Így mentsük meg a megfeketedett diót!





Évek óta sok bosszúságot okoz, hogy ép és egészséges termés helyett fekete, ragacsos és nyálkás a diók burka. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárul néhány tippet, hogyan menthetjük meg a termést.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.23.
kár dió dióburok fekete héj életmód

A legjobb tippeket szedte össze az őszre a Fanny magazin, mutatjuk!

dió walnut sablon illusztráció
Fotó: Pexels

1.

Mindent elpusztít A károkért a nyugati dióburok-fúrólégy a felelős. A megtermékenyített nőstények tojásaikat a dió zöld burkába süllyesztik. A lárvák a zöld burkot fogyasztják, de erősebb fertőzések esetén a magba is behatolhatnak. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, a károsított dió burka rátapad a héjára, gyakran megpenészedik, ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válhat.

 

2.

Adjunk egy új esélyt!

A rossz termést sokan válogatás nélkül kidobják, pedig lehet, hogy a fekete dióburok alatt egészséges diót találunk. Ez attól függ, hogy a károsítás a dióérés melyik fázisában kezdődött el. Tehát érdemes lehet fáradozni, hiszen egy kis odafigyeléssel, ha az egészet nem is lehet megmenteni, találhatunk néhány egészséges darabot.

 

3.

Védjük meg a talajt!

Elsőként fontos megakadályozni, hogy a lárvák a burokból a talajba jussanak, mivel a fúrólégy télen a fa alatt telel át, majd júliusban rajzik, hogy megtámadja a még zöld diókat. Célszerű még a dióhullás előtt a fák alatti részt például fóliával letakarni.

 

4.

Ezért számít a gyorsaság

Ha már észleljük, hogy a dióburok kezd feketedni, érdemes minél korábban leszedni a fáról, és a lehullott terméseket is gyorsan összegyűjteni a földről. Minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb az esély arra, hogy megakadályozzuk a fúrólégy általi károkat, ráadásul azt is megelőzzük, hogy a diók megpenészedjenek.

 

5.

Öntsünk vizet a vödörbe

Miután összeszedtük a beteg diókat, tegyük egy nagyobb vödörbe, és öntsük fel bő vízzel, így áztassuk néhány órán át. Ezzel elpusztíthatjuk a lárvákat, és könnyebben leszedhetjük a dió héjáról a ragadós, fekete anyagot.

 

6.

Nincs szükség súrolásra

Hatékony és gyors módja a diók tisztításának, ha az áztatás után egy rácsos ládába tesszük a terméseket, majd magas nyomású mosóval távolítjuk el a sérült héjat.

 

7.

Könnyen leválik róla

Másik módszer, amikor egy keverőszárat használunk a fekete héj eltávolításához. Miután a dió már fél- vagy egy napig ázott a vízben, egyszerűen szereljünk fel egy festékkeverésre alkalmas szárat a fúrógépre, majd alaposan forgassuk meg vele a beteg diókat egy vödörben. Így a ragadós, fekete héj leválik, és a vízben marad.

 

8.

Kemény, mint a beton

Ha nagyobb mennyiségű diónk van, érdemes a felszedett fekete terméseket egy betonkeverőbe önteni. Vízzel és apró kavicsokkal forgatva gyorsan és könnyen eltávolíthatjuk a fekete burkot.

 

9.

A munka gyümölcse

Bármelyik módszert választjuk, a megtisztított diókat alaposan ki kell szárítani fedett, jól szellőző helyen, utána a szokásos módon lehet

feldolgozni. Miután a héjat eltávolítottuk, láthatóvá válik, melyik ép termést tehetjük el télire.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás