Íme egy rejtélyes kirándulóhely, amely Budapesttől nem messze található: a Holdvirág-árok





A mostani idő tökéletesen alkalmas a szabadtéri programokra, ennél az erdőnél pedig alkalmasabb helyet keresve sem találhatnánk a kiránduláshoz.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2023.10.22.
Holdvirág-árok túrázás Budapest hétvége kirándulás

A nyárias, meleg hétvége során az egyik legkellemesebb időtöltés az, ha ellátogatunk a természet lágy ölébe. A Life.hu egyik újságírója nemrégiben maga is felfedezte a Holdvilág-árok nevű kirándulóhelyet, élményeiről pedig a Travelo oldalán is megjelent egy beszámoló.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A Holdvilág-árkot, Budapestről indulva, a legjobban tömegközlekedéssel, Pomázról a 860-as busszal lehet megközelíteni. A Kiskovácsi, Kórház megállótól már csak pár lépést kell megtenni, és már ott is vagyunk az erdőben, így kimarad a túrázók által egyáltalán nem kedvelt felvezető szakasz, amikor kilométereket kell gyalogolni ahhoz, hogy kezdetét vehesse a valódi túra.

Az első méterektől kezdve úgy érezzük, mintha egy misztikus erdőben bóklásznánk: kidőlt fatörzseken mászunk át, és a mellettünk kanyargó patakon is átkelünk párszor. Száraz időben ez utóbbi nem hatalmas kihívás, simán meg lehet úszni száraz lábbal, esőben, pláne több napos esőzést követően én biztosan vinnék magammal váltócipőt, vannak, akik a kamáslit is ajánlják

- mondta el a Life.hu szerkesztője, beszámolója kezdetén.

Útja során az első megálló a Domini-forrásnál van, melynek vize állítólag iható is. A forrástól válik a kirándulás egyre kalandosabbá, mivel  a völgy szűkülni kezd és mind nagyobb sziklák között lehet csak tovább haladni. Akik ezt az utat követik, azok hamar elérik az Y-formájú Remete-barlangot, ahol esős időjárás esetén közel 10 méteres magasságból vízesés zúdul le. 

Az első komoly kihívás a 10 méter magas Meteor-létránál érheti azokat, akik kissé tartanak a mászástól vagy a magasságtól.

Ugyanakkor ez nem kötelező elem, így aki szédül vagy tériszonyos, az nyugodtan meg is kerülheti a létrát.

Fotó: LOSONCZI EDINA/LIFE.HU

A létrán felérve egy fahídon lehet átkelni, ahonnan elsőre úgy tűnik, nem lehet tovább menni a szurdokban, de egy 50-60 méter hosszú, egy emberes kanyonszakaszon ügyesen végig tudunk haladni, szükség szerint gyökerekbe, fákba kapaszkodva.

Egy keskeny ösvényen érhető el a Holdvilág-árok hatalmas, 20 méter magas Nagy-sziklája, amelyen feliratok sora látható. Közepén egy háromszög alakú üreg található, a Remete-barlang, amely - a legenda szerint legalábbis - pálos szerzetesek lakóhelye volt.

Innen érdemes még tovább gyalogolni a Lajos-forrásig, ahova a mai napig sokan járnak vízért. A Bölcső-hegy oldalában fakadó forrás, báró Podmaniczky Lajosról kapta a nevét, és egy legenda szerint Nagy Lajos király kedvenc helyei közé tartozott.
 





 





Ezeket olvastad már?
Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás