Ősi óriás krokodilok Csehországban! Na ezért is jó, hogy 2021-ben élünk





Bizonyítékot találtak arra, hogy ősi tengeri krokodilok úsztak Budapesttől 400 kilóméterre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.03.
friss kutatás

A Bécsi Természettudományi Múzeumban több száz éve őrzött leleteket vizsgáltak meg kutatók. Elképesztő eredményre jutottak. Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok.

A dokumentumok szerint a múzeum tulajdonában lévő már megkövült őshüllőfogak a Metriorhynchidae család fajaitól származó leletek legfiatalabb ismert példányai közé tartoznak. Azt korábban is lehetett tudni, hogy a jura földtörténeti korban a Föld bizonyos területein éltek óriás, akár 7 méteres ősi tengeri krokodilok, de eddig nem volt rá bizonyíték, hogy Magyarországhoz ilyen közel is fellelhetőek voltak - ismerteti az Acta Palaentologica Polonica szaklapban megjelent tanulmány.

A leletek már nagyon régóta a múzeum tulajdonát képezik. Még 1902-ben érkezett egy jelentősebb, többféle tengeri fosszíliából álló szállítmány a múzeumba. A cseh város, Stramberk kőfejtőjében talált maradványok között volt két, nagyjából kétcentiméteres fogkorona, melyeket német, cseh, lengyel, angol és osztrák tudósok vettek jobban szemügyre.

A kutatás eredményeként az intézmény azt közölte, hogy a fogak egy úgy nevezett Archosauriákhoz tartozó ősi tengeri hüllőké voltak. Az eredmény pedig nem csak a helyszí miatt, de a kora miatt is meglepő, hiszen az üledék, amelyben találták őket, a jura kort követő kréta korra vezethető vissza.

A vizsgálatok szerint a maradványok több ősi állathoz tartoztak: Plesiosuchus és a Torvoneustes nemekbe tartozó egyedek lehettek. A közös az bennük, hogy mindkét nem képviselői úszókká alakult végtagjaikkal úsztak az akkori sekélyebb tengeri területeken, de az étrendjük nagyban különbözőtt egymásétól.





Ezeket olvastad már?
Vagány papi: ő a világ legöregebb gördeszkása – Fotó

Vagány papi: ő a világ legöregebb gördeszkása – Fotó

Megrázó képek – ezt tették a gepárdok a zebrával

Megrázó képek – ezt tették a gepárdok a zebrával

Az orvosok is elsápadtak attól, amit a fiú péniszében találtak

Az orvosok is elsápadtak attól, amit a fiú péniszében találtak

Veszélyes örömforrás, ezzel a játékszerrel vigyázz az ágyban

Veszélyes örömforrás, ezzel a játékszerrel vigyázz az ágyban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás