Hogyan NE próbálj megszabadulni az ágyi poloskától?





Tiszta udvar, rendes ház! Hirdették az 1960-as években a házak falaira erősített táblák, melyek az adott ingatlan külső-belső küllemét dicsérték. Egy-egy ilyen házban méltán számíthattunk pedáns rendre, csillogó tisztaságra. Bár a mozgalom mára eltűnt, a tiszta ház iránti igény talán megmaradt. Sajnos azonban hiába tartjuk rendben a házainkat, az udvarunkat, rendre lehetnek olyan hívatlan vendégeink, akiktől nehéz, sőt szakember nélkül szinte lehetetlen megszabadulni. Ilyenek az ágyi poloskák is, akik a közhiedelemmel ellentétben nem csak a koszos, rendetlen házakban vernek tanyát, bár az kétségtelen, hogy egy bútorokkal telezsúfolt lakásban több helyük van elbújni. Ugyanúgy megjelenhetnek egy tiszta, rendes házban vagy lakásban is. (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.07.28.
hirdetés

 

Forrás: blatox.hu

Az ágyi poloskáról dióhéjban

Az ágyi poloska (szinte kedvesnek ható népi nevén csimaz vagy palacka) egy 4-8 mm nagyságú, rozsdabarna színű, vérszívó, szárnyatlan rovar. Attól függően, hogy épp jóllakott vagy táplálkozás előtt áll kicsit más alakú a teste. Alapállapotában laposabb és korongszerű. Testét apró szőrszálak fedik. A lábain lévő kis tapadókorongok és karmok segítségével szinte bármilyen felületen képes megkapaszkodni, de a textileket (ágynemű, ruha) kevésbé szereti. Táplálékául szinte kizárólag az emberek és a melegvérű állatok vére szolgál. A nőstény naponta rak petéket, így mondhatjuk, hogy igen szapora rovar, hamar el tud terjedni a házban. Ahhoz, hogy a petéből kifejlett rovar legyen általában 20-60 napra van szükség. 15ºC és 37ºC közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

Az ágyi poloska csípését nem feltétlenül veszi észre mindenki. Apró termete miatt maga a csípés egyáltalán nem fájdalmas, a helye viszont már annál inkább feltűnő, mert apró piros foltok és viszketés jelzi. Az ágyi poloska általában éjszaka aktív, nevét onnan kapta, hogy ágyban fekve szerezzük a legtöbb csípést. Akkor is olyan testrészeken, amik a pizsamából, takaróból kilógnak. Például: kézfej, lábfej, lábszár, nyak. Szerencsére a csípéssel fertőző betegségeket nem terjeszt, tehát nem kell olyan következményektől tartanunk, mint a kullancsok esetében.

Rejtőzködő életmódot folytat, a fényre, légmozgásra érzékeny. Csak táplálkozás céljából bújik elő, majd ha végzett a vérszívással, igyekszik is vissza a búvóhelyére, ami legtöbbször képkeretek, kapcsolók, bútorok, könyvespolcok hézagai, eldugott részei.

Ne forgasd fel az egész szobát!

Természetes reakció, hogy ha észrevesszük az ágyi poloska jeleit, ami maga a rovar vagy az üledéke (jellemzően apró pirosas pontok), levedlett kültakarója is lehet, akkor megpróbáljuk eltávolítani a bútordarabot, amin megláttuk. Sajnos ez nem vezet eredményre. Az pedig még kevésbé, ha megpróbáljuk átvinni valahová a bútort esetleg mosás vagy porszívózás céljából.

Az sem segít, ha az adott bútort bezsákoljuk és magunk próbáljuk valamivel lefújni. Ezek közül egyikkel sem fogjuk elérni a kívánt eredményt. A bútorok mozgatásával épp hogy elősegítjük a rovar további terjedését, hiszen a lakás olyan részeibe is eljuthat, ahová „magától” nem biztos, hogy elmászott volna. Az átrendezéssel, elszeparálással tehát nem fogunk tudni eredményes ágyipoloska-irtást végezni. A különböző, boltban kapható rovarirtók használata nem fog segíteni, még akkor se, ha esetleg egy nagyobb fészekre bukkanunk valahol a könyvespolc sarkában vagy a bútorok hátoldalán.

Ne reméld, hogy elég, ha kidobod a matracot!

Ahogy az előbbiekből kiderül, az ágyi poloska nem csak az ágyunkban, matracunkban élheti világát, hanem a ház számos más részén is. Azért, mert történetesen ott látjuk a nyomait, még nem lesz elég megszabadulni a matractól. Amint fentebb írtuk, a matrac huzatának mosása, kiporszívózása se jelent megoldást, hiszen a búvóhelye, fészke bárhol máshol is lehet. Ez jó hír is lehet, hiszen nem kell megválnunk a kedvenc matracunktól, ágyneműnktől. Egy matracnak ma már igen borsos ára is lehet, ezért semmiképp se növeljük az ágyipoloska-irtás költségeit ilyen még félmegoldásnak sem nevezhető dolgokkal.

Ne próbáld szakember nélkül megoldani a poloskakérdést

Amit tehát az eddigiekből láthatunk, hogy az ágyi poloska az a rovar, amit ilyen-olyan, interneten keringő házi praktikákkal szinte lehetetlen teljeskörűen kiirtani. Ha csak gyanítjuk, hogy ágyi poloskák költöztek a házunkba, lakásunkba, akkor mindenképp kérjük szakember segítségét. Sajnos ezeknek a rovaroknak a kiirtásához elengedhetetlen valamilyen vegyszer használata. Itt csak az segít, ha maradéktalanul elpusztítják a szakemberek az összes kifejlett rovart, petét, lárvát. Nagyon fontos tehát, hogy már az első jelek után (csípések megjelenése a bőrön, ürülék a tapétán, ágyneműn, függönyön) hívjunk szakembert, mert minél később cselekszünk, annál nagyobb nőhet a populáció. Szerencsére számos rovarirtással foglalkozó céget találhatunk, akik az ágyi poloskával is sikeresen fel tudják venni a harcot, az ő kiirtásukra is specilaizálódtak. Minél előbb szerezzük vissza a nyugodt alvás legfontosabb alapkövét, annál jobb. A baráti beszélgetéseknek helyt adó kanapéról nem is beszélve.

(x)





Ezeket olvastad már?
Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás