
Rémálmot okozhat a lefekvés előtti sajtfogyasztás!
A laktózintolerancia és az ebből fakadó emésztési problémák megzavarhatják az alvás minőségét, így nyugtalan éjszakákat okozhatnak. Ha békés álmokra vágysz, érdemes elkerülni őket lefekvés előtt.
Évek óta sok bosszúságot okoz, hogy ép és egészséges termés helyett fekete, ragacsos és nyálkás a diók burka. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárul néhány tippet, hogyan menthetjük meg a termést.
A legjobb tippeket szedte össze az őszre a Fanny magazin, mutatjuk!
1.
Mindent elpusztít A károkért a nyugati dióburok-fúrólégy a felelős. A megtermékenyített nőstények tojásaikat a dió zöld burkába süllyesztik. A lárvák a zöld burkot fogyasztják, de erősebb fertőzések esetén a magba is behatolhatnak. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, a károsított dió burka rátapad a héjára, gyakran megpenészedik, ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válhat.
2.
Adjunk egy új esélyt!
A rossz termést sokan válogatás nélkül kidobják, pedig lehet, hogy a fekete dióburok alatt egészséges diót találunk. Ez attól függ, hogy a károsítás a dióérés melyik fázisában kezdődött el. Tehát érdemes lehet fáradozni, hiszen egy kis odafigyeléssel, ha az egészet nem is lehet megmenteni, találhatunk néhány egészséges darabot.
3.
Védjük meg a talajt!
Elsőként fontos megakadályozni, hogy a lárvák a burokból a talajba jussanak, mivel a fúrólégy télen a fa alatt telel át, majd júliusban rajzik, hogy megtámadja a még zöld diókat. Célszerű még a dióhullás előtt a fák alatti részt például fóliával letakarni.
4.
Ezért számít a gyorsaság
Ha már észleljük, hogy a dióburok kezd feketedni, érdemes minél korábban leszedni a fáról, és a lehullott terméseket is gyorsan összegyűjteni a földről. Minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb az esély arra, hogy megakadályozzuk a fúrólégy általi károkat, ráadásul azt is megelőzzük, hogy a diók megpenészedjenek.
5.
Öntsünk vizet a vödörbe
Miután összeszedtük a beteg diókat, tegyük egy nagyobb vödörbe, és öntsük fel bő vízzel, így áztassuk néhány órán át. Ezzel elpusztíthatjuk a lárvákat, és könnyebben leszedhetjük a dió héjáról a ragadós, fekete anyagot.
6.
Nincs szükség súrolásra
Hatékony és gyors módja a diók tisztításának, ha az áztatás után egy rácsos ládába tesszük a terméseket, majd magas nyomású mosóval távolítjuk el a sérült héjat.
7.
Könnyen leválik róla
Másik módszer, amikor egy keverőszárat használunk a fekete héj eltávolításához. Miután a dió már fél- vagy egy napig ázott a vízben, egyszerűen szereljünk fel egy festékkeverésre alkalmas szárat a fúrógépre, majd alaposan forgassuk meg vele a beteg diókat egy vödörben. Így a ragadós, fekete héj leválik, és a vízben marad.
8.
Kemény, mint a beton
Ha nagyobb mennyiségű diónk van, érdemes a felszedett fekete terméseket egy betonkeverőbe önteni. Vízzel és apró kavicsokkal forgatva gyorsan és könnyen eltávolíthatjuk a fekete burkot.
9.
A munka gyümölcse
Bármelyik módszert választjuk, a megtisztított diókat alaposan ki kell szárítani fedett, jól szellőző helyen, utána a szokásos módon lehet
feldolgozni. Miután a héjat eltávolítottuk, láthatóvá válik, melyik ép termést tehetjük el télire.
A laktózintolerancia és az ebből fakadó emésztési problémák megzavarhatják az alvás minőségét, így nyugtalan éjszakákat okozhatnak. Ha békés álmokra vágysz, érdemes elkerülni őket lefekvés előtt.
Érdekes magyarázatok keringenek az interneten.
Izgalmas hónapnak nézünk elébe.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.