Az ősz kedvence! Káposztás bableves, rántás és csipetke nélkül





A hidegebbre fordult ősz végi időben jólesik egy tartalmas leves, amely egytál ételként elegendő is egy ebédre vagy vacsorára. A bab önmagában elég szénhidrátot tartalmaz, nem sűrítjük a levesünket még lisztes rántással és csipetkével, helyette egy fél fej káposztát főzünk bele.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.11.13.
recept

A bablevesünkbe a káposzta az ízével és a halmazállapotával is csodát tesz. Ha a húsos szalonnát kihagyjuk, vegetáriánusok is jóízűen fogyaszthatják!

Hús nélkül is tökéleteen tápláló és finom! (A szerző felvétele)

Hozzávalók

Készítsük elő a megtisztított zöldségeket egy tálban (A szerző felvétele)

40 dkg tarkabab

Fél fej káposzta

4 db vöröshagyma

40 dkg húsos füstölt szalonna

só, bors, pirospaprika, petrezselyem

olaj vagy zsír

50 dkg répa

1 közepes zeller

1 közepes karalábé

2 db nagy fehérrépa

Elkészítés

A pirított hagyma adja meg az alapbukét (A szerző felvétele)

Egy nagy fazékban az általunk választott zsiradékon megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vastag csíkokban a húsos szalonnát. Együtt pirítjuk., majd ráöntjük a megmosott, beáztatott babot, a gerezdekre vágott zöldségeket, és a tetejére behelyezzük a fazékba a két félbe vágott fél káposztát. sózzuk, fűszerezzük, egy kiskanál pirosparikát belekeverünk. Annyi vízzel felöntjük, amennyi a káposztát is ellepi. Fedő alatt főzzük, míg a bab meg nem puhul, addigra minden más is kész lesz a fazékban. Sűrítésre semmi szükség, azt elvégzi a bab és a káposzta.

A dinsztelt hagyma és füstölt kockák kombóra jönnek a nyers zöldségek (A szerző felvétele)

Tálaló

A tányéron tejföllel és friss petrezselyemmel szervírozzuk a levesünket.

A tejföl lazítja, a petrezselyem bolondítja az ételünket (A szerző felvétele)

Tuti Tipp

1.Ne felejtsük el a tarkababot előző este beáztatni, különben fennáll a veszélye, hogy nem lesz kész az étel se ebédre, se vacsorára!

  • Ügyeljünk, hogy a káposzta két negyedben, de azok egészben legyenek a levesben, ne váljon szét leveleire, mert akkor, egyben kiszedhető lesz, az íze belefő, de aki nem szereti, nem kell egyen belőle.
  • Tele ásványianyaggal a levesestál (A szerző felvétele)

    +1Tipp

    Mindenképpen azzal kezdjük, hogy a zsiradékon megpirítjuk a hagymát, ettől jellegzetesen „pörkölt” íze lesz, ami megadja a levesünk sava-borsát, még akkor is, ha füstölt húst nem teszünk bele.

    Tarkabab

    Ez a bőtermő babféle könnyen felismerhető barnás-vöröses, kékes-lilás csíkjairól. Kiváló tulajdonságai közé tartozik magas fehérjetartalma, amely ugyan nem teljes értékű, de hasonlít az állati eredetű komplett fehérjékhez. A vegetáriánus konyha kedvelői mellett fogyaszthatják a lisztérzékenyek, magas fizikai erőltetésnek kitett sportolók is.

    A tarkababot be kell áztatni főzés előtt! (A szerző felvétele)

    A babfélék jó barátai az emberi szervezetnek, azonkívül, hogy tápláló fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. Minden babféle vízhajtó és szárít. Ásványi anyagai közül jelentős például a molibdén-, a vas-, és a mangántartalma, amely nem kis szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a káros, a rákbetegségek kialakulásáért és a korai öregedési tünetek jelentkezéséért felelős szabad gyököket. A bab remek forrása a B-vitaminoknak, a foszfornak, a káliumnak és a magnéziumnak is. Védi a szívünket, a benne lévő szaponinoknak és fitoszteroloknak köszönhetően jó hatással van a koleszterin szintre is.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás