RETRO RÁDIÓ

Balhé! Összeugrottak a tanárok és a szülők a mobilozás miatt





A legtöbb iskolás az órák alatt is nyomkodja a mobilját. A Metropol pro-kontra rovatában utánajárt, mit tehet ilyenkor a tanár.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.30.
iskolai mobilozás pro-kontra diákok szülők tanárok

Elveheti a tanár a diák mobiltelefonját?

Igen, ha az zavarja az órát!

Képtelenség úgy órát tartani, hogy a gyerekek egy jelentős része facebookozik, játszik, chatel. Szerintem ha a tanuló kérésre nem képes eltenni a mobilját, akkor nincs más megoldás, mint elvenni. Meg kell tanulniuk, hogy vannak olyan közösségi terek, ahol a mobiltelefont nem lehet használni. Ilyen például a mozi, a színház vagy egy állásinterjú is. Így is sok a telefonfüggő gyerek, nem hiányzik, hogy még az órán is nyomkodják – mondta lapunknak egy 8 és egy 11 éves kisfiú édesanyja, Kata.

Nem, ehhez nincs joga!

Egyes iskolákban bevett gyakorlat, hogy a tanár elveszi a gyerek telefonját, és csak a nap végén adja vissza. Egyrészt sok esetben egy többszázezres kütyüről beszélünk, amit érhető okokból nem szeretnénk másnak odaadni, nekem volt már ebből szülőként konfliktusom. Másrészt mi van, ha a gyereket sürgősen el akarom érni? Mindig is volt valami, ami elvonta a gyerekek figyelmét, régen a pad alatt olvasott könyveket és a papírfecniken folyó levelezéseket kobozták el, mégsem figyeltek jobban a diákok – mondta lapunknak egy háromgyermekes édesapa.

Hazai helyzet

Az iskolák eltérő módon igyekeznek a problémára megoldást találni. Az legtöbb intézményben az osztályfőnök még az első napon ismerteti a diákokkal a házirendet, amelyben a mobiltelefonhasználatra is kitérnek. Abban mindenki egyetért, hogy a tanulók kütyüjeikkel nem zavarhatják az oktatást. Ha ezt mégis megteszik, az más és más következményekkel jár. Valahol elveszik a telefont, de az óra végén visszaadják, míg máshol csak a nap végén veheti át a gyerek, vagy akár a szülő, mégpedig az igazgatói irodánál.

Fotó: Shutterstock

Máshol szigorúbb a gyakorlat

  • 2018-ban Franciaországban teljesen kitiltották a mobiltelefonokat az iskolákból. A tiltás a tabletekre és az úgynevezett okosórákra is vonatkozik, viszont azt az intézményekre bízták, hogy milyen esetekben tesznek kivételt.

  • Németországban sok helyen az iskola portáján van kialakítva a diákok számára egy-egy mobiltartó rekesz, ahova belépéskor leadják a készüléket, és csak távozáskor veszik át.
  • Hasznos is lehet

    A digitális eszközök nem ördögtől valóak, sőt, ahogy arról korábban is írtuk, sok esetben a tanulást is megkönnyíthetik. Magyarország is egyre nyitottabb, Solymár Károly, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár korábban célként említette, hogy minden teremben legyen wifi. „Ma már a diákok nagyobb részének lapul a zsebében, táskájában okostelefon, tablet, s ez a jövőben még inkább így lesz. Az általunk kiépített iskolai wifin keresztül a diákok saját készülékeiket használhatják a tanórán, a vezeték nélküli internet segítségével például a telefonjukon tanulmányozhatnak bizonyos oktatási anyagokat vagy akár így tölthetik ki az aktuális tesztet, dolgozatot” – mondta korábban a Magyar Nemzetnek.

    Már az ovisok is nyomják

    Világszerte rengeteg szakértő vitatkozik arról, mikor érdemes a gyerek kezébe telefont, okoseszközt adni. A Huawei Techologies Hungary kutatásából kiderül, már a három év alatti gyermekek fele használ okoseszközöket, a 4-6 éveseknek pedig több, mint 90 százaléka.

    Fotó: Shutterstock

    Tananyag is lehetne az internetezés

    Mindannyiunkra, de a sok esetben naiv és hiszékeny gyerekekre talán még több veszély leselkedik az interneten. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ezért szervezi meg minden évben a biztonságos internetezést segítő programot, és vannak olyan törekvések, hogy a tudatosabb internethasználat tananyag is legyen.





    Ezeket olvastad már?
    Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

    Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

    Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

    Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

    Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

    Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

    Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

    Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás