Nem akartad tudni: ez történik a testeddel, ha mindennap kólát iszol

Nagyon sokan víz helyett még mindig cukros üdítőket isznak, ez azonban hatalmas hiba. Mutatjuk, mi mindent vállal be, aki kólán és társain él.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.03.03.
kóla koffein üdítő cukorbetegség cukor

Nincs mit szépíteni: a kóla tényleg nem sorolható az egészséges italok közé. Nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva – csakúgy, mint a többi cukros üdítőital – rontja a fogakat, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Kóla coca-cola üdítőital sablon
Nem éri meg sok kólát inni – Fotó: Pixabay

Egy doboznyi kóla átlagosan 37 gramm, azaz nagyjából 10-11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Ha egy fiatal megiszik naponta egy liter cukros üdítőt, hatalmas cukoradagot ad a szervezetének. Ez már önmagában is sok, és ebben még nincsenek benne a nap folyamán elfogyasztott olyan élelmiszerek, amelyek szintén hozzáadott cukrot tartalmaznak, mint például a csokoládé, a gyümölcsjoghurt, a fagylalt, a müzlik, a szószok, a készételek, a felvágottak – sorolja a mindmegette.hu

Ekkora mennyiségben a finomított cukor nagy kockázatot jelent a túlsúly az elhízás kialakulásában

– magyarázza Kreisz Andrea dietetikus.

Sokan azért isznak akár több doboz kólát egy nap, mert a koffeintől élénkítő hatást remélnek. Sajnos azonban ez sem így működik.

A koffein sajnos nem energiát ad, csak elfedi a fáradtságérzetet, és amikor elmúlik a hatása, csak még fáradtabbnak érezzük magunkat, amit egy újabb adaggal tudunk megszüntetni.

„A szervezet nemhiába jelzi, hogy fáradt. Nem elnyomni kell ezt az érzést, hanem ha lehet, valóban pihenni” – teszi hozzá a szakember.

A kimerültség hosszú távon legyengíti és megbetegíti a szervezetet, rontja a koncentrációképességet. Helyettesíteni más koffeintartalmú, élénkítő hatású termékkel lehetne, de a szervezetnek a rendszeres pihenés, alvás tesz a legjobbat.

„Napi egy-másfél liter kóla rendszeres fogyasztása, más kedvezőtlen tényezőkkel összeadódva, mint a foszforban gazdag, kalciumhiányos táplálkozás, elégtelen D-vitamin-ellátottság, növeli a csontritkulás, továbbá a vesekőképződés veszélyét, és mint minden szénsavas üdítőital, refluxos tüneteket idézhet elő” – figyelmeztet Kreisz Andrea. 

„Nem mondom azt, hogy ne igyunk kólát, heti egy-két alkalommal belefér egy-egy dobozos üdítő. A mértékletesség azonban nagyon fontos.

Mi történik a szervezetedben, ha kólát iszol?

Ezek után sejthetjük, hogy semmi jó, bár szerencsére azért nem olyan drámai a helyzet, mint egyesek gondolják. Egy biztos: szomjat nem csillapítasz, és az élénkítő hatás is gyorsan elillan.

Az első 20 percben: egy dobozos kólával kb. 10 kávéskanálnyi cukrot juttatsz a szervezetedbe, ami megemeli a vércukorszintedet. Ennek – no és a koffeinnek – köszönhetően feldobottnak érezheted magad.

40 perc után: a koffein már teljes mértékben felszívódott, a hatása ilyenkor érezhető.

60 perc múlva: A kólában található foszforsav megköti a kalciumot, magnéziumot és cinket a vastagbélben, az anyagcsere felgyorsul. A magas cukorszint és a mesterséges édesítőszerek szintén fokozzák a kalcium vizelettel történő ürítését, plusz a koffein vízhajtó ereje is érvényesül lassan, tehát pisilned kell. A vizelettel kiüríted a kalciumot, magnéziumot és cinket, melyek így nem tudják ellátni csonterősítő funkciójukat. Ezekkel együtt értékes nátrium és víz is távozik.

90 perc múlva: kipisilted az összes vizet, ami a kólában volt, minden értékes tápanyaggal együtt, amit a tested arra használhatott volna, hogy hidratálja a szervezeted. És ha ez nem lenne elég, jön a farkaséhség, a cukor utáni vágyakozás – némi rosszkedvvel fűszerezve.

Néhány éve George Prior szerette volna megmutatni, hogy mennyire ártalmas az egészségre a kóla, ezért kóladiétába kezdett: naponta tíz doboz kólát fogyasztott. A hatás nem maradt el: a korábban izmos és egészséges Prior teste drasztikusan megváltozott. Úszógumit növesztett, sokat vesztett az izomtömegéből, 76-ról 87 kilóra hízott. A vérnyomása 129/77 volt, a kóladiéta után ez felkúszott 145/96-ra, ami jóval az ideális fölötti, így jelentősen megnövelte a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Prior elmondta, hogy hiába étkezett mellette egészségesen, a cukor utáni sóvárgását nem tudta leküzdeni. A kóla ráadásul az étvágyát is drasztikusan lecsökkentette.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás