Fontos a megfelelő munkakörnyezet kialakítása





Szakértők összeszedték azokat a dolgokat, amiket figyelembe kell vennünk, ha jól akarjuk érezni magunkat munka közben. Nem mindegy a fal színe, de még a tárgyak sem, amik körül vesznek minket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.05.
megfelelő környezet

A home office előreláthatólag még sokáig fent fog állni és könnyen lehet az is, hogy mindig más környezetben kell majd dolgoznunk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogyan alakíthatjuk ki saját magunk számára a legmegfelelőbb munkakörnyezetet.

Stresszcsökkentő, nyugtató színek

A színek esztétikai szerepe mellett a hangulatunkra is hatással lehetnek. A természetközeli színek, mint például a zöld mindig jó választás lehet, a stresszcsökkentő, nyugtató és boldogságérzetet keltő hatása miatt. Érdemes odafigyelnünk arra, hogy míg a meleg színek ösztönző hatásúak, a hideg színek inkább nyugtató jellegűek. A kék szín ugyan természetes, de túlzott használata és sötétebb árnyalatai depresszív érzéseket is kiválthatnak. Hasonló a helyzet a pirossal: bár ösztönzőleg hat, túlzott jelenléte akár zavaró vagy ingerlő is lehet.

Fény, friss levegő és növények

A megfelelő fényviszonyok – a legjobb a természetes fény és az oxigéndús levegő – alapvető fontosságúak a munkavégzés szempontjából, ugyanis a túl kevés fény és az elhasznált levegő mellett álmosak, kedvtelenek, figyelmetlenek leszünk. Ezek mellett növényekkel is érdemes körbevenni magunkat, mivel azon túl, hogy zöld színükkel jobb hangulatot keltenek, növelik a mentális és fizikai komfortérzetet, és kedvezően hatnak a kreativitásra és a figyelemre.

Elrendezés

A kényelmes és zavartalan munkavégzés érdekében előnyös, ha egy sarkot, asztalt, vagy a munkavégzésre szánt területünket elkülönítjük a terület többi részétől. Ezenfelül még a bútorozás adhat kreatív megoldásokat.

„Egy jól megválasztott – minimum 150 cm-es, azaz ülő pozícióban szemmagasságig érő – polcos szekrény, egy térelválasztó paravánfal, de akár egy függöny is hatékonyan tud kialakítani privátabb munkakörnyezetet” – mondta Bodonyi Zoltán Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) építészet és design tanszékének mesteroktatója, aki hozzátette, ha nincs semmilyen lehetőségünk az elszeparálásra, vagy ha netán túl hangos a környezet, egy fülhallgató vagy egy füldugó is hasznos megoldás lehet.

Fotó: Shutterstock

A részletek is fontosak

Az otthonunkban történő munkavégzés során könnyen azt gondolhatjuk, hogy jó ötlet személyes kiegészítőkkel, eszközökkel körülvennünk magunkat, de a színes-szagos tárgyak a monotonabb feladatoknál könnyen elvonhatják a figyelmünket ahelyett, hogy ösztönzőleg hatnának a munkánkra. A kreatív feladatok elvégzésénél például ideális lehet, ha változatossá tesszük a munkára szánt időt óránkénti 10 perces sétával, gyakori hely- vagy pozícióváltoztatással, apró játékokkal, tárgyakkal, hiszen ezek mind-mind pozitívan befolyásolhatják a munkát.

Tartsuk szem előtt a saját igényeinket

„Nagyon különbözőek vagyunk, ezért nagyon különbözően éljük meg az otthoni és a munkahelyi életünket is. Sokaknak nem megy jól a home office-ban történő munkavégzés, másokat pedig a nagy és zsúfolt irodák frusztrálnak. Attól függően, hogy mi az elvégzendő munka és milyen személyiségek vagyunk, különféle helyszínek, szituációk lehetnek ideálisak számunkra” – mondta az építészet és design tanszékének mesteroktatója. „Igazán hatékonyak csak az idő megfelelő beosztásával és a napi célok gondos felállításával lehetünk” – tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás