Forradalmi áttörés: már a zöldhályog is műthető! Itt a módszer lényege

A zöldhályogtól okkal rettegünk, hiszen egy visszafordíthatatlan, látásromlással, majd vaksággal járó szembetegség. De szerencsére most már létezik olyan korszakalkotó megoldás, amellyel nemcsak hogy átmenetileg szinten tartható a látásvesztés, de az eredmény tartós lehet.



Megosztás
Szerző: WB
Létrehozva: 2024.05.19.
glaukóma szemnyomás eljárás

A glaukóma kezelésére általában a speciális szemcsepp használata a bevett szokás, olykor többféle kombinálásával, amelyet egy életen át napi szinten kell alkalmazni. Ennek vannak bizonyos mellékhatásai és rendszeres kontrollvizsgálatot igényel. A legújabb beavatkozással mindezt elkerülhetjük - írja a Fanny magazin.

 

Mit kell tudni a zöldhályogról?

Míg a szürkehályog ma már egy egyszerű, gyors rutinműtéttel orvosolható, addig sajnos a zöldhályogról ugyanez nem mondható el. A zöldhályog, vagyis a glaukóma ugyan kezelhető, de nem gyógyítható betegség, és ehhez is rendkívül fontos a korai felismerés, mivel a már kialakult károsodás nem fordítható vissza, csupán a további romlást lehet megelőzni. A zöldhályog kialakulása során a retina idegsejtjei pusztulnak el. A szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, emiatt megemelkedik a szemnyomás, ami a károsodást nagymértékben fokozza.

 

Több típusa van:

– Primer – azaz elsődleges, tehát más szemészeti betegség nem kíséri.

– Szekunder – azaz másodlagos, egyéb szemészeti betegség is kíséri.

A csarnokzug felépítése alapján lehet nyitott zugú és zárt zugú.

– Primer kongenitális glaukóma – elsődleges veleszületett zöldhályog, a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

Az elsődleges nyílt zugú glaukóma kialakulásában elsősorban genetikai okok játszanak szerepet. Ez a leggyakoribb, a fejlett országokban a 40 év feletti felnőtt lakosság mintegy 2%-át érinti. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegségek pedig a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte.

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Fotó: PopTika / Shutterstock

Hogyan kezelhető?

A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, illetve csarnokvíz-termelését csökkentő szemcseppek, vagy egy rendkívül invazív, szemmegnyitó operáció állt rendelkezésre, amely sok műtéti kockázattal járt, ezért a lézerkezelések kerültek előtérbe. A szemészet területén alkalmazott lézeres eljárások, már több mint 60 éves múltra tekintenek vissza, azóta gyakorlatilag nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végezett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás.

A legújabb kezelés, amelyben Magyarország kutatóorvosainak úttörő szerepe van, az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában hasonló a korábbi műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét. Ezzel az eljárással tartósan, egyetlen beavatkozással 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás hegesedés nélkül, hiszen lézer pontosságú mikrosebészeti módszerről van szó. Legfőbb célja a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található kísérőanyagok hosszú távon a szemfelszínt károsítják, amely égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz. Jelenleg még folynak a klinikai vizsgálatok, az első ilyen korszerű műtétet 2020-ban végezték a Szemészeti Klinikán, ahol azóta több páciens látáskárosodását sikerült meggátolni. Az eredmények igen biztatóak, így várhatóan egy-két éven belül már nem csak a kutatásban résztvevők számára lesz elérhető a modern és szövődménymentes műtéti eljárás, hanem a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára.

 

Ezek a fő tünetei

Az elsődleges nyílt zugú glaukóma a leggyakoribb. Ez kezdetben tünetmentes, mivel az agy ellensúlyozza a látás folyamatos romlását, ezért csak lassan derül ki, hogy probléma van. A látáskárosodás csak a betegség előrehaladtával válik nyilvánvalóvá. A szem és környéke fájni kezd, a szem bevörösödhet, és a fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthatunk. Jellemző még a látásélesség és a kontrasztok érzékelésének romlása, a csőlátás és a látómező beszűkülése. A látótérkiesés igen jellegzetes tünet. A glaukómás roham ezzel szemben azonnal érzékelhető, mivel borzasztó fájdalommal jár. A szembogár kitágul, a szaruhártya zöldessé válik, és erős hányinger is jelentkezhet. Azonnal orvoshoz kell menni, mert néhány óra leforgása alatt vakságot okozhat!

 

Kockázati tényezők

- Örökletes, tehát a betegség családon belüli előfordulása növeli a kialakulás esélyét

- Érszűkület, magas vérnyomás vagy cukorbetegség

- Időskor

- Egészségtelen életmód: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

- Egyes krónikus betegségekre szedett gyógyszerek, például szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres használata

- Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás

- Szűk szemfenéki érhálózat, érszűkület

- Nagyfokú rövidlátás

- Korábbi szemsérülés

 

Honnan ered?

A zöldhályog – görögül glaukóma – elnevezés a pupilla zöldes színére utal, ami az ógörög „zöld szín” kifejezésből ered. Az ókorban így különböztették meg a glaukóma miatt kialakult vakságot a szürkehályog miatti vakságtól, amelyben a pupilla területe inkább szürkésfehér. Természetesen manapság ez az elmélet már nem érvényes, de az elnevezés azóta sem változott.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás