RETRO RÁDIÓ

Családi viszályt, de nyugalmat is hozhatnak a lakásban élő kutyák





Utánajártunk, milyen előnyei, hátrányai vannak, ha a kutya a lakásban él. Emellett tippeket adunk, hogyan legyünk jó gazdik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.26.
pro-kontra

Jó dolog kutyát lakásban tartani?

„Imádom, hogy mindig ott van”

Én tavaly fogadtam örökbe egy kis keverék kutyust, és úgy érzem, hogy ez volt életem legjobb döntése. A lakás miatt egy picit hezitáltam, de utólag rájöttem, feleslegesen. Igaz, hogy így sokkal többet kell vele foglalkozni, sétálni, levinni, de nem bánom, hisz ez nekem is egy kikapcsolódás. Imádom, hogy amikor hazaérek, rögtön megörül nekem, és hogy este, amikor filmezek, odabújik hozzám. Jó érzés, hogy mindig ott van, ilyen egy igazi társ. Régen, amikor kertes házban éltem, akkor is volt kutyám, de vele egyáltalán nem volt ilyen szoros a kapcsolatom, Mancs viszont azt is megérzi, ha szomorú vagyok. Az egyetlen nehézség, hogy hullik a szőre, ami miatt többet kell takarítani, de nekem ennyi áldozatot abszolút megér – árulta el lapunknak a 27 éves Nikolett.

Fotó: Metropol

„A kertben van a helye”

Mi kertes házban élünk, de a család többi tagja előszeretettel engedi be a kutyát a házba. Nekem már ez is sok, el sem tudom képzelni, milyen lehet egy lakásban. Hiába fürdetjük a kis tacskónkat kéthetente, sajnos így is van egy kellemetlen szaga, amit rögtön megérzek, amint hazaérek. Sokszor van emiatt vitám a szeretteimmel, ők ugyanis mindent megengednek neki, az emeletre és az ágyba is felengedik, pedig eleinte csak télen engedtük be, de akkor is csak az előtérbe. Ehhez képest most folyton bent van, nem erről volt szó. Szerintem egy kutyának a kertben van a helye, ott érzi jól magát, kell neki a nagy terület. Ráadásul, ha csak lakásban van a kutyus, nem lehet otthagyni egy-két napra sem, mindig vinni kell magaddal, és a sétáltatásra is sokkal időt és energiát szánni, ami az én életembe most nem igazán fér bele – mondta lapunknak a 30 éves Mariann.

Fotó: Metropol

10 szuper lakáskutya

Vannak olyan kutyafajták, amelyek szűrük hosszúságából vagy méretükből kifolyólag lakásban is kifejezetten jól érzik magukat. Melyek ezek?

  • Bulldog
  • Mopsz
  • Uszkár
  • Tacskó
  • Csivava
  • Boston Terrier
  • Havanese
  • Yorkshire Terrier
  • Spániel
  • Shih-tzu
  • Több mindent megtanulnak

    Egy kutatás szerint okosabbak azok a kutyák, amelyek lakásban, ember közelében élnek. Így ugyanis sokkal több szabályt kell megtanulniuk, betartaniuk, és a gazdi is többet kommunikál velük. Sok kertben élő négylábúval napokon át nem játszanak, és így jóval kevesebb esélye van a fejlődésre. Korábban Berki Krisztián is felszólalt a témában, és elég éles kritikát fogalmazott meg azokkal szemben, akik lakásban tartanak kutyát.

    Allergiát okozhat

    A gazdik gyakran csalódnak, amikor a szervezetük negatívan reagál imádott házi kedvencükre. A leggyakoribb allergiás tünet a szem-, az orr-, és a torokviszketés, amit hosszútávon szinte lehetetlen elviselni. A tünetek megelőzéseként, enyhítéseként érdemes megpróbálni az alábbiakat.

  • Jelöljük ki a kutyus területét, ne engedjük fel mindenhova!
  • Rendszeresen fürdessük, vizsgáljuk át a szőre állapotát!
  • Szellőztessünk gyakran!
  • Váljunk meg a szőnyegektől!
  • Fotó: Shutterstock

    Boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

    A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Gyermekintézet kutatása szerint a kutyák kifejezetten jó hatással vannak a gyerekekre. A házi kedvencnek köszönhetően nyitottabbak, barátságosabbak lesznek, nem jelent számukra nehézséget az érzelemkifejezés, illetve szociálisan is érzékenyebbek, így a későbbiekben szívesebben segítenek másokon. Ráadásul ha a kezdetektől fogva bevonjuk őket a négylábú ellátásába, nagyobb eséllyel lesznek felelősségteljesek az életben. További állatokkal kapcsolatos érdekességekért kattints!

    Fotó: Shutterstock

     





    Ezeket olvastad már?
    Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

    Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

    Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

    Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

    Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

    Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

    „Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

    „Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás