RETRO RÁDIÓ

Legyünk büszkék a kis nyelvtudásra is, így fejlődjünk tovább!

A statisztikai adatok tanúságát a gyakorlatban a hétköznapi tapasztalatok is alátámasztják: a magyar lakosság több, mint a fele csak az anyanyelvén tud megszólalni. Ennek a kedvezőtlen aránynak a megváltoztatása érdekében tartották meg Budapesten is a Nyelvek Európai Napját, hogy népszerűsítésék és vonzóvá tegyék a nyelvtudást.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.01.
Nyelvek Európai Napja Nyelvtanulás Converzum Nyelvtudás

Budapesten a Converzum – a Nyelvi Közösségi Tér biztosított szeptember végén egyhetes ingyenes lehetőséget a Nyelvek Európai Napján mindenki számára, hogy személyesen vagy online részt vegyen a motivációs nyelvi programokon, beszélgetéseken, közösségi játékokon.

Választható nyelvi játék-témák (Fotó: Converzum)

A nyelvtudásra vonatkozó kedvezőtlen adatokat a tanulás, tanítás nem megfelelő hatékonyságával is magyarázzák. Az utóbbi években tovább romlott a magyar diákok idegennyelv-tudása: 2018-ban a nyolcadikosok 40 százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn.

-Jelenleg még nem ideális a nyelvtudás helyzete, de a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete által minősített nyelviskolák rendelkeznek a hatékony nyelvelsajátításra ösztönző szakmai módszerekkel és feltételrendszerrel – tájékoztatta a Metropolt Tölgyesi Zsuzsa nyelvtanár, ezért remélhetőleg, a fejlődés folyamatos lesz. A Converzum Nyelvi Közösségi Tér tanulmányi igazgatója hozzátette, az is igaz, hogy a statisztikai adatok szorongóbbá teszik a nyelvtanulókat.

- Ez egy önmagát generáló hatás. Kicsit arról is szó van, hogy amikor felteszik a kérdést, hogy beszélünk-e idegen nyelvet, inkább kevesebbet vallunk be, mert nem tekintjük a nyelvtudásunkat megfelelőnek. Pedig már alapfokú nyelvtudással - és egy kis bátorsággal - sok helyzetben el lehet boldogulni. Ez is nyelvtudás, erre is legyünk büszkék, és persze ne álljunk meg itt.

KIrakós a betútengerből (Fotó: Converzum)

Tölgyesi Zsuzsa felhívta a figyelmet a motiváció fontosságára.

-A mai fiatalok már könnyebben, spontán tanulnak. Az angollal például találkoznak a filmekben, zenehallgatás közben. Ösztönözve vannak a megértésre, a nyelv elsajátítására. Nem véletlen, hogy az angol a legnépszerűbb és legbeszéltebb idegen nyelv a magyarok körében is – a nyelvtanár ugyanakkor kiemeli, az idősebb generációt is lehet inspirálni – kinek, kinek az érdeklődési körét megérintő, hosszabb vagy rövidtávú céljait támogató játékos módszerekkel, gyakorlati élethelyzetekkel.

És ez még csak az első idegen nyelv, de az Unió két idegen nyelv elsajátítását ajánlja a tagállamaiban élők számára. A statisztika e téren sem kedvező számunkra, hiszen a számok tanúsága szerint nálunk él a legtöbb olyan fiatal, aki nem is szeretne második idegen nyelvet tanulni.

-Ha sikerül jó tapasztalatokat szereznie a nyelvtanulónak az első idegen nyelvvel kapcsolatban, és maga is motiválttá válik, mert a saját bőrén tapasztalja a plusz idegen nyelvek használatának előnyeit - akár külföldi vagy hazai álláslehetőség, magasabb fizetés vagy más szempontok miatt – akkor reménytelibben nézhetünk a jövőbe. Mi ezt tesszük a Converzumban, és az ingyenes nyelvi hetünk látogatottsága, a játékos nyelvi foglalkozások népszerűsége is igazolta elképzelésünket.

Nyelvtudást ösztönző memória-játék (Fotó: Converzum)

A lakosság fele csak magyarul beszél

Az Eurostat legutóbbi adatai szerint a magyarok több, mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni.

Toronymagasan az angol az első

Magyarországon az idegen nyelvet beszélők toronymagasan az angolt részesítik előnyben. Az általános és középiskolai tanulók 67 százaléka angolt tanul, a második nyelv a német, majd ezt követi a francia, a spanyol és az olasz.

Nyelvek Európai Napja célja

1.A közvélemény figyelmének felhívása a nyelvtanulás fontosságára, illetve a tanult nyelvek sokszínűségének növelése a nyelvi változatosság és a kultúrák közötti megértés támogatására.

2.Európa megőrizendő és támogatandó gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségének népszerűsítése.

3.Az egész életen át tartó nyelvtanulás előmozdítása az iskolában és azon kívül, függetlenül attól, hogy a cél a külföldi tanulás, szakmai fejlődés, a mobilitás lehetővé tétele vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás és a kommunikáció.

Ezeket olvastad már?
Aggodalmat keltő figyelmeztetést adtak ki a népszerű gyógyszer miatt

Aggodalmat keltő figyelmeztetést adtak ki a népszerű gyógyszer miatt

Több csillagjegyre meglepetés vár a következő napokban, de van egy kis baj!

Több csillagjegyre meglepetés vár a következő napokban, de van egy kis baj!

Itt a tavasz, új lehetőségek várnak ezekre a csillagjegyekre

Itt a tavasz, új lehetőségek várnak ezekre a csillagjegyekre

51 év házasság után tudta meg a férfi, hogy egyik fia sem az övé

51 év házasság után tudta meg a férfi, hogy egyik fia sem az övé

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás