az a hely, ahol öltözetünkkel kell kiemelkednünk a tömegből. Válasszunk sötétebb színű ruhákat, és kerüljük az élénk színű kabátot, farmert vagy pólót.

 

4. Nézzünk a lábunk elé!

Nagy tiszteletlenség rálépni, ráülni vagy rápakolni mások sírjára. A sírgondozáshoz szükséges eszközöket, lapátot, gereblyét se tegyünk idegenek sírjára. Gyertyagyújtáskor lehetőleg csak annyi holmit vigyünk magunkkal, amennyit könnyen kézben tarthatunk.

5. Szemetesben van a helye!

Míg a temetésre friss virágot illik vinni, addig halottak napján akár száraz vagy ízléses művirágokkal érdemes díszíteni a sírt. Ezek jól bírják a hűvös időt, szelet és a fagyokat, így hosszú hónapokig díszítenek. Arra figyeljünk, hogy ne gyűjtsük a sírkövön a szemetet, az elszáradt virágokat, kifakult koszorúkat, vízhordásra használt flakonokat vigyük a kijelölt gyűjtőedényekbe.

6. Foltot hagyhatnak

Kerüljük a színes és erős illatú gyertyákat, és ügyeljünk arra, hogy ne csepegtessük le a sírt viasszal, mivel ezek foltokat hagyhatnak a kövön. Közvetlenül a sírra helyezett koszorúkból kiálló drótszálak is rozsdafoltokat hagyhatnak, ezért tegyünk alájuk alátétet, például fóliát, így hosszú évekig megóvhatjuk a sírkövek felületét.

7. Fotón az emlék

Egyre gyakoribb, hogy a temetőlátogatás során a gyászoló családtagok megörökítik a pillanatot, és később megosztják az emlékeket a közösségi média felületein. A gyászfeldolgozás egyik módja lehet ez, ezért tartsuk tiszteletben a döntést. Ha nem vagyunk közeli hozzátartozók, kérjünk engedélyt a fénykép készítéséhez a családtól.

temetés koporsó sírhely
Fotó: Pexels.com (Képünk illusztráció)

Temetési etikett

A gyászruha hagyományai ma már rugalmasabbak, így a temetésre nem szükséges kizárólag feketébe öltözni. A lényeg a visszafogott és elegáns megjelenésen van. Viselhetünk sötétkék, barna vagy szürke ruhát. Az urak esetében ajánlott a sötét öltöny, fehér ing, sötétebb egyszínű nyakkendő és sötét cipő viselése. Fekete nyakkendőt általában csak az elhunyt közvetlen hozzátartozói viselnek.

1. Kényelmes és praktikus

A hölgyek ügyeljenek arra, hogy a térd, a váll és a dekoltázs takarva legyen. Kerüljék a harsány színű és a túlzottan vidám mintájú öltözéket, az erős sminket és a feltűnő ékszereket. A túl magas sarkú cipő viselése sem ajánlott, mivel a toporgás nem illik egy temetéshez. Sokkal praktikusabb egy kényelmes cipő, amelyben hosszabb ideig kényelmesen tudnak állni.

2. Elég néhány szál virág

A virágválasztás a temetés típusától is függhet, mivel például urnás temetésnél korlátozott a hely a nagy virágdíszek számára. Ilyen esetben érdemes erről egyeztetni a temetkezési vállalkozóval, illetve a családdal. Szórásos temetésekre csak a közvetlen hozzátartozók visznek kisebb koszorút, de gyakori az is, hogy mindössze 1-1 szál virággal érkeznek.

3. Közeli vagy távoli?

Koporsós temetésnél a szűk családtagok általában álló koszorút készíttetnek. A közeli családtagok választása leginkább a kisebb, fekvő koszorú, de arra érdemes figyelni, hogy mérete kisebb legyen a szűkebb gyászoló család koszorúénál. A barátok, munkatársak, ismerősök esetén sírcsokrok vagy egy-egy szál virág is elég lehet.

4. Ezt üzenik a színek

A koszorú összeállításakor bátran választhatunk élénkebb árnyalatú virágokat. Ha az elhunyt szerette a színeket, készíthetünk színes koszorút vagy csokrot az emlékükre. A fehér a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja, így bármilyen életkorú elhunytnál választhatjuk. A vörös vagy piros a szerelem és a szeretet jelképe.

5. Óramű pontossággal

A temetési etikett egyik legfontosabb szabálya, hogy pontosan érkezzünk a helyszínre, hiszen ezzel is a tiszteletünket fejezzük ki a gyászoló család számára. Javasolt a kiírt időponthoz képest körülbelül negyedórával korábban érkezni, így lesz idő megtalálni a helyszínt és köszönni a családtagoknak.

6. Állítsuk néma üzemmódra!

A szertartás idejére inkább kapcsoljuk ki a telefonokat vagy állítsuk néma üzemmódra, és a temetés idején ne folytassunk telefonbeszélgetést sem. A gyászoló család kérésére hivatásos fotós készíthet képeket a temetésről, de résztvevőként, magáncélból a temetésről fényképet, videót készíteni nem illendő.

7. Szavakra nincs szükség

Általában a temetési szertartás végén van lehetőség a részvétnyilvánításra, de ezt megtehetjük akár előtte is, a ravatalozónál való várakozáskor is. Minél rövidebben fejezzük ki a részvétünket. Legyünk együttérzők, egy kézfogás, egy ölelés vagy néhány kedves szó elegendő. Ha a kapcsolat engedi, felajánlhatjuk, hogy bármiben számíthatnak ránk.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás