Augusztus 20-a, Szent István és az új kenyér ünnepe kapcsán mutatunk egy különleges kenyérreceptet!
Ki mondta, hogy kenyeret csak kenyérsütő géppel lehet készíteni? Íme egy különleges recept, aminek az elkészítéséhez nincs szükség ilyen masinára. Így készül a mogyorós rozskenyér!
25 dkg búzaliszt,
25 dkg rozsliszt,
12,5 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg földimogyoró,
4 dkg friss élesztő,
3 dl joghurt,
1 kis tojás,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só.
1. Vágd félbe a mogyorószemeket, majd forró serpenyőben pirítsd aranybarnára.
2. Öntsd össze a búza- és a rozslisztet egy lezárható tálba, a „liszthegy” közepébe alakíts ki egy mélyedést, morzsold bele az élesztőt, madj szórd meg cukorral.
3. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett melegítsd meg a joghurtot, a felét pedig öntsd az élesztőre. Keverd össze az élesztőt, a cukrot és a joghurtot, zárd le a tálat, és meleg helyen kb. 15 percig keleszd.
3. A megmaradt joghurtban olvaszd meg a vajat, aztán a sóval meg a pirított mogyoróval add a masszához és a robotgép gyúrópálcájával dolgozd össze sima tésztává. Takard le, és meleg helyen újabb 20-30 percig keleszd.
4. Gyúrd át még egyszer a tésztát, majd liszttel hintett deszkán formáld hosszúkás cipóvá.
5. Fogj egy alufóliát és hajtogass belőle a cipód méretével azonos formát. Kend meg olajjal, hintsd meg liszttel és helyezd bele a cipót. A tetejét kend meg elkevert tojással, majd tedd előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon 40-45 perc alatt megsül.
Jó étvágyat!
/Forrás: mindmegette.hu/
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre