Így bolondítsd meg a rozskenyeret mogyoróval! – Recept

Augusztus 20-a, Szent István és az új kenyér ünnepe kapcsán mutatunk egy különleges kenyérreceptet!



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.08.20.
Módosítva: 2023.08.20.
rozsliszt recept mogyoró

Ki mondta, hogy kenyeret csak kenyérsütő géppel lehet készíteni? Íme egy különleges recept, aminek az elkészítéséhez nincs szükség ilyen masinára. Így készül a mogyorós rozskenyér!

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Hozzávalók:

25 dkg búzaliszt,

25 dkg rozsliszt,

12,5 dkg vaj vagy margarin,

10 dkg földimogyoró,

4 dkg friss élesztő,

3 dl joghurt,

1 kis tojás,

1 teáskanál cukor,

1 teáskanál só.


Elkészítés:

1. Vágd félbe a mogyorószemeket, majd forró serpenyőben pirítsd aranybarnára.

2. Öntsd össze a búza- és a rozslisztet egy lezárható tálba, a „liszthegy” közepébe alakíts ki egy mélyedést, morzsold bele az élesztőt, madj szórd meg cukorral.

3. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett melegítsd meg a joghurtot, a felét pedig öntsd az élesztőre. Keverd össze az élesztőt, a cukrot és a joghurtot, zárd le a tálat, és meleg helyen kb. 15 percig keleszd.

3. A megmaradt joghurtban olvaszd meg a vajat, aztán a sóval meg a pirított mogyoróval add a masszához és a robotgép gyúrópálcájával dolgozd össze sima tésztává. Takard le, és meleg helyen újabb 20-30 percig keleszd.

4. Gyúrd át még egyszer a tésztát, majd liszttel hintett deszkán formáld hosszúkás cipóvá. 

5. Fogj egy alufóliát és hajtogass belőle a cipód méretével azonos formát. Kend meg olajjal, hintsd meg liszttel és helyezd bele a cipót. A tetejét kend meg elkevert tojással, majd tedd előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon 40-45 perc alatt megsül.

Jó étvágyat!

/Forrás: mindmegette.hu/

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás